PlusNet Open

De banken van Nel worden helemaal in Nederland gemaakt

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Nel.

Sietske Kleijwegt
De showroom van bankenmerk Nel in Noord. Beeld Nosh Neneh
De showroom van bankenmerk Nel in Noord.Beeld Nosh Neneh

“Ik had het gevoel dat ik de menselijkheid miste in de designwereld; alles draaide om de verkoop,” zegt Jorrit Tol (39). Met zijn bankenmerk Nel wil hij daar verandering in brengen. Tol kiest niet voor de goedkope optie qua onderdelen, waardoor de banken volgens hem zo dertig jaar meegaan. “Zelfs in heel dure banken zit vaak na een jaar al een kuil.” Bij Nel werken ze zonder tussenpersoon, zodat ze duurzamere keuzes kunnen maken. “Plus: zo blijft het betaalbaar voor de klant.”

De showroom in Noord zit in een vroegere feestwinkel. Het pand heeft een flinke metamorfose ondergaan: het is nu een strakke, eenvoudige ruimte, met houten vloeren en van alle kanten lichtinval.

De twee banken die voor in de showroom staan vormen de basis van elke bank. Zowel de Maverick (€2750) als de Alfa (€3000) zijn volledig te personaliseren; de kleur van het frame, het materiaal van de zitting en of het een tweezits of een hoekbank wordt.

Alle banken van Nel worden in Nederland gefabriceerd, en ook het leer van het meubilair komt van Nederlandse koeien van biologische rundveehouders, zodat het milieu zo min mogelijk door het productieproces wordt belast.

Wanneer Tol de nieuwe bank komt bezorgen, neemt hij de oude graag mee om die te doneren aan mensen die hem hard nodig hebben. “Het is voor mij belangrijk dat ik ook wat teruggeef aan de mensen in mijn wijk.”

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl.

Nel

Waddenweg 3a

Meer over