Uit-agenda
De beste uittips voor komende week, volgens de redactie van Het Parool
Expo: Robbert Weide, Solo
Met zijn speelse geest schoffelt Robbert Weide graag kunstconventies overhoop. Zo schildert hij met een slagroomspuit en laat hij beelden houterig bewegen door er een elektromotortje in te verwerken. In zijn nieuwste werk gaat hij in op de tegenstellingen van het menselijk bestaan, dat tegelijkertijd spiritueel verheven is en plat materieel. Hij heeft daarbij een voorkeur voor lowtech materialen en technieken. Relativerende humor is een vanzelfsprekendheid bij deze intellectuele erfgenaam van Fluxus.
T/m 10 juli bij Galerie Martin van Zomeren, Hazenstraat 20
Expo: Aimée Zito Lema, Here Is Where We Meet
Als dochter van een oppositieleider die in 1976 de Argentijnse dictatuur ontvluchtte, was Aimée Zito Lema altijd geïnteresseerd in daden van verzet. Toen ze op uitnodiging van de Oude Kerk de kerkarchieven indook, viel haar oog op de Beeldenstorm van 1566 en de recente weerstand tegen de plaatsing van een rood venster in het Heilig Graf. Ze maakte beelden voor de lege ruimtes waar ooit beelden van katholieke heiligen stonden. Met studenten vormde ze krantenberichten en juridische stukken om tot poëzie. De hamvraag: wat betekent verandering voor maatschappij en individu?
T/m 22 augustus in Oude Kerk, Oudekerksplein 23
Expo: Natasja Kensmil, Ellen Gallagher, Marlene Dumas, Kara Walker: On Paper
Machtsongelijkheid, onderdrukking en feminisme zijn de thema’s die het werk van geëngageerde makers Natasja Kensmil, Ellen Gallagher, Marlene Dumas en Kara Walker verbinden. Toch is hun beeldtaal zeer verschillend.
T/m 31 juli in Andriesse Eyck Galerie, Leliegracht 47
Expo: Esther Tielemans, Lily van der Stokker, Radna Rumping, Kévin Bray: Welcome Stranger
Al 25 jaar organiseert Welcome Stranger tentoonstellingen in woonhuizen, als een kanttekening bij het officiële kunstcircuit. Sinds de coronacrisis is de focus naar buiten verschoven: vier kunstenaars werd gevraagd een werk te maken voor de gevel van hun huis. Esther Tielemans bijt het spits af in de Maarten Harpertszoon Trompstraat. Zij bekleedde haar woning met metallic groene carwrapfolie waarin de omgeving wordt weerspiegeld, vergelijkbaar met haar hoogglansschilderijen. De toepasselijke titel: Scenery.
T/m 31 december op diverse locaties, updates via Instagrampagina van Welcome Stranger
Expo: Thijs Zweers, Out of Element
Thijs Zweers springt heen en weer tussen de digitale wereld en de aardse wereld van houtskool op papier. Hij kruist de twee zo vaak en vakkundig dat op een gegeven moment niet meer helder is wat nou wat is. Zijn nieuwe installatie is een collage van natuurlijke elementen die kunstmatig zijn gesimuleerd. Daarnaast toont hij virtueel ontworpen decors die hij heeft gereproduceerd in krijt en houtskool – met de toevoeging van neon en elektronica, waardoor het handgemaakte geheel oogt als een computerplaatje.
T/m 31 juli in Torch Gallery, Lauriergracht 94
Muziek: Latin, Rolf Sanchez
Wie had gedacht dat Ede nog eens de Nederlandse versie van Ricky Martin zou leveren? Rolf Sanchez (Rolf Wienk, 1991) is een wandelende, nee, heupwiegende zomerhit. Hij zong al Pa Olvidarte met Emma Heesters en scoorde zelf met Más Más Más en Ven Ven. Niet verwonderlijk dat de concertreeks De Amsterdamse Zomer hem vandaag drie keer laat optreden. En op 24 juli en 6 augustus opnieuw.
Zaterdag 26 juni, 12.00, 16.00 en 22.00 uur, Olympisch Stadion, deamsterdamsezomer.nl
Muziek: Americana, Danny Vera & Metropole Orkest
In de winterlockdown bekroonde Danny Vera zijn reis naar de top met de eerste plek in de jaarlijkse Top 2000. Nu is Vera uitverkoren om de serie van zomerconcerten in het Concertgebouw te openen. Met het Metropole Orkest in de rug speelt Vera uiteraard ook Roller Coaster, het nummer dat voor velen het afgelopen jaar een houvast was.
1 juli, 19.00 en 21.15 uur, Concertgebouw
Muziek: Festival, Minimal Music
Drie dagen zijn het Muziekgebouw en het Bimhuis de plek van minder muziek. In groepen van dertig verkennen bezoekers onder leiding van twee gidsen het domein van de minimal music. Een ruimtetijdpartituur, zo wordt de zoektocht door de gebouwen genoemd. Zaklampen worden meegeleverd.
Theater: Minimal Music Festival, 1-3 juli, Muziekgebouw, 2turvenhoog
Bijzonder ontmoetingen met theater, dans, muziek en beeldende kunst voor iedereen, maar in het bijzonder voor kinderen van 0 tot 6 jaar – en hun (groot)ouders en andere volwassenen. Al sinds 11 juni in Almere, maar in het weekend van 26 juni ook met een buitenversie in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Beeldende-kunstinstallaties tussen de bomen en kleinschalige voorstellingen die alle zintuigen prikkelen.
www.2turvenhoog2021.nl
Theater: Amsterdams Kleinkunst Festival/Luan Buleshkaj, Omdat jij het bent
Een heus Amsterdams spokenwordfestival. Vijf dagen lang is Klein Bellevue het toneel voor woordkunstenaars uit de stad. Afgetrapt wordt met een woordkunstavond waarop de liefde voor en de kritiek op Amsterdam het uitgangspunt is. Met onder anderen Cheyenne Toney, Guillano Herdigein en Fouad Lakbir.
Di 29 juni t/m za 3 juli, Theater Bellevue, 21.00 uur
Theater: Tolin Erwin Alexander en Berith Danse Swart Gat/G̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶E̶e̶u̶w̶ (Dunguu olo - katibo-ten)
Een theatrale installatie over het Amsterdams slavernijverleden en de Marroncultuur uit Suriname. De makers vestigen de aandacht op een onderbelicht onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis, die van de Marrons. Die stammen af van West-Afrikanen die zich in Suriname wisten te bevrijden van slavenhandelaren. De theatrale installatie toont de visie van de Marroncultuur op vrijheid, geneeskrachtige planten en omgaan met de dood.
T/m 1 juni, Pleintheater, www.plein-theater.nl
Theater: David Kweksilber/ClaronMcFadden, Pandocheion
Een performance en suite in vijf delen, over afzondering en verlangen, tegelijkertijd in de concertzaal van het Bimhuis en omliggende zalen van het Muziekgebouw. Met performers en een ‘leading voice’ vanuit een aparte ruimte. Elke zaal ervaart een eigen gedeelte van Pandocheion. In een online video worden alle delen samengevoegd tot één geheel. Een zinderende variant op een Griekse tragedie.
Za 26 juni, 21.30 uur, www.bimhuis.nl
Kind: Muziekschool, Instrumenten Uitprobeerdag
Heb je altijd al eens een harp willen bespelen of op de drums willen slaan? Zondag 27 juni organiseert de Muziekschool een dag waarop je instrumenten kunt uitproberen. Op verschillende locaties in de stad worden gratis proeflessen gegeven. Zangles is ook een optie. Maak een eigen instrumentencarrousel en probeer zoveel instrumenten uit als je wilt. Je kunt zelfs kiezen voor een mystery-instrument. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.
Zondag 27 juni, 11.00-14.00 uur, reserveren via muziekschoolamsterdam.nl
Kind: Rijksmuseum, Buiten Tekenen
Nadat je door het Rijksmuseum bent gelopen en inspiratie hebt opgedaan, kun je zelf tekenen in de tuin bij de Teekenschool. Aan de kant van de Hobbemastraat tegenover het Zuiderbad staan schildersezels klaar. Met een toegangsticket kunnen kinderen vanaf 6 jaar 45 minuten werken aan hun meesterwerk.
12 juni t/m 4 juli elke zaterdag en zondag tussen 11.00 en 16.15 uur, €5
En ook: Zuiderkerk, Sechs
Komende weken is in de Zuiderkerk de audiovisuele installatie Sechs te zien, gemaakt door de Berlijnse lichtontwerper Christopher Bauder, cellist en componist Maarten Vos en audiovisueel kunstenaar Boris Acker. De installatie is gebaseerd op de zesde Cello Suite van Bach en is tot en met 4 juli in tijdslots van 45 minuten te bezoeken in de Zuiderkerk. Ook worden er liveconcerten gegeven. De meeste tickets zijn uitverkocht, maar voor 3 juli zijn nog plaatsen beschikbaar.
T/m 4 juli, tussen 16.00-23.00 uur, Zuiderkerk, www.sechs.amsterdam
En ook: Liveconcert, The Young Pianist Foundation
Dit jaar organiseert de stichting The Young Pianist Foundation (YPF) een reeks van zes concerten van jonge toppianisten in De Duif. Zondag 27 juni speelt Nikola Meeuwsen de Zes bagatellen opus 126 van Beethoven, Thomas Beijer de Vier mazurka’s opus 24 van Chopin en Yang Yang Cai La Valse van Ravel. De jonge pianisten spelen dit concert op de vleugel van de legendarische Russische pianist Youri Egorov, die in 1988 op 33-jarige leeftijd in Amsterdam overleed.
Zo 27 juni, 15.00 uur, €25 inclusief drankje, tickets via www.ypf.nl
En ook: Film, Quentin Dupieux, Mandibules
In de heerlijke nieuwe film van meesterabsurdist Dupieux wordt de Côte d’Azur het westerndecor voor een landerige misdaadplot. Professioneel lanterfanters Manu en Jean-Gab vinden in de kofferbak van een door hen gestolen auto een vlieg zo groot als een labrador. Als ze het beest nu eens africhten, moet daar goud geld mee te verdienen zijn. Toch?
Te zien in: Eye Filmmuseum, De Filmhallen, Kriterion, Pathé City
En ook: Paula van der Oest, Love in a Bottle
Tijdens de lockdown werd deze sprankelende Facetimeromcom gedraaid. Corona is de achtergrond, maar niet de motivator, benadrukte Van der Oest. “Het is vooral een liefdesverhaal: boy meets girl, de eerste momenten, de eerste ontdekkingen en ook de eerste teleurstellingen.”
Cinecenter, Eye Filmmuseum, De Filmhallen, Het Ketelhuis
En ook: Hou Hsiao-hsien, Flowers of Shanghai
De zomerreeks Previously Unreleased brengt films die ten onrechte niet eerder in de Nederlandse bioscopen draaiden. Meestal zijn dat recente films, maar deze Chinese moderne klassieker stamt al uit 1998. Destijds kon de film door rechtenkwesties niet in Nederland worden uitgebracht; met een nieuwe restauratie van de film kan dat nu alsnog. De timing is uitstekend, want nu is de film tegelijk te zien is met het retrospectief rond Hou’s Hongkongse collega Wong Kar Wai. Beiden maken kleurrijke en expressionistische films, die meer om intense sfeer draaien dan om plot. Voor Flowers of Shanghai ‘leende’ Hou bovendien Wongs vaste hoofdrolspeler Tony Leung. Hij speelt een van de klanten in vier ‘bloemenhuizen’, bordelen in laat 19de-eeuws Shanghai. Meer dan om seks draait de film om de verschuivende machtsverhoudingen in deze zinnenprikkelende wereld.
Te zien in: Eye Filmmuseum