Aldus

Dag van de Mensenrechten: brieven schrijven bij Amnesty

Voor de Dag van de Mensenrechten kun je dinsdag een brief schrijven bij het kantoor van Amnesty. Voorlichter Elke Kuijper (46): ‘We versturen alles.’

Noor Lagendijk
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan hoeveel brieven moet ik denken?

“Vorig jaar zijn er wereldwijd zes miljoen brieven geschreven. Dit jaar is de doelstelling 200 duizend Nederlandse brieven. Online hebben we dit al gehaald, en dan hebben we vandaag nog niet eens meegeteld.”

Mag ik zelf kiezen aan wie ik schrijf?

“We hebben uit verschillende landen elf jongeren gekozen van wie de rechten zijn geschonden. Ze zitten onterecht in de gevangenis, of zijn ter dood veroordeeld. Je kunt hun schrijven, maar ook een autoriteit die hun situatie kan veranderen.”

Komen deze brieven werkelijk bij een gevangene aan?

“Normaal gesproken wel, tenzij een gevangenis dit bijvoorbeeld niet ­toestaat. In dat geval gaan de brieven naar familieleden. Bij autoriteiten komen de brieven natuurlijk altijd aan. We versturen sowieso álle ­brieven en mailen de online exemplaren.”

Dat zal een volle mailbox zijn. Hoe schrijf ik een brief die indruk maakt?

“Juist heel persoonlijke brieven ­kunnen opvallen. Maar het is ook belangrijk aan wie we de brieven ­sturen. We mogen best naar een president schrijven, maar het kan veel effectiever zijn een lokale politieagent een brief te sturen.”

Geef eens een voorbeeld van een geslaagde brievenactie?

“We hebben actiegevoerd voor een jongen uit Nigeria, die als jongetje onschuldig in de gevangenis was beland. Ze hadden hem zwaar ge­marteld en ter dood ­veroordeeld. Na tien jaar kwam hij vrij, dankzij de brieven. Hij heeft zelfs ­ergens een opslagplaats moeten ­huren om alle post op te slaan. Het gaat dus om heel grote aantallen en ze hebben effect.”

Meer over