Agendatips

De beste culturele tips voor deze lockdownweek

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Het Parool
Matthieu Litt, Oasis. T/m 10 april in Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 54. Beeld Matthieu Litt
Matthieu Litt, Oasis. T/m 10 april in Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 54.Beeld Matthieu Litt

Expo: Mike Pratt, Small Paintings

Mike Pratt speelde zich in 2016 in de kijker door de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst te winnen met een wasbak geboetseerd van epoxy en pigment. De werken die nu bij Torch zijn te zien, voldoen veel meer aan het traditionele idee van schilderijen. Ze zijn rechthoekig en hangen aan de wand. Maar ook hier smeert de Britse kunstenaar laag op laag, soms zo lekker dik en klodderig dat je moeite hebt er niet aan te zitten. Het beeld dat ontstaat is soms grafisch en direct, soms wijkend en poëtisch.
T/m 10 april in Torch Gallery (open op afspraak), Lauriergracht 94

Expo: WG Kunst, BINNENsteBUITEN

Als Mozes niet naar de berg komt... In samenwerking met Wasco, winnaar van de Stripschapprijs 2020, pareert WG Kunst de uitblijvende heropening met een move naar buiten. In vitrinekastjes op palen, geschilderd in fris lentegeel, worden werken getoond van kunstenaars uit Oud-West en omgeving. Via een QR-code is informatie over werk en maker op te vragen.
T/m 21 juni op Wilhelmina Gasthuisterrein

Expo: Optics of Truth

How Not To Be Seen: A Fucking ­Didactic Mov File (2013) van Hito Steyerl is een instructievideo die vijf manieren presenteert om onzichtbaar te zijn. Satire natuurlijk, maar dit werk gaat ook over representatie via media. Daarmee past het perfect in het e-flux-programma Optics of Truth, dat met video’s de relatie tussen beeldproductie, waarheid en kunst uitdiept. In dit hoofdstuk zijn ook Filipa César en Louis Hendersons Sunstone (2018), Sara Magenheimers Art and Theft (2017) en Blue Orchid (2017) van Johan Grimonprez te zien.
T/m 5 april via e-flux.com

Expo: Ilona Plaum, Common Ground

Ilona Plaum maakt foto’s, maar haar een fotograaf noemen zou haar tekort doen. De camera biedt haar enkel een kader om dingen te tonen die misschien dichter in de buurt liggen van beeldhouwkunst, tekenen, collage of zelfs performance. In haar nieuwe werk draait het om de dynamiek van het maken. Het begint met een eenvoudig takje waar een ander takje dwars overheen ligt. Daar komt verf overheen en omheen, waardoor vlakken ontstaan die bij iedere stap verspringen. Het is een ­intuïtief proces, waarin ritme en ­onvermoede dwarsverbanden ontstaan.
T/m 17 april in Galerie dudokdegroot, Tweede Laurierdwarsstraat 1-3, open op afspraak

Expo: Matthieu Litt, Oasis

Ry-Ponet is een postzegel landelijkheid in de boezem van de Belgische stad Luik. Dit park is ongepland en ruig, maar vervult een ­belangrijke rol als groene long, het is een thuishaven van verrassend veel dieren en oase voor stedelingen die even rust willen. Oprukkend vastgoed dreigt het stukje groen echter op te slokken. Matthieu Litt legde vast hoe vaag de grens tussen natuur en cultuur hier is, maar ook hoe fragiel.
T/m 10 april in Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 54, open op afspraak

Muziek: Benny Sings

Het planetarium van Artis beleeft stille tijden. Daarin brengt jazz- en elektronicatovenaar Benny Sings (Tim van Berkestijn) gelukkig verandering. Hij presenteert zijn nieuwe album, voor alle duidelijkheid Music getiteld, onder de sterrenhemel van de dierentuin. Betalen mag, maar hoeft niet.
Vrijdag 9 april, 21.00 uur, via bennysings.com/livestream, ‘pay what you want’

Muziek: Melissa Etheridge

Waarom zou je een livestream eenmalig of exclusief houden? Dat moet Melissa Etheridge (59) zich hebben afgevraagd voordat ze Etheridge TV opzette. De zangeres – nog steeds hoog in de Top 2000 met haar evergreen Like the Way I Do – zendt vijf dagen per week rechtstreeks uit op een eigen online kanaal. Het schema biedt elke dag een ander live-evenement. Op dinsdag speelt Etheridge covers van haar favoriete artiesten. Woensdag is talkshowdag samen met haar echtgenote Linda. Op donderdag is het weer concerttijd met vooral albumtracks en fanfavorieten op de setlijst. Vrijdags ­bespreekt de rockgitariste videoclips en ander archiefmateriaal uit haar carrière, die inmiddels 33 jaar duurt. Op zaterdagen speelt Etheridge vanuit haar thuissstudio een concert met haar grootste hits. ­Betalen kan per show, maar ook met een maandabonnement.
Via etheridgetv.com

Theater: Het Nationale Ballet, In and Out

Na Variations wordt opnieuw een ballet van Hans van Manen uit de schatkist gehaald: In and Out uit 1983, met muziek van Laurie ­Anderson en Nina Hagen. Drie kasten op het toneel bieden de twaalf dansers van de Junior Company tal van mogelijkheden om te verdwijnen en weer op te duiken. Van speels en sexy verschuift de sfeer naar agressief en giftig.
T/m 25 april, via operaballet.nl

Theater: World Opera Lab, De Passie van nu

Opera’s waarin culturele verschillen overstegen worden, dat is het streven van World Opera Lab uit Amsterdam. Meestal met het ijzeren operarepertoire als uitgangspunt, nu de Matthäus Passion van Bach. Zo klinkt Erbarme Dich begeleid door een Arabische ud, O Haupt voll Blut und Wunden naast Afro-Surinaamse klaagzangen, en Aus Liebe in een muzikale dialoog met Indiase raga’s. Troost in zeven talen.
T/m 5 april, opgeven via worldoperalab.com, gratis

Film: Patty Jenkins, Wonder Woman 1984

De rest van de wereld was al overstag, en nu gooit men ook in ­Nederland de handdoek in de ring: in plaats van nog meer uitstel tot de bioscopen ooit weer opengaan, wordt deze superheldensequel nu online uitgebracht.
Te koop via onder andere Pathé Thuis, Google Play, YouTube, Amazon Prime en Apple TV

Film: Ricky Staub, Concrete Cowboy

Idris Elba als grootstedelijke cowboy, inclusief hoed en openhangend bloesje, zal voor velen al reden genoeg zijn om deze ­coming-of-agefilm aan te zetten. Het echte ‘unique selling point’ van de film is echter de setting in een – je gelooft het niet – echt bestaande gemeenschap van hedendaagse cowboys in het getto van Philadelphia.
Te zien op Netflix

Film: Kaboom Animation Festival

In 2019 fuseerden het Utrechtse animatiefestival HAFF (dat bestond sinds 1985) en het Amsterdamse broertje Klik (sinds 2007) tot een nog grootser animatiefestival: Kaboom. Vorig jaar gooide ­corona roet in het eten bij de tweede editie. Nu vindt die alsnog online plaats, met een deel van het ­geplande programma van vorig jaar en vooral ook veel nieuwe animatie van over de hele wereld. De cijfers liegen er niet om: 16 lange films en 317 (!) korte films uit 53 landen en in alle mogelijke disciplines – van handgetekend via stopmotion naar computeranimatie. Naast het uitgebreide competitieprogramma zijn er onder meer speciale blokken voor Nederlandse animatie en vernieuwende werken, specifieke sets voor kinderen in drie leeftijdscategorieën, en een uitgebreid programma voor professionals.
Te zien via kaboomfestival.nl

Kind: Paasspeurtocht

Verhaalvontuur organiseert dit paasweekend speurtochten voor het hele gezin. Loop door de grachtengordel en de Jordaan om de speciale missie te volbrengen, maar pas op, want er is ook een ‘boef’ in het spel. Scan de tussenstops met een QR-code en een Amsterdamse acteur vertelt je meer over de geschiedenis van Oud-Amsterdam.De kaart is online te boeken. Geschikt voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.
Elke dag tussen 10:00 - 18:00, via verhaalvontuur.nl, € 17,50 per gezin

Kind: Het Kleine Theater, Doornroosje

Het Kleine Theater herschrijft het klassieke sprookje van Grimm en komt met een nieuwe versie van Doornroosje. Bekend om voorstellingen gebaseerd op bestaande sprookjes, blaast dit theater oude verhalen nieuw leven in, door er een eigentijds karakter aan te geven. Dit weekend is ook Hans & Grietje te zien. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
Tickets via vakantietheater.nl, €7,50 per voorstelling

Meer over