PlusProefwerk

Cucina Casalinga: niet de gedroomde perfectie-in-eenvoud (7,5)

Cucina Casalinga op de Stadionweg voert een huiselijke Zuid-Italiaanse keuken, maar de gedroomde perfectie-in-eenvoud is het niet.

Gilles van der Loo
Cucina Casalinga op de Stadionweg. Beeld Eva Plevier
Cucina Casalinga op de Stadionweg.Beeld Eva Plevier

In Italië, toch bekend als het land van goede smaak en hoogstaand interieurontwerp, zijn de eetzalen van hostaria’s en trattoria’s vaak dichtgegroeid met prullaria of ingericht uit een matige horecacatalogus.

Bij een eerste bezoek aan zo’n kale tl-verlichte Napolitaanse tent met tetterende tv’s aan elke wand is het voor ons dus even wennen, omdat we hoopten op een zaakje met een warme, smaakvolle inrichting en prettige verlichting zoals Cucina Casalinga aan de Stadionweg.

Italiaanse droom

Misschien hoort dat ook wel meer bij onze Nederlandse Italiaanse droom, maar werken doet het in ieder geval wel: terwijl we onze jas ophangen, word ik overvallen door een heerlijk Italiaans vakantiegevoel.

De bediening is vanavond in handen van een vriendelijke welingelichte heer en een even vriendelijke jongere ober van wie we later horen dat hij voor de tweede keer werkt. Hoewel dit bijna alle fouten tijdens ons bezoek verklaart, meld ik ze omdat ik vind dat het voorlichten van personeel ook bij een goede bedrijfsvoering hoort.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren
Gilles van der LooBeeld Oof Verschuren

De nieuwe ober noemt vleestomaat venkel, burrata mozzarella en ricotta salata geitenkaas. Hij brengt in eerste instantie de kaart niet, laat ons à la carte eten terwijl we misschien een menu gewild hadden, belooft zonnevis terwijl we harder krijgen en serveert koffie vóór het dessert.

Dit alles doet hij alsof hij hier al járen werkt, en als we hem wijzen op een vergissing is zijn eerste reactie om (vriendelijk) voet bij stuk te houden.

En verder

Op tafel komen uitstekende licht bittere olijven, erg goed brood, fruitige olijfolie en echte balsamico. Van de open wijnen kiezen we een Greco di Tufo 2012 van Calafè (€7) die wat fruit verloren heeft maar strak en licht rokerig is, met een flinke lengte. De Vermentino di Sardegna (€6) van mijn gezelschap smaakt zoals vaker naar pear drops.

We proeven een antipasto misto (€18,50 p.p.) bestaande uit geïmporteerde vleeswaren (boterzachte ham, pittige salami en funky kopkaas) met verse groene vijgjes, witte biet die naar aarde en kurk smaakt (dat heb je als de bieten aan de oude kant zijn) en een vorm van bonenscheut waarvan ik de aanwezigheid niet begrijp. Daarnaast verschijnt een bol uitstekende burrata met diezelfde vijg, zeer dun gesneden onrijpe vleestomaat en de vermaledijde alfalfa. We missen samenhang, meer goede olie; nu is dit gerechtje niet meer dan die bol burrata.

Best

De fave e cicoria, een klassiek gerecht uit de arme keuken van Puglia, aten we nooit beter. Elke cent van die stevige 13 euro waard.

Minder

De pappardelle met puree van venkel, kikker-erwten en pecorino is flauw.

Opvallend

Bij Cucina Casalinga kunt u vier dagen per week terecht voor een (warm) lunchmenu.

Sluitstuk is te dikke bruschetta van Altamurabrood die kennelijk geen grill gezien heeft, met heerlijke ansjovis, goede ricotta salata, frisse olijfolie en Pachinotomaatjes. Dat een tray onrijpe tomaatjes 2528 kilometer gereisd heeft om hier in Amsterdam teleur te stellen, daar word ik een beetje sip van.

We bestellen een portie fave e cicoria, een klassiek gerecht uit de arme keuken van Puglia, en aten het nooit beter: gladde, glimmende puree van gedroogde tuinboon met bittere gekookte bladgroente. Uitstekend, en daarom elke cent van die stevige 13 euro waard.

Als primi kiezen we een fijne risotto met veel smaakvolle zwarte zomertruffel en huisgemaakte pappardelle met puree van venkel, kikkererwten en pecorino. Op papier trok die laatste me omdat het niet makkelijk leek van deze ingrediënten iets spannends te maken, en dat klopt: een flauw en melig geheel, dat bizar genoeg hetzelfde kost als de risotto (€17,50).

Ruig en heerlijk

Bij de hoofdgerechten drinken we rood: een glas nogal gepolijste aglianico en wat spannender rood van de noordhelling van de Etna (beide €7). De porties zijn hier flink, maar we komen een heel eind door onze rolletjes van varkensnek met scamorza (koemelkkaas, €26,50). De begeleidende paddenstoelen en Siciliaanse zwarte linzen zijn aardig, maar het geheel mist sappigheid.

Aan het visfront: harder uit de oven met cactusvrucht en ingemaakte venkelbloem (€26,50). Mooi gegaard, en de combinatie met de koele zoete vrucht en zoetzure venkelbloem is zowel ruig als heerlijk.

Diepgang

Als dessert eten we rijke ricottataart met kruimelbodem en pistachenootjes uit Bronte (€8) en romige panna cotta met gelei van passievrucht en rabarberolie. De zuivel waarvan die laatste is gemaakt smaakt flink naar koeienstal, en hoewel mijn gezelschap het daar niet zo op heeft, houd ik zelf erg van dat soort diepgang.

Bij Cucina Casalinga willen ze met de beste Italiaanse producten werken. Dit heeft zijn weerslag op de prijzen en ze schieten erin door, zoals de Pachinotomaatjes die het afleggen tegen onze Tasty Toms. Een van de kenmerken van de Italiaanse keuken is regionaliteit. Zou een Italiaanse chef in Nederland dan niet moeten zoeken naar vervangende producten uit déze regio?

Cucina Casalinga

Stadionweg 271, 1076 NZ Amsterdam
di-vr 12.00-14.30 uur, ma & za 17.30-22.00 uur, zo 17.30-22.00 uur, 020-6791592,
www.casalinga.nl

Vorige proefwerken

Full Moon Garden (7,5)
Restaurant Europa (7,5)
Ricardo’s (8)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Meer over