Agenda

De beste culturele tips voor deze lockdownweek

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Stefan RaatgeverEdo Dijksterhuis en Hans Smit en Joost Broeren-Huitenga
Oom Wanja - Noord Nederlands Toneel/Liliane Brakema. Beeld Reyer Boxem
Oom Wanja - Noord Nederlands Toneel/Liliane Brakema.Beeld Reyer Boxem

Muziek: Bee Gees

Hij is al een paar weken uit, maar de documentaire How Can You Mend a Broken Heart over The Bee Gees is een must voor de fans van piepende kopstemmen, strakke glitterbroeken en een karrenvracht broederlijk drama. Hoewel de enige nog levende van de Gibb-broers – Barry, de oudste – er vermoedelijk op heeft aangedrongen niet te diep in te gaan op de vaak gespannen persoonlijke verhoudingen in de familie, is de film een boeiend document over een van de beste songschrijverscombinaties die de wereld ooit kende.
Te huur via Ziggo/HBO voor €4,99 euro

Muziek: Noorderslag

Het leek vooraf bijna onmogelijk: de gehaaste sfeer van de festivals Eurosonic en Noorderslag terugbrengen tijdens een online editie. En natuurlijk, het was wennen zonder de optredens in kroegen, krappe zaaltjes en die uitpuilende Oosterpoort. Maar een bomvol schema vol vooraf opgenomen livestreams zorgde op de festivalavonden alsnog voor keuzestress. Nu die is weggevallen is het heerlijk struinen langs de nog steeds gratis te bekijken optredens. Zo is de doorbraak van zangeres Froukje nog eens goed te bestuderen. Net als sterke miniconcerten (alle artiesten moesten hun liedjes in 15 minuten persen) van Sam & Julia, Abbey, Fleur en de kleurrijke electropopformatie Banji.
Gratis te bekijken via esns.nl

Theater: Oom Wanja - Noord Nederlands Toneel/Liliane Brakema

In de actuele enscenering die Liliane Brakema van Tsjechovs klassieker maakte bij het Noord Nederlands Toneel, is de klimaatcrisis nooit ver weg. De voorstelling kreeg mooie recensies in oktober, net als de theaterfilm die er vanwege corona van werd gemaakt. Die film is nu de hele maand februari nog gratis te bekijken op de online omgeving van het Nite Hotel. Met onder anderen Ali-Ben Horsting, Bram van der Heijden en Anna Raadsveld.
Online tickets (€ 7,50) via ticketshop op nnt.nl/wanja

Theater: Petite Messe solennelle - Gioacchino Rossini/Nationale Opera

Nationale Opera-directeur Sophie de Lint verzon een list toen Verdi’s spektakelstuk Aida vanwege corona niet door kon gaan. Ze wilde toch iets doen met het Koor van De Nationale Opera. Dat werd de Petite messe solennelle uit 1864. Weliswaar geen opera, maar een werk met een gezonde dosis muzikaal drama. Ook het Nederlands Philharmonisch Orkest deed graag mee, evenals vier jonge getalenteerde solisten. ‘Een huzarenstukje’, schreef Erik Voermans. Hij beveelt kijken van harte aan. ‘Prachtige muziek, prachtige uitvoering.’
T/m 21 februari gratis op operaballet.nl

Expo: Rondje Robot

Twee camera’s met groothoeklens, een 360-gradenoptie en een batterij aan microfoons. Daar is de robot mee uitgerust die nu in het Zeeuws Museum rondrijdt en vanuit huis kan worden bestuurd. Als bezoeker bepaal je zelf waar je naar kijkt en voor hoelang – bijna alsof je echt door de zalen loopt. De robot wordt overigens geleverd met begeleider die achtergrondinformatie bij de tentoonstelling levert. Van donderdag tot en met zondag zijn er drie tijdslots per dag. Tijdig reserveren is aan te raden, want Rondje Robot is populair.
Via zeeuwsmuseum.nl

Expo: Luther Academie

Ongeveer een vijfde van de bevolking in het 17de-eeuwse Amsterdam behoorde tot de Lutherse kerk. Daar herinneren nu nog gebouwen als de Lutherse Kerk op het Spui aan. Het Luther Museum aan de Keizersgracht 570 houdt het erfgoed, waaronder schilderijen van Ruysdael en Breenbergh, actief in stand. Nu de deuren noodgedwongen gesloten blijven, is de podcast Luther Academie gelanceerd. Experts geven uitleg over de Lutherse traditie in Nederland.
Via luthermuseum.nl/podcast, Google Podcasts, iTunes en Spotify

Expo: Meiro Kozumi, Works on paper

Yasujiro Ozu (1903-1963) geldt als een van de grootste Japanse regisseurs aller tijden. Zijn Tokyo Story (1953) staat steevast in de top van eeuwige-roemlijstjes. Voor een nieuwe serie tekeningen verdiepte kunstenaar Meiro Koizumi zich in Ozu’s manier van ensceneren en kadreren, die met hun statische esthetiek sterk leunen op het traditionele Japanse theater. Aan die perfecte plaatjes voegt Koizumi een laag mist toe. Juist door te verhullen krabt hij zo het ritualistische oppervlak open, en boort hij pijn, schuld en andere emoties aan die in de Japanse maatschappij altijd zorgvuldig worden weggepoetst.
Via annetgelink.com

Expo: Amsterdam en Slavernij

Wie zich alvast wil voorbereiden op de aanstaande slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum kan terecht op de site van het Stadsarchief. Een van de themasites is gewijd aan de twee en een halve eeuw dat Amsterdamse reders, bankiers en bestuurders betrokken waren bij de slavenhandel in zowel Oost als West. Dat zwarte hoofdstuk in onze geschiedenis beslaat vele bladzijden van stadsarchieven, de boekhouding van handelshuizen, familiearchieven en notariële documenten.
Via amsterdam.nl/stadsarchief/themasites

Open Ended van Richard Serra in Museum Voorlinden, Wassenaar. Beeld Museum-Voorlinden
Open Ended van Richard Serra in Museum Voorlinden, Wassenaar.Beeld Museum-Voorlinden

Expo: Kunst in het kort

Weinig musea zijn zo consequent in de frequentie en vorm van hun online communicatie als Museum Voorlinden in Wassenaar. Directeur Suzanne Swarts vertelt in filmpjes van maximaal twee en een halve minuut over één specifiek werk. Het varieert van John DeAndrea’s installatie met 350 hyperrealistische koppen tot de reusachtige stalen sculptuur van Richard Serra. Een van de nieuwste filmpjes gaat over de net aangekochte blokkenverzameling van Krijn de Koning.
Via voorlinden.nl/kunst-in-het-kort

Film: Danielle Arbid, Passion simple

Voormalig balletgrootheid Sergei Polunin speelt na wat bijrolletjes in Hollywood zijn eerste hoofdrol in deze zinderende Franse film van Danielle Arbid. Een jonge moeder valt als een blok voor de door Polunin gespeelde Russische diplomaat, maar hun relatie blijkt al snel giftig.
Te zien op Picl

Film: Sam Levinson, Malcolm & Marie

Toen de productie van de HBO-serie Euphoria in de eerste Amerikaanse lockdown stil kwam te liggen, stortten maker Sam Levinson en hoofdrolspeelster Zendaya zich op dit in stijlvol zwart-wit én covid-proof gedraaide relatiedrama. Voormalig kindster Zendaya speelt een uiterst volwassen hoofdrol tegenover Tenet-ster John David Washington: een stel dat na een avond uit thuis de barsten lijmt.
Te zien op Netflix

Film: De favoriete Koreaanse films van Bong joon-ho

Het voelt als een eeuwigheid, maar het is pas een jaar geleden dat de Koreaanse regisseur Bong Joon-ho het International Film Festival Rotterdam aandeed. Hij presenteerde er voor een afgeladen zaal de zwart-witversie van zijn klapper Parasite, een kleine twee weken voordat die film de Oscar zou winnen. Het IFFR ziet er dit jaar nogal anders uit: dit weekend komt een week van online vertoningen ten einde, in juni volgt een tweede week met hopelijk volle Rotterdamse bioscoopzalen. Wie wil zien waar Bong de mosterd haalde, kan terecht bij het YouTubekanaal van het Koreaanse filmarchief. Voor het Lumière Filmfestival in Lyon selecteerde hij zijn tien favoriete Zuid-Koreaanse films. Het archief maakte zeven van die films gratis beschikbaar, met Engelse ondertitels.
Via youtube.com/koreanfilm

Divers: De tuinstadgedachte in Kemerovo

De Woningwet verplichtte in 1901 gemeenten verantwoordelijkheid te nemen voor de volkshuisvesting. Vanuit dit idee vroeg de Nederlandse ingenieur en communist Sebald Rutgers zijn oude studievriend Han van Loghem naar Siberië te komen om ook daar een arbeiderswijk te bouwen. Een deel van dit bijzondere erfgoed is bewaard gebleven en wacht op een herbestemming. In een zoomlezing geeft Alice Roegholt, directeur van Museum Het Schip, een bijzonder inkijkje in het verhaal over idealen in de jaren na de Russische revolutie.
Zondag 7 februari, 11:30, online tickets (€ 10,00) via hetschip.nl

Divers: SemiFest Live

Zaterdagavond is het tijd voor snacks, glitters en een confetti-kanon in de woonkamer met SemiFest Live. Via dit interactieve liveplatform zijn kijkers rechtstreeks in contact met dj’s, die draaien vanuit de A’DAM Toren. Met deze week onder andere Bites, Unhugged, Steven Timothy en Nicky Louwers. Laat je meeslepen door de melancholische klanken van deephouse en techno en bouw een feestje in je eigen woonkamer.
Stream via semifest.live

Meer over