Plus

'Correspondents' Dinner is net als geld vragen voor de krant'

Premier Mark Rutte maakte woensdagavond grapjes voor een zaal vol parlementaire journalisten, partijgenoten en BN'ers als Gordon, Ruud Gullit en Enzo Knol. Was het Correspondents' Dinner voor herhaling vatbaar?

Vincent Smits
Mark Rutte kreeg een staande ovatie. Beeld anp
Mark Rutte kreeg een staande ovatie.Beeld anp

"Als de avond slecht valt, noem ik het gewoon het plan-Samsom." Premier Mark Rutte heeft halverwege zijn excuus al klaar, mocht zijn optreden tijdens het Correspondents' Dinner in de Beurs van Berlage floppen.

Naar Amerikaans voorbeeld neemt de premier in een zaal vol journalisten de parlementaire pers op de hak. "Journalisten die betalen om naar de minister-president te luisteren terwijl dat 364 dagen per jaar gratis kan. Het is een interessant businessmodel. Net zoiets als geld vragen voor een krant," grapt Rutte.

Ongemakkelijk
Ook oppositieleiders, coalitiegenoten, partijgenoten en BN'ers krijgen een veeg uit de pan. "Als ik de pers moet geloven, dan is dit kabinet instabieler dan Balkenende op een skateboard. Toch kan ik het prima met de PvdA vinden. Zeg nou zelf, Lodewijk, Diederik, Eberhard; keurige VVD-namen."

Vooraf heeft menig journalist in de zaal toch een ietwat ongemakkelijk gevoel. "Het idee is een vrolijk samenzijn van pers en aanverwanten en premier," opent gastheer Twan Huys de avond. Hij wist Rutte vier jaar geleden in zijn programma College Tour te strikken voor dit evenement.

Toevertrouwd
Maar is het voor de pers wel kies om op een feestelijke avond te lachen om grapjes van de premier? De angst gezien te worden als te klef met de heersende macht, zorgde er al voor dat NRC Handelsblad een 'milde boycot' invoerde. Daarnaast bestaat het risico dat de avond uitdraait op een avondje ordinaire polderglamour. Zo'n gevalletje net-niet.

Angst voor dat laatste blijkt al snel onterecht. Een toespraak geven is aan Rutte, die hulp kreeg van komieken, wel toevertrouwd. Timing is dus geen probleem. De zaal moet dan ook smakelijk lachen om zijn grappen.

Gordon
Die zaal is overigens zeker voor de helft gevuld met BN'ers en en andere bekenden uit Hilversum, maar Nederland heeft dan ook niet genoeg parlementaire pers om de Beurs te vullen. Gordon is er. "Er was veel te doen over het bezoek van Gordon aan het Torentje. Kort daarna stopte hij met zingen. Wie zegt dat stille diplomatie niet werkt?" merkt Rutte op, die ook zichzelf niet spaart. "Ik zou geen visie hebben, zeggen journalisten. Ik zie dat niet."

Naast Gordon zijn ook Ruud Gullit, Humberto Tan, Matthijs van Nieuwkerk, Neelie Smit-Kroes en vlogger Enzo Knol aanwezig. En ja, Halina Reijn is er ook en zit inderdaad een tijdje naast Rutte.

null Beeld anp
Beeld anp

Voorprogramma
Na Rutte is het de beurt aan cabaretier Dolf Jansen om in zijn gebruikelijke sneltreinvaart alles en iedereen op de hak te nemen. Ook Jansen is eerder al door Rutte al te pakken genomen. "Dolf is toch een van de twee grappigste cabaretiers van Lebbis & Jansen," aldus Rutte. "En drie keer de Balkenendenorm verdienen en niets doen is niets om je voor te schamen. Toch Matthijs?"

Jansen, die is gevraagd als vervanger van de zieke Youp van t Hek, bestempelt Rutte als 'mijn voorprogramma' en omschrijft plan Samson als 'vluchtelingen op een Griekse boot zetten met een Italiaanse kapitein'. En de onlangs afgetreden kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg is 'het voorbeeld dat een glazen plafond niet altijd een slecht idee is'.

Voor herhaling vatbaar
Zowel Rutte als Jansen eindigen met een serieuzere noot. Jansen hoopt dat de menselijkheid in Nederland regeert en Rutte herhaalt zijn boodschap na de aanslagen van vorig jaar op Charlie Hebdo: "Handen af van onze vrijheid." Het is die vrijheid die dit soort evenementen toestaat.

Maar is de avond nou ongepast? Goed, het levert Rutte wat karmapunten op en de staande ovatie is iets te veel van het goede, maar geen enkele serieuze journalist zal Rutte sparen en de kans op de voorpagina laten schieten, omdat de premier op deze avond een leuk grapje maakte.

Nee, het is al met al een sympathiek evenement naar Amerikaans voorbeeld dat zeker voor herhaling vatbaar is. Wat niet wil zeggen dat Rutte nu collega Barack Obama in alles gaat volgen. Bij Obama's recente survivalavontuur met Discoveryster Bear Grylls trekt de premier de grens. "Ik ga niet met Freek Vonk in de Beekse Bergen achter een kikker aan rennen."

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over