PlusProefwerk

Café Américain (4)

De specialiteit van Café Américain: lokale, ambachtelijke, versgebakken lucht met fabrieksslasaus. Onuitstáánbaar, want dit is het mooiste restaurant van de stad.

Hiske Versprille
'Het is om woedend van te worden, dat zo'n prachtige plek wordt verziekt door slechte keuzes.' Beeld Mats van Soolingen
'Het is om woedend van te worden, dat zo'n prachtige plek wordt verziekt door slechte keuzes.'Beeld Mats van Soolingen

Ik ken in Amsterdam geen mooiere horecagelegenheid dan Café Américain. De draaideur, de Tiffanylampen, de hoge bogen en het uitzicht over Snoekfontein en Hirschgebouw - het is een bijzondere plek met een tijdloze, theatrale luister. Eind vorig jaar werd de eetzaal opgeknapt en dat is schitterend gedaan.

Precies daarom is het zo zonde dat het ze hier nog steeds niet lukt behoorlijk eten te serveren. Het zou een zaak moeten zijn waar tout Amsterdam komt souperen, maar op de donderdagavond zit er - op enkele tafels met toeristen na - geen kip.

Veel chiquer
Pardon, zei ik nou zomaar kip? Ik bedoel natuurlijk 'hoen'. Het heeft Peter Gast, de zogeheten signature chef van Américain, behaagd het woord 'kip' categorisch van zijn 'All Day Menu met Mokum's hart' te weren: hoen klinkt natuurlijk ook veel chiquer.

Gast verdiende een Michelinster met zijn 't Schulten Hues in Zutphen, en heeft daarnaast een flinke hoeveelheid adviesdingetjes en side projects op zijn naam staan (zoals de Ballenbar in de Foodhallen). Behalve een schnabbelaar blijkt Gast ook nogal een babbelaar.

Het restaurant laat zich voorstaan op zijn leveranciers, die ronkend worden aangekondigd. Ambacht! Duurzaamheid! Puur! Culinaire bezieling! Kip mag geen kip heten, een ei heet een 'hoeve-ei' (en dat onderscheidt zich volgens de uitvoerend chef van andere eieren doordat het 'vers gelegd' is) en ook andere vrij normale dingen worden met ­kolderiek aplomb gebracht.

Heel erg zuur
We bestellen éénmaal het driegangenkeuzemenu voor 36 euro en een voor-, tussen- en hoofdgerecht à la carte. Een pittige, hartelijke Italiaanse neemt onze bestellingen op. Ze spreekt geen Nederlands en verstaat nu en dan ons Engels ook niet goed - daardoor krijgen we bijvoorbeeld twee keer soep in plaats van één om te delen.

Opvallend is ook dat ze ons bij het bestellen van het menu alvast met klem de citroentaart afraadt, want die is 'heel erg zuur en echt niet lekker'. Kijk, dat is informatie waar we wat aan hebben.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren
Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

De 'Salade à la Russe' is een berg grove, flauwe aardappel­salade die drijft in vieze mayonaise. Er ligt een koud ei op ('zachtgegaarde hoeve-eidooier') en onaangemaakte, gekneusde sla ('kruidenrij', sic). De uiensoep (€9,50) wordt geserveerd, lezen we, met 'verschillende looksoorten' en een 'broodkrokant van desem' - twee schijven rauwe, geoxideerde witte ui en snippers uitgedroogde bosui op een stuk oudbakken brood met mayonaise.

Bevroren gesneden
Dan de dungesneden kalfsmuis met tonijnmayonaise en tonijnsashimi (€13,50). Aan de structuur te zien zijn zowel het vlees als de vis bevroren gesneden - vooral van de tonijn blijft zo weinig over, omdat de dunne plakjes bij ontdooien als een soort natte moes uiteenvallen. De smaak van het vlees is niet slecht.

Het haantje (een Frans vleeskuiken, €21,50) is ongezouten, slap en flauw met een kant-en-klaar kruidenmengsel erover, de beloofde Américainsaus is vergeten. De zeebaarsfilet uit het menu is vers, maar het is me een raadsel hoe die gegaard is (in de stoomoven?).

Best
De art nouveau-eetzaal is beeldschoon opgeknapt en indrukwekkender dan ooit – iedereen zou hier weer eens binnen moeten kijken.

Minder
Groothandelsslasaus, laffe kip, macaronigroenten en supermarktfrieten worden aangeprezen alsof het echt iets bijzonders is. Kolderiek.

Opvallend
Américain laat goed zien waar deze constructies met ‘signature chefs’ de mist in gaan: niemand neemt écht verantwoordelijkheid voor het eten.

Erbij liggen drie quenelles van de slechtste ratatouille die we ooit proefden: half-rauwe macaronigroenten met rauwe ui in geconcentreerde tomatenpuree. De aangekondigde frietjes van het prima Amsterdamse merk Frites uit Zuyd ('ambachtelijk/authentiek/ puur') zijn vervangen door supermarktpatat. Op de sla zit zoete fabrieksslasaus van Hanos.

Kleffe mousse
Het 'Amsterdams chocoladedessert' is een bord met daarop een enorm rood chocoladehart gevuld met mierzoete, kleffe mousse en daarnaast drie chocolade andreaskruisjes, een rode kletskop zo oudbakken dat we hem kunnen dubbelvouwen en een plas gesmolten chocoladeijs.

Ik had me als gast serieuzer genomen gevoeld (alsmede minder misselijk) als ze me een pot Duo Penotti met een soepstengel hadden voorgezet. De chocolade komt van een een horecapatissier die Gideaux Amsterdam heet ('luxe/Amsterdams/ custom made'), maar die eigenlijk Gido heet en in Montfoort zit. Als u denkt dat ik dit verzin, googel hem dan vooral.

Café Américain

Leidsekade 97
1017 PN Amsterdam
ma-vr 6.30-23.30 uur
za & zo 7.00-23.30 uur
020 556 3010
cafeamericain.nl

Dat een chef een menukaart ­volzet met zo'n berg opgeblazen onzin, maar te beroerd is zijn eigen slasaus te maken: Michelinster of niet, dan ben je in mijn boekje gewoon een prutser. Peter Gast is alweer verder getrokken naar zijn volgende klus: het opzetten van de keuken van The Birdhouse bij Artis.

Het is om woedend van te worden, dat zo'n prachtige plek wordt verziekt door slechte keuzes van internationale hotelketens en holle concepthoreca van een chef wiens aandacht elders ligt.

Zet hier een Milène Hoving neer of een Merijn van Berlo, een Ron Blaauw, een Koen van Brunschot, een Joris Bijdendijk, het drietal van Breda, de drie Wijzen, in vredesnaam iémand met Amsterdam in zijn hart en een beetje liefde in zijn donder.

Make Américain Great Again!

Vorige Proefwerken
212 (9)
Mama Kelly (7+)
Bijvangst (4)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Meer over