PlusMijn Amsterdam

Cathelijne Blok van The TittyMag: ‘In de Kesbeke-fabriek, tussen de jacuzzi’s vol augurken, wil ik ooit mijn verjaardag vieren’

Kunsthistoricus Cathelijne Blok (32) is de oprichter van kunstplatform The TittyMag. Ze woont sinds 2011 in Amsterdam. Van Ramses Shaffy krijgt ze kippenvel, haar broodje haring op de Kinkerstraat mag ook zonder broodje.

Alice Boothby
Cathelijne Blok, oprichter van kunstplatform The TittyMag, is 'een trotse bewoner van West'.  Beeld Nina Schollaardt
Cathelijne Blok, oprichter van kunstplatform The TittyMag, is 'een trotse bewoner van West'.Beeld Nina Schollaardt

Restaurant

“Dat zit zonder twijfel in Sexyland World. Het is een heerlijke plek met een atelier, de leukste en gekste activiteiten en een geweldig restaurant, Order Sichuan. Zij hebben een verschrikkelijk lekkere komkommersalade. Een vriendin van mij heeft het getipt, wij noemen haar de komkommersaladeinfluencer.”

Restaurant Order Sichuan in Sexyland World. 'Zij hebben een verschrikkelijk lekkere komkommersalade.'  Beeld Nina Schollaardt
Restaurant Order Sichuan in Sexyland World. 'Zij hebben een verschrikkelijk lekkere komkommersalade.'Beeld Nina Schollaardt

Museum

“OSCAM is een instituut waar ik heel graag kom. Ze zijn in staat om zulke bijzondere en diverse kunstenaars een podium te geven. Net als Hama Gallery en Galerie Fleur & Wouter. Deze galeries voelen als een woonkamer, je loopt er zó naar binnen en ontdekt er elke keer weer wat moois.”

Fontein

“Toen het de afgelopen zomer zo heet was heb ik samen met een vriend een heerlijk flesje wijn heb gekocht, en die hebben we in de fontein bij het Weteringcircuit opgedronken – ik weet niet of ik hier met terugwerkende kracht nog een boete voor krijg. We hadden twee glazen mee, de fles bleef koel in het water, en het was er superrustig. Af en toe sprong er een hond de fontein in, maar dat was het wel.”

Wil altijd nog

“Mijn verjaardag vieren in de fabriek van Kesbeke. Ik ben er laatst binnen geweest en het is net een filmset. De eigenaren zijn top, er staan reusachtige jacuzzi’s vol augurken en ze hebben van die grote aquaria tegen de muur. Het meest fascinerende vond ik het experimentele plankje, waar op dat moment een pot met bananen op zuur te vinden was. Ik was al met al prettig geprikkeld.”

Mijn buurt

“Ik ben een trotse bewoner van West. Als nachtmens was het voor corona de perfecte uitvalsbasis: ik woon precies tussen Radion, De School, Radio Radio en De Marktkantine in. In deze buurt heb ik mijn vaste rondjes. Ik haal bij buurman Local Hero een bak koffie, loop voor een wisselende hap door naar Oficina en ga daarna altijd even gluren bij We Are Vintage, haal bloemen op de Ten Katemarkt en loop met een kop koffie van Lot61 weer terug.”

Broodje

“Een broodje haring op de Kinkerstraat bij de vishandel. Maar ook zonder broodje, zo, hup de keel in laten glijden is hartstikke lekker.”

Het favoriete broodje van Blok: een broodje haring.  Beeld Nina Schollaardt
Het favoriete broodje van Blok: een broodje haring.Beeld Nina Schollaardt

Mooi lied over Amsterdam

“Ik luisterde Het is stil in Amsterdam van Ramses Shaffy altijd na het uitgaan op de fiets terug naar huis en kreeg er dan kippenvel van. Nu ik het opzet, krijgt het een extra lading. Dat heeft iets verdrietigs: de stad zit vol leven, maar het is bijzonder stil.”

Geheim adresje

“Het heerlijke rommelbakje bij Eenvoud, de goud- en zilversmid aan de Prinsengracht. Het is een sneaky aanbiedingenbak en daar heb ik de afgelopen jaren de mooiste sieraden gevonden. Sinds mijn vriendinnen ook van het bakje afweten, heb ik te maken met serieuze concurrentie.”

Goud- en zilversmid Eenvoud, aan de Prinsengracht. Blok: 'Een sneaky aanbiedingenbak.'  Beeld Nina Schollaardt
Goud- en zilversmid Eenvoud, aan de Prinsengracht. Blok: 'Een sneaky aanbiedingenbak.'Beeld Nina Schollaardt

Kapper

“Dat zijn er eigenlijk twee, die een soort platonisch kappershuwelijk met elkaar hebben. Dat zijn Arnolda van The Color – zij kleurt het beste van de hele wereld – en Anthony van Blue Steel. Hij knipt geweldig strakke bobjes én krullen. Dat zie je niet vaak.”

Favoriete Amsterdammer

“De man die, gehuld in onderbroek, door de stad skatet. Hij belichaamt voor mij wat Amsterdam is. Hoe je er ook uitziet, wat je ook doet: claim it, doe gewoon je ding. En in zijn geval doet hij er nog een schepje bovenop.”

Laatste keer de stad uit

“Ik heb de laatste tijd een flirt met Rotterdam. Hoe Rotterdam het depot van Boijmans bij de stad betrekt is geweldig. Het is moeilijk voor te stellen dat je ‘even’ het depot van het Rijksmuseum binnen mag lopen.”

Ik voel me Amsterdammer...

“Omdat je op elke hoek van de straat wordt verrast. Ik kwam naar Amsterdam voor het onverwachte. Soms voel ik me meer Amsterdammer dan Nederlander. Daar ben ik trots op.”

Meer over