Charles den Tex: Cel

De Geus, euro 19,90.

In 2006 won Charles den Tex de Gouden Strop voor de complotthriller De macht van meneer Miller.

Daarin redde communicatieadviseur Michael Bellinger ternauwernood het vege lijf en behoedde hij de westerse samenleving voor een rampzalige machtsovername. Die heeft zijn portie wel gehad, zou je denken. Maar Den Tex heeft anders besloten, en in Cel brengt hij zijn hoofdpersoon wederom in een kafkaiaanse situatie.

Op de snelweg verliest bestuurder van de auto waar Michael achter rijdt, de macht over het stuur. Auto total loss, twee inzittenden dood, Michael met de schrik vrij. De politie ondervraagt hem alsof hij van moord verdacht wordt. Vervolgens wordt hij naar Monster overgebracht, in het weinig pittoreske Westland. Weer een verhoor. Het blijkt dat een bronskleurige BMW daar kort geleden een fietser levensgevaarlijk verwond heeft. Een BMW die op Michaels naam staat.

Het gaat van kwaad tot erger. Na zijn voorlopige vrijlating hoort Michael dat de passagier van de verongelukte auto één van de bekendste Nederlanders van het moment is. Bas Hoogerman, voorzitter van de Parlementaire Enquêtecommissie Besteding Integratiegelden, werd gevreesd om zijn messcherpe verhoortechniek. Sinds zijn tragische overlijden ligt de commissie op haar gat. Geen wonder dat de politie Michaels aanwezigheid bij het ongeval niet vertrouwt.

Als hij ook nog eens een kassencomplex in Monster gekocht blijkt te hebben, beseft Michael dat hij het slachtoffer is van identiteitsdiefstal. Hij gaat op zoek naar de daders, maar die hebben weinig geduld met de bemoeizuchtige buitenstaander.

Cel doet nauwelijks onder voor zijn illustere voorganger. Den Tex betoont zich ook nu een meesterlijk plotter, en blinkt uit in de actiesequenties. Bellinger weet zich omringd door even capabele als schilderachtige personages, onder wie een Formule 3-coureur annex bodyguard en een advocaat die je je ergste vijand niet als tegenstander zou toewensen.

Het moet al vreemd lopen, wil de jury van de Gouden Strop deze kwaliteitsthriller bij de nominaties over het hoofd zien. (HANS KNEGTMANS)www.charlesdentex.com

Meer over