Caos calmo ****

null Beeld

Regie: Antonio Grimaldi
Met: Nanni Moretti, Blu Yoshimi, Alessandro Gassman, Valeria Golino

Op hetzelfde moment dat de Italiaanse filmbons Pietro (Nanni Moretti) een vrouw van de verdrinkingsdood redt, komt zijn echtgenote ten val en overlijdt. Pietro en zijn tienjarige dochter ondergaan het verlies met een merkwaardige berusting.

De vader neemt de taken van zijn vrouw over en brengt voor het eerst zijn tienjarige dochter naar school. Hij belooft haar dat hij buiten op haar zal blijven wachten.

De meeste ouders zouden naar hun werk gaan, om hun kind vlak voor de bel op het schoolplein op te wachten. Maar Pietro besluit echt de hele dag te blijven. En de volgende dag, en de dagen en weken daarna.

Aanvankelijk zoeken collega's en zijn hysterische schoonzus (Valeria Golino) hem op om hem weer in het gareel te krijgen. Maar naarmate hij langer tegenover de school van zijn dochter bivakkeert, kloppen zijn collega's steeds vaker bij hem aan voor advies.
Terwijl de band met zijn dochtertje Claudia -prachtig vertolkt door debutante Blu Yoshimi- steeds hechter wordt, probeert Pietro te bevatten waarom hij niet kan rouwen om zijn overleden vrouw.

Het parkje tegenover Claudia's school wordt het centrum van Pietro's wereld. Hij luncht in het plaatselijke cafeetje, speelt spelletjes met een dagelijks passerend mongooltje, en hij flirt met een onwaarschijnlijk mooie jonge vrouw die haar hond uitlaat. Prachtig is de opname, waarin Pietro op zijn eerste papadag alle ouders ziet verschijnen om hun kroost op te halen.

Regisseur Antonio Grimaldi maakt smaakvol gebruik van de muziek van Radiohead en Rufus Wainwright om de onthechte geestesgesteldheid van Pietro te onderstrepen. Maar ook zonder muziek overtuigt hoofdrolspeler Nanni Moretti. De 'Italiaanse Woody Allen' had in zijn zelf geregisseerde films Caro diario en Aprile nogal eens de neiging te vervallen in meligheid. Zijn dramatische talent openbaarde zich in het aangrijpende rouwverwerkingsdrama La stanze del figlio.

In het thematisch verwante Caos calmo gaat droogkomiek Moretti de kalme chaos van het weduwnaarschap te lijf met onderkoelde ironie. Een langdradige en qua toon nogal detonerende seksscène tussen Moretti en seksbom Isabella Ferrari is de enige wanklank in deze verder buitengewoon geslaagde verfilming van Sandro Veronesi's gelijknamige roman. (FRITZ DE JONG)

Website
Trailer

null Beeld
null Beeld
Meer over