Agendatips

De beste culturele tips voor deze lockdownweek

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Het Parool
René Groebli - The Eye of Love, t/m 3 april in Bildhalle, Hazenstraat 15H. Beeld René Groebli
René Groebli - The Eye of Love, t/m 3 april in Bildhalle, Hazenstraat 15H.Beeld René Groebli

Muziek: The Streamers

Een heuse supergroep vormen ze. En dan nog eentje van reusachtig formaat ook. Veertien artiesten samen. Daar konden de Traveling Wilburys niet aan tippen. The Streamers kennen Guus Meeuwis als hoofdman. Die kreeg tijdens de recente, online gehouden, editie van Vrienden van Amstel Live zin in een verlenging. En zo verschijnt de halve line-up van afgelopen januari nu in Carré voor een gratis live­stream. Naast Meeuwis zijn onder anderen Kraantje Pappie, VanVelzen, Rolf Sanchez, Thomas Acda en Paul de Munnik te horen. Acteur Frank Lammers is aangesteld als in trainingspak gestoken manager van het gezelschap.
Zaterdagavond, 20.30 uur, thelivestreamers.nl

Muziek: Empty Concertgebouw Sessions

Nu de lockdown nog even aanhoudt, verlengt Het Concertgebouw zijn Empty Concertgebouw Sessions. Gratis te bekijken mini-concerten van musici die onder normale omstandigheden in staat zouden zijn de grote zaal vol te krijgen. Nu gaapt er slechts leegte rond hun instrumenten. Zoals de cello van Quirine Viersen. Ze speelt donderdag de eerste cellosuite van Bach, die voor haar symbool staat voor ‘nieuw leven, een nieuw begin en nieuwe energie.’ En tja, daar zijn we allemaal aan toe.
Donderdag 25 maart, 20.30 uur, via sociale mediakanalen van het Concertgebouw.

Theater: Operaforwardfestival - De Nationale Opera

Met het Operaforwardfestival, kortweg OFF, slaat De Nationale Opera bruggen tussen opera en andere kunstvormen en tussen grote, internationale artiesten en nieuw talent. De vijfde editie vindt geheel online plaats.

Zo is daar Upload, the making of. Componist Michel van der Aa is een meester in het toepassen van digitale technieken in zijn muzikale werk. In Upload draait het om een man die al zijn gedachten en herinneringen laat overzetten naar een artificieel brein. Hij komt als ‘up­load’ thuis bij zijn dochter. Deze ‘Making of’ is een voorproefje van de hele filmopera die eind april/begin mei wordt gestreamd.

Ook in het festival: Een lied voor de maan. Dit is gebaseerd op het ­gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen over de eenzame mol die besluit een lied te schrijven om de maan wat op te vrolijken. Het verhaal inspireerde de jonge componist Mathilde Wantenaar tot het componeren van haar eerste grotere opera, gericht op een jong ­publiek. Dramaturg en schrijver Willem Bruls werkte mee aan het ­libretto. Uitvoering door onder ­anderen Vera Fiselier als mol, andere solisten en leden van het Nationaal Jeugdorkest.
Upload: 20 maart, 20 uur, operaballet.nl. Een lied voor de maan: 21 maart, 16 uur, operaforwardfestival.nl

Theater: Cinedans Fest 2021

Cinedans is al 17 jaar hét ontmoetingspunt voor de werelden van dans en cinema met kruisbestuivingen, dansfilms, documentaires en meer. Een breed palet aan choreografieën die speciaal voor film zijn gemaakt of zijn aangepast voor dit medium. De editie van 2020 moest worden afgelast, dit jaar een volledige online ‘Fest’ editie.
26 t/m 28 maart via cinedans.nl

Expo: Nieuw Dakota’s Moving Walls 2010-2020

Dit is geen traditionele jubileumpresentatie die terugkijkt op tien jaar Nieuw Dakota maar een intelligente reflectie op ons vreemde heden. De werken zijn verstild en op het eerste gezicht zeer verschillend. Van de stijgende zeespiegel die Filipijnse eilanden verzwelgt tot een hypnotiserend spel van bewegende magneten en ijzervijlsel. ­Indrukwekkend is Henk Schuts drie meter hoge wereldbol waarin je kunt plaatsnemen om geluiden van over de hele wereld te horen. Deze werden opgenomen tijdens de eerste lockdown.
T/m 21 maart in Nieuw Dakota, Ms van Riemsdijkweg 41b

Expo: Tjebbe Beekman - Symbiosis: Virtues

Schilder Tjebbe Beekman brak begin deze eeuw door met expressionistische stadslandschappen van het Berlijn waar hij toen woonde. Na zijn terugkeer in Amsterdam keerde zijn blik naar binnen en schilderde hij interieurs, vooral kunstenaarsateliers. De volgende stap was een logische: nog verder naar binnen, afdalend in zijn eigen hoofd en ziel. Zijn nieuwste werk past in een voortgaande reeks waarin hij schilderkunstige invloeden uit de 20ste eeuw verkent.
T/m 24 april bij GRIMM, Keizersgracht 241

Expo:Fake Me Hard

Robot Love, de vorige grote tentoonstelling van curator Ine Gevers, ging over het slinkende gat tussen mens en kunstmatige intelligentie. Fake Me Hard, kijkt via een andere invalshoek naar de technologisch gedreven vooruitgang. Hier staat de post-truth maatschappij centraal. Veertig kunstenaars buigen zich over deep fakes, nepnieuws, algoritmisch gestuurde bericht­geving en de overlevingsstrategieën die mensen moeten ontwikkelen om overeind te blijven.
Voorproefje op de tentoonstelling via fakemehard.nl

Expo: Bekijk het Mauritshuis met je oren

Peter Paul Rubens maakte Modello voor de Hemelvaart van Maria tussen 1622 en 1625, een wervelwind in olieverf. Bijna vier eeuwen later schreef Jett Rebel een ode aan het kunstwerk getiteld Heaven’s Got a Place For You, een mix van funk, soul en rock. Hoe deze trans-historische interdisciplinaire samenwerking tot stand kwam is te beluisteren op de website van het Mauritshuis, waar ook de bijbehorende clip te zien is.
mauritshuis.nl/jettrebel

Expo: René Groebli - The Eye of Love

Toen René Groebli in 1952 op ­huwelijksreis ging naar Parijs, nam hij zijn camera mee. De Zwitser was pas 25 jaar oud, maar werkte al zeker vijf jaar voor internationale tijdschriften en had naam gemaakt met filmisch-romantische beelden. De foto’s die hij in Parijs maakte boden het escapisme waar iedereen na de oorlog naar snakte. Gewaden die in tegenlicht worden uitgetrokken, omfloerste erotiek die ook erg liefdevol was, hoewel er in die tijd schande van werd gesproken. Tegenwoordig geldt The Eye of Love als vintage klassieker.
T/m 3 april in Bildhalle, Hazenstraat 15H

Film: Magnus Von Horn - Sweat

Deze Poolse thriller rond de populaire fitness-influencer Sylwia krijgt dit weekend een digitale voorpremière. De film is prima te kijken op klein scherm, al zal de subtiele ­manier waarop in close-ups de aandacht wordt gevestigd op de scheurtjes in Sylwia’s opgewekte façade ongetwijfeld beter tot zijn recht komen op het grote doek.
20 en 21 februari op Picl. Vanaf 15 april in de bioscoop (onder voorbehoud)

Film:Mati Diop - Atlantique

Met Atlantique leverde de jonge Senegalees-Franse filmmaakster Mati Diop in 2019 een van de hoogtepunten van het filmfestival van Cannes af: een hypnotiserend verhaal in hedendaags Dakar: Diop koppelt de Afrikaanse exodus aan bovennatuurlijke verschijnselen.
Te zien op Cinetree

Film: CMENA.nl

Waar vele filmfestivals de afgelopen maanden al kozen voor online edities, gaat het Arab Film Festival een stapje verder. Het Rotterdamse festival, dat deze maand aan zijn 21ste editie toe zou zijn geweest, lanceert nu een nieuw streamingplatform: CMENA.nl. De naam is een samentrekking van de C van ­cinema en de internationale afkorting voor Middle East & North Africa. In het openingsaanbod van 35 speelfilms staat de Arabische Lente centraal. De selectie omvat een aantal films die eerder in de Nederlandse bioscopen draaiden, zoals de energieke fictiefilm Beauty and the Dogs (Kaouther Ben Hania) en de hartverscheurende documentaire For Sama (Waad al-Kateab, Edward Watts). Maar er zijn vooral flink wat films die niet eerder in Nederland te zien waren.
CMENA.nl (geen abonnement, €3 per film)

Kind: Knutsel- en Sciencelab

Jeugdland organiseert wekelijks workshops voor kinderen. Zaterdag maken kinderen bij Knutsellab (vanaf 4 jaar) vlinders, met gedroogde pasta en verf. En bij het Sciencelab (vanaf 6 jaar) leren ze hoe de zon werkt aan de hand van proefjes met een bal. De inloopworkshops zijn gratis en worden gegeven door studenten van Amsterdam University College. Opgeven kan bij de bar op de dag zelf.
Zaterdag en zondag, Jeugdland, Valentijnkade 131

Kind: Birdroute in het Diemerbos

Elke vogel heeft z’n favoriete plek in de natuur. Een specht is vaak in een boom te vinden, terwijl de ijsvogel meestal vanaf een tak boven het water zit te loeren op visjes. Proeflokaal House of Bird creëerde een speurtocht voor vogelliefhebbers. Spot tien verschillende vogels in het Diemerbos en verdien een officieel vogeldiploma van een boswachter. Om het iets makkelijker te maken, zijn er ook tien metalen vogels verstopt langs de route. In het proeflokaal koop je voor 5 euro een knapzak met een routekaart en wat lekkers.
Routekaart voor €5 euro op te halen bij Diemerbospad 1a

Meer over