PlusOpen tijdens corona

Café Winkel 43 verkoopt nu koffie en appeltaart to go

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Axel Boom (45) doet waar café Winkel 43 om bekendstaat: koffie en appeltaart verkopen.

Sanne Dekker
Axel Boom van Winkel 43: ‘We proberen met een beetje takeaway het hoofd boven water te houden.’ Beeld Sophie Saddington
Axel Boom van Winkel 43: ‘We proberen met een beetje takeaway het hoofd boven water te houden.’Beeld Sophie Saddington

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“Het is een moeilijke tijd. We draaien twintig procent van de normale omzet, dat is desastreus. We proberen met een beetje takeaway het hoofd boven water te houden. Café Winkel is een instituut dat al sinds 1983 bestaat, dus mensen verwachten ook dat wij open zijn. We doen dat voor de vaste gasten, om nog iets leuks te leveren in deze tijd, met koffie en appeltaart.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“We vermoeden dat we nog wel een maand dicht zijn, misschien wel tot het begin van het terrasseizoen. Dan zitten we al twee jaar in lockdown, in meer of mindere mate. We verkopen vanuit het kraampje in de deuropening.”

Heeft u nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“We hebben wel geleerd dat wij niet beginnen aan maaltijdboxen en dergelijke. Café Winkel doet gewoon wat we goed doen en wat we altijd doen. Dat is koffie en appeltaart om mee te nemen. We worden er moe van, maar we hebben elke keer kunnen schakelen.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Ik probeer goed contact te blijven houden met iedereen van het team. Hoewel we geen kerstborrel hadden, kreeg iedereen een wintertrui. Als ik sommigen een tijdje niet zie op het werk, bel ik even of ga ik langs voor een praatje of een kop koffie. We maken er wat van. We hebben evengoed in de zaak de kerstballen opgehangen. Dat soort dingen moeten we gewoon blijven doen.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Dan zetten we deur open en heten we onze vaste mensen weer welkom. We kunnen waarschijnlijk geen groot feest geven, maar open zijn blijft het leukst; dan kun je mensen service verlenen. Nu vanuit de deur gaat dat niet. Koffie in een kartonnen bekertje is lachen, maar binnen met de kaarsjes aan, een muziekje op en een praatje aan tafel, dat is toch leuker.”

Tips? open@parool.nl

Café Winkel 43

Noordermarkt 43

Meer over