Weekendtips

De 12 beste tips voor dit weekend

Nog geen plannen? Geen zorgen. Dit zijn de beste events van aankomend weekend. Van The Rocky Horror Picture Show tot de Museumnacht.

Het Parool
Nieuw op Westergas op de eerste vrijdag van de maand: Westerfête. Beeld Arjen Veldt
Nieuw op Westergas op de eerste vrijdag van de maand: Westerfête.Beeld Arjen Veldt

Het is een sprong naar links...

In 1975 maakte de wereld kennis met (inmiddels) cultklassieker The Rocky Horror Picture Show. De aanstekelijke liedjes (Let’s do the time warp again, anyone?), de klassieke horror, de knipogen naar b-films, de viering van seksuele vrijheid: de film bleek tijdloos. Tijdens vertoningen is het gebruikelijk voor publiek om mee te doen en te zingen: verkleden is van harte welkom en neem vooral ook attributen mee. Rijst bijvoorbeeld, om bij de trouwerij aan het begin van de film naar het scherm te gooien.
Zaterdag 2 november, 19.30 uur, €5,00
OT301, Overtoom 301

Dansen tegen depressie

Dansen is goed voor je. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor je brein. Het is bijvoorbeeld effectief tegen depressie. Tijdens college Het dansende brein vertelt hersenexpert Erik Scherder onder andere over de hersenen van professionele balletdansers, en waaróm dansen nou zo goed is voor je brein. Geen zorgen, luisteren is maar een klein onderdeel van de avond, er kan voornamelijk gedanst worden. De aanwezige band speelt alle soorten muziek, van Weense wals tot rock & roll. Liever een muurbloempje? Dat is ook oké.
Vrijdag 1 november, 20.00-22.30 uur, €35
Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72

Dans op de muziek van Ludwigs Ballroom Band Beeld Het dansende brein
Dans op de muziek van Ludwigs Ballroom BandBeeld Het dansende brein

Keltische viering

Vóór halloween en Allerheiligen was er Samhain, een van de acht Keltische seizoensvieringen. Aan het eind van het oogstseizoen maakte men zich zowel materialistisch als filosofisch klaar voor de winter. In Ruigoord is een seizoensgebonden diner, met een open podium, een vuurceremonie en een altaar om overledenen te herdenken. Het staat bezoekers vrij daarvoor zelf foto’s, kaarsen en voorwerpen mee te nemen. Let op: kinderen zijn niet welkom. De entree is gratis, voor het diner betaal je €20-€25. Let op: het evenement is niet geschikt voor kinderen.
Zondag 3 november, 18.00 uur, gratis (diner €20, reserveren gewenst)
Ruigoord, Ruigoord 76

Bij het open podium kun je zelf optreden. Beeld Isis van der Wel
Bij het open podium kun je zelf optreden.Beeld Isis van der Wel

Byebye Claire

Op 9 november wordt in club Claire het laatste feestje ooit gegeven. Die avond is lang en breed uitverkocht, maar als je toch nog even afscheid wil nemen kan dat dit weekend, tijdens wekelijks nachtfeestje Lapa. Normaliter wordt Lapa elke donderdag georganiseerd. Het wekelijkse feestje is vernoemd naar een wijk in Rio de Janeiro, bekend door de ongebonden levensstijl en het kleurrijke nachtleven.
Zaterdag 2 november, 23.00-07.00 uur, €15
Claire, Rembrandtplein 17

De vrouw achter Audrey

Dit jaar zou de Audrey Hepburn 90 zijn geworden. De expositie Intimate Audrey in de Beurs van Berlage focust op de vrouw achter het icoon. De tentoonstelling is opgezet door Hepburns zoon en bestaat uit grotendeels nog niet eerder vertoonde foto’s, jurken en accessoires. Genoeg te ontdekken over de vrouw achter Holly Golightly, dus.
Vanaf vrijdag 1 november, 10.00-18.00 uur, €15
Beurs van Berlage, Damrak 243

Flaneer jezelf warm

Het wordt weer donker en koud buiten. Tijd om op te warmen. Laten ze daar bij Westergas nou de perfecte gelegenheid voor hebben. Vanaf vrijdag is er voortaan elke eerste vrijdag van de maand Westerfête: een feestje waar je kunt (komt ie) borrelen, dineren, flaneren én dansen. De verschillende zaken op Westergas (zoals Brouwerij Troost, Westergasterras, Tony’s of Radio Radio) bieden allemaal wat anders. Zo kun je bij Bar Kantoor World Vegan Day vieren met een veganistisch 3-gangenmenu en bij Brouwerij Troost zijn er de hele avond live Tindersessies. Neem je kersverse verovering vervolgens mee naar Tony’s Chocolonely voor een kop warme chocolademelk.
Vrijdag 1 november, vanaf 18.00 uur, gratis
Westergas, Pazzanistraat 33

Borrelen, dineren, dansen en flaneren op elke eerste vrijdag van de maand Beeld Arjen Veldt
Borrelen, dineren, dansen en flaneren op elke eerste vrijdag van de maandBeeld Arjen Veldt

Halloween vieren met Pacific Parc

Het is alweer een tijd geleden dat horecatent Pacific Parc ermee ophield. Het was het einde van een tijdperk, maar voor halloween geeft de oude garde een groots feest, in het Skatecafé én Garage Noord. Er spelen uiteraard bands er worden ‘freaky sideshows’ beloofd én er is de befaamde ‘Hadji-bar’, vernoemd naar geliefde barman Hadj Zidour, die overleed in 2015. Zijn Hadji-bar was een populair stukje van Pacific Parc. Trek een kostuum aan, laat je gezicht onder handen nemen bij de schminktafel en dans de hele nacht. Kom op tijd: vol is vol.
Zaterdag 2 november, 22.00-05.00 uur (Skatecafé tot 03.00 uur) €10
Garage Noord en Skatecafé, Gedempt Hamerkanaal 40/42

Een kijkje in Aafs zielige jeugd

Er wordt vaak gezegd dat een zielige jeugd voor schrijvers een goudmijn is. Toen Aaf Brandt Corstius zes was overleed haar moeder, gaf haar vader haar hond weg en verhuisde het gezin plots naar Amerika. In de voorstelling Welkom bij mijn zielige jeugd laat Brandt Corstius het publiek zien hoe zielig ze was. Ze vertelt ook over de (half-)wezen die haar inspireerden, zoals Annie, de Von Trappjes en E.T. Goed, E.T. is dan wel geen wees en zelfs helemaal niet van deze aarde, geeft Brandt Corstius toe, maar “hij voelt zich wel heel ontheemd”.
Zaterdag 2 november, 20.30-21.45 uur, vanaf €12
Theater Bellevue, Leidsekade 90

Brandt Corstius verloor haar moeder toen ze zes was.  Beeld Theater Bellevue
Brandt Corstius verloor haar moeder toen ze zes was.Beeld Theater Bellevue

Goedkope kunst scoren

Heb je een lege muur in huis? Bij de Affordable Art Fair is genoeg te koop om die plek mee op te vullen. Alle werken zijn in elk geval goedkoper dan €7500. Struin door de Kromhouthal en zoek door meer dan duizend stukken.
Dit jaar wordt er een speciaal podium geboden aan ‘powervrouwen van de hedendaagse kunst’, met onder andere een dagelijkse paneldiscussie. Iedereen mag aansluiten. Ook is er zaterdagochtend een speciale familiepreview voor gezinnen.
Donderdag 31 oktober t/m zondag 3 november, 11.00-18.00 uur, vanaf €15
Kromhouthal, gedempt hamerkanaal 231

Op zaterdagochtend kun je rustig je kinderen meenemen. Beeld Sabine Hardick
Op zaterdagochtend kun je rustig je kinderen meenemen.Beeld Sabine Hardick

Plaatjes op de pont

Illustrator Rachelle Meyer maakte talloze overtochten op de NDSM-pont. In een klein schetsboek tekende ze portretten van alle mensen die ze daar zag. Het werd een afspiegeling van de diverse bevolking en ontwikkeling van Amsterdam-Noord. Dit weekend opent haar expositie. De eerste 25 gasten ontvangen een gratis setje ansichtkaarten. Kinderhaters opgelet: het openingsfeest is ‘kindvriendelijk, maar wel leuk’. Extra: in het kader van Museumnacht schetst Meyer op zaterdag 2 november (20.00-21.00) uur op de nachtpont.
Vanaf vrijdag 1 november
NDSM Fuse, NDSM-plein 85

Dansend wachten voor museumnacht

Voor de 20ste keer openen de Amsterdamse musea hun deuren ’s nachts. Tussen 19.00 en 02.00 uur kun je van 56 musea de vaste collectie bekijken, maar er worden ook speciale nachtprogramma’s (check hier onze top 10) georganiseerd. Zo heeft het Van Gogh Museum de Wachtrij Disco: terwijl je in de kou wacht tot je naar binnen mag, worden koptelefoons uitgedeeld om jezelf warm te dansen tot je binnen bent. In Het Rembrandthuis wordt een etsles gegeven, en de rebellen onder ons mogen in het Scheepvaartmuseum een eigen protestshirt maken.
Zaterdag 2 november, 19.00-02.00
Verschillende locaties

Ook dit jaar is er weer van alles te doen bij museumnacht. Beeld Maxime Noir
Ook dit jaar is er weer van alles te doen bij museumnacht.Beeld Maxime Noir

Het beste van de zwarte cinema

Da Bounce Urban Film Festival is het eerste Nederlandse filmfestival dat de nadruk volledig legt op ‘urban cinema’. Dat wil zeggen: nieuwe, bijzondere, en korte films van zwarte filmmakers, met (overwegend) zwarte cast en verhaallijnen die aansluiten bij de belevingswereld van zwarte filmgangers. In Pathé Arena worden ruim veertig films vertoond, er zijn presentaties, feestjes en afterparty’s.
Tot en met zondag 3 november
Pathé Arena, Arena Boulevard 600

Meer over