Aldus

Crowdfunding voor middengolfzender Extra AM

Middengolfzender Extra AM heeft het zwaar en is een crowdfunding gestart. Oprichter Harm ten Brink (59) hoopt dat de zender blijft voortbestaan.

Noor Lagendijk
Aldus Beeld Shutterstock
AldusBeeld Shutterstock

Hoe staat de crowdfundingsactie voor uw zender Extra AM ervoor?

“Omdat we twee sponsoren zijn kwijtgeraakt, wilden we minstens 2000 euro ophalen. Inmiddels hebben we 2300 euro binnen. Al het extra geld besteden we aan nieuwsuitzendingen die we moeten inkopen. Je kan tot en met 31 december via onze site doneren. In elk geval kunnen we volgend jaar nog blijven.”

Veel middengolfzenders zijn er tenslotte niet meer.

“Achter de middengolf schuilt een techniek van honderd jaar oud. Commerciële en publieke omroepen zijn ermee gestopt en fabrikanten maken het dan niet meer. Agentschap Telecom wilde voor kleinschalige zenders de middengolf nieuw leven inblazen. Wij zijn er daar één van.”

Hoe zend je zo’n eigen signaal uit?

“We hebben een stukje grond gehuurd bij een manege in Amsterdam. Je hebt een speciale antenne nodig en om een mooie grondgolf te creëren zitten er allerlei draden in de grond. Die grondgolven kunnen zich zo ver verspreiden, dat radioamateurs uit Zweden en Finland ons er weleens uit weten te pikken.”

Wat maakt het middengolfgeluid zo bijzonder?

“De geluidskwaliteit wordt beperkt tot 4,5 kilohertz, terwijl dit bij FM 11 kilohertz is. Het stuk dat je mist geeft dat specifieke, warme geluid dat bij veel luisteraars tot nostalgie leidt. Veel zestigplussers doet het denken aan oude zeezenders. We spelen 24 uur per dag hits uit de jaren zestig, zeventig en tachtig.”

De muziek draait u vanuit huis.

“Ik heb hier een pc waar de software op staat voor de rotatielijsten. De één heeft als hobby een paard in de stal, voor mij is dat radio maken.”

Meer over