PlusOpen tijdens corona

Café Brecht is tijdelijk omgetoverd tot Duitse kerstmarkt

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Joris Houtman (38) deed voor zijn op Berlijn geïnspireerde Café Brecht, waar hij glühwein en Duitse bieren verkoopt, in Duitsland inkopen.

Bjarn van den Berg
null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“Dat we 10 procent van onze normale omzet draaien. Toen we het café moesten sluiten, zijn we opengegaan als winkel waar we Duits bier verkopen. In de eerste lockdown liep dat heel matig. Maar we zagen het steeds drukker worden, het kreeg meer bekendheid. Nu loopt het beter.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Ik denk dat wij open mogen blijven. Eerst wilden we ons tot het eind van de kerstvakantie richten op Brecht’s Mini Weihnachtsmarkt, een Duitse kerstmarkt in ons café. We verkopen er flessen glühwein en Duitse bieren, waarvan ik het merendeel zelf heb gehaald bij Duitse handelaren en brouwerijen. Ook hebben we eten zoals bretzels, lebkuchen en Aachener printen. Maar we lazen dat alles nu zo sober mogelijk moet zijn, dus de kerstversiering halen we weg. En als we uiteindelijk toch dicht moeten, kunnen mensen nog steeds bij het café en online bestellen en producten afhalen of laten bezorgen.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“We wilden de Weihnachtsmarkt voortzetten – mijn vriendin en ik gaan elk jaar naar Duitsland en kennen die traditie goed. Ook gaan we na kerst alcoholvrije Duitse bieren verkopen, in het kader van Dry January.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Zakelijk is het weleens lastig, persoonlijk niet echt. In augustus ben ik weer vader geworden, dus als ik niet werk, ben ik zoet met mijn kinderen. Dan heb ik geen tijd om na te denken. En in de winkel komen de mensen binnen met een grote glimlach.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Een midweekje Duitsland plannen om op een terras bij een kleine brouwerij een biertje te drinken. Even de stad uit lijkt me heerlijk; normaliter ga ik geregeld naar Duitsland om inspiratie op te doen. Daarbij gaat het café weer open. Ik hoop dat rond het EK alles weer normaal is. Dan zenden we Duitsland uit op groot scherm, dat is altijd feest.”

Café Brecht

Weteringschans 157
www.cafebrecht.nl
020-6272211

Meer over