De 7 beste tips voor dit weekend in de zon

De zon hoeft maar te schijnen en Amsterdammers stromen en masse naar buiten. Dit weekend wordt zomers warm en kun je op een aantal plekken uitstekend de komende zomer vieren.

Louis Bollee
Bij Osteria Vega op Festival op wielen kun je maaltijden eten zonder vlees. Beeld -
Bij Osteria Vega op Festival op wielen kun je maaltijden eten zonder vlees.Beeld -

Neem een duik

Dit weekend zijn tropische temperaturen voorspeld. Heerlijk als je bijvoorbeeld een dagje staat te stampen tijdens zomerfestival Open Air. Maar ook zonder zo’n gewild festivalticket is het in de stad genieten geblazen.

Misschien nog een bééétje koud, maar wel lekker: een sprong in een Amsterdams water, voor wat verkoeling. De 14 beste zwemplekken hebben we op een rij gezet.

Onder andere aan de Amstel kun je lekker zwemmen (al is het geen officiële zwemplek!).
 Beeld Mats van Soolingen
Onder andere aan de Amstel kun je lekker zwemmen (al is het geen officiële zwemplek!).Beeld Mats van Soolingen

Trek de stoute schoen aan

Dat de ene schoen de andere niet is, weten bezoekers van Sneakerness maar al te goed. Gelukkig zijn dit weekend duizenden exemplaren te zien in de Kromhouthal. Van beperkte oplages waar het hart van de verzamelaar sneller van gaat kloppen, tot prima koopjes waar je je niet voor hoeft te schamen.

Voor de festivalsfeer zijn er burgers, kun je tattoo’s laten zetten, klinkt er hiphop en worden talks georganiseerd. Dit jaar wordt gekeken naar de trends rondom beroemde artiesten die schoenen ontwerpen, zoals Kanye West.
Let op: niet elke verkoper heeft een pinautomaat, zorg dus voor cash.

Zaterdag 1 en zondag 2 juni, 12:00-18:00 uur, vanaf €12

Sneakerness

Waar láát je al die schoenen? Beeld RunnerWally
Waar láát je al die schoenen?Beeld RunnerWally

Turkse cinema

In Pathé Arena worden doorgaans wel wat Turkse films vertoond, maar verder zijn films uit Turkije nauwelijks te zien in Nederland. Om de onderbelichte cinema toch wat aandacht te geven wordt jaarlijks een filmfestival georganiseerd rondom de beste Turkse films van dit moment.

Zowel onbekende films en hedendaagse arthousehits, zoals vluchtelingdrama Misafir, krijgen een plekje in de programmering, en moeten samen een moderne blik op het Turkije van nu geven.

Woensdag 29 mei tot en met zondag 2 juni
De Filmhallen

Vuilniskunst

Laat het maar aan wereldverbeterende kunstenaarsenclave De Ceuvel over om het festivalseizoen te openen met een dag die de buurt iets oplevert. Dit weekend kun je tijdens het Trashlessfestival de Buiksloterhambuurt ontdoen van al het zwerfafval. Wacht even: gewoon een beetje opruimen? Dat klinkt niet als een festival!

Klopt, maar De Ceuvel belooft een inclusief programma met nieuwe buurtvrienden, en na afloop wordt er van alle troep kunst gemaakt. Met drankjes en muziek erbij uiteraard.
Zaterdag 1 juni (15:00-19:00) gratis
De Ceuvel

Tropisch wereldfeestje

Tropikali is een samensmelting van queer feestjes Kalinichta (balkanmuziek) en Rosario (tropische electro). Het tropische festival wil de diversiteit binnen de lhbt-gemeenschap en de rest van Amsterdam vieren met muziek uit alle delen van de wereld. En ondertussen kun je uiteraard naar hartelust flirten met de zomers geklede bezoekers.
Zondag 2 juni (13:00-23:00) €33
Noorderlicht Café

Misschien vind je wel zo’n tropische verrassing op tijdens Tropkikali. Beeld -
Misschien vind je wel zo’n tropische verrassing op tijdens Tropkikali.Beeld -

Viva Vondelpark

Zoals elk jaar zie je in het Openluchttheater van het Vondelpark grote namen uit de muziek- en cabaretwereld, gratis en voor niks. Het bijzondere zomerpodium wordt dit weekend geopend met onder andere een optreden van Jeangu Macrooy.

De programmering van het Openluchttheater deze zomer is: elke vrijdag dans, elke zaterdagmiddag een jeugdprogramma en daarna twee bands en een dj. Elke zaterdagavond comedy, zondagochtend klassieke muziek en een live act.

Elk weekend tot en met 31 augustus
Openluchttheater Vondelpark

Bij lange programma's kun je zitten. Beeld Levien Priem
Bij lange programma's kun je zitten.Beeld Levien Priem

Zomeravondjes in de dierentuin

Er opent dit weekend nog een zomers theater in de stad: dat van Artis. De dierentuin blijft in de zomermaanden op zaterdag open tot zonsondergang en zorgt tijdens deze lome avondjes voor cultureel vermaak.

Geen hysterische cabaretiers of rockbands die de exotische dieren wakker houden, maar bijvoorbeeld ingetogen optredens van muzikanten en presentaties van Artisverzorgers.

Dit weekend vertelt de dierenarts van Artis over gezondheid en treedt ParHasard op. Check hier de hele planning.
Elke zaterdag tot en met 31 augustus
Artis

Festival op wielen

Op foodfestival de Rollende Keukens staan tientallen foodtrucks die je met hun ter plekke bereide maaltijden proberen te verleiden. Helaas is er veel meer dan je op kunt. Keuzestress? We hebben de 10 beste trucks op een rij gezet.
Woensdag 29 mei tot en met 2 juni
Westergas

Osteria Vega serveert maaltijden zonder vlees in een tent. Je kunt zelfs reserveren. Beeld -
Osteria Vega serveert maaltijden zonder vlees in een tent. Je kunt zelfs reserveren.Beeld -

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief (Uit) van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over