Joris Bijdendijk. Beeld Sjoukje Bierma
Joris Bijdendijk.Beeld Sjoukje Bierma

Chefkok Joris Bijdendijk: zo laat je aardappelen niet aanbakken

PlusDe keukenhulp

Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basis­vragen uit de keuken. Deze week: Hoe voorkom je dat aardappelen aanbakken?

Joris Bijdendijk

Voor zowel koken als bakken zijn vast­kokende aard­appelen handig. Maar als je van het goudbruine gruis en de bruine boter houdt, kan een aardappel die een beetje uit elkaar valt ook heel lekker zijn. Belangrijk is wel dat de aardappel voor het bakken wordt gekookt in zout water. De aardappels kun je met of zonder schil in grove parten of stukken snijden en dan wassen. De aardappel is gaar als je er zonder weerstand met een mesje of prikkertje doorheen gaat. Giet af, laat uitdampen en goed afkoelen. Als ze koud de pan in gaan, krijg je een krokant resultaat.

Bakken in de pan

Voor gebakken aardappelen adviseer ik een roestvrij stalen pan met dikke bodem of een dikke plaatstalen pan die op de juiste manier is ingebrand. Geen anti­aanbaklaag. Belangrijk: laat de pan heet genoeg worden. Begin te bakken in neutrale olie, zoals zonnebloemolie, of olijfolie die geschikt is om te in te bakken. Dat mag best een aardige hoeveelheid zijn. Zorg dat de gehele bodem is bedekt. Als je de pan schuin houdt, moet er een plasje olie in de rand liggen. Het vuur mag bijna vol aan staan. Als de olie net begint te walmen, is het tijd om voorzichtig de aardappelen de pan in te laten glijden, zonder vocht!

Neem de tijd

Wals om de 30 seconden de aardappelen door de pan. Als de pan schoon was en de olie flink heet, plakken ze niet aan de bodem. Aardappelen bakken kost tijd. Voor een volle pan reken ik 20 minuten bakken in olie, daarna voeg ik een enorme klont roomboter toe die moet gaan bruisen. De boter laat ik nog eens 10 minuten bruisen tot ie bruin is – en de aardappelen ook. Alles bij elkaar zijn we zeker 30 minuten aan het bakken.

Tot slot

Snipper een sjalot of ui fijn en voeg die toe aan de aardappelen. Fruit even mee tot ze glazig, maar niet gekleurd zijn. Serveer de aardappelen eventueel met wat gehakte peterselie.

Bekijk hier nog meer tips van sterrenkok Joris Bijdendijk. Ook een vraag? Mail naar joris@parool.nl.

Meer over