PlusMijn Amsterdam

Cabaretier René van Meurs: ‘The Cottage in Oost heeft echt de beste eitjes’

René van Meurs voor Koninklijk Theater Carré. Beeld Nina Schollaardt
René van Meurs voor Koninklijk Theater Carré.Beeld Nina Schollaardt

René van Meurs (36) is cabaretier en debuteert 21 januari in Carré met Hunkert. Hij wandelt graag met zijn vriendin richting De Pijp, heeft een hekel aan flitsbezorgers en mist de avondklok, die hem een goede nachtrust bezorgde.

Dianne Bleeker

Mijn buurt

“De Transvaalbuurt is echt mijn buurtje. Het is een diverse buurt qua leeftijden en etniciteiten en er komen allemaal superleuke hippe tentjes die hun deuren openen.”

Theater

“Het is mijn ultieme droom om in Carré te staan. Ik zag Jochem Myjer daar spelen, Freek de Jonge, Claudia de Breij, Najib en Youp. Eigenlijk al mijn grote helden. Ik weet nog goed dat ik vijf jaar geleden bij Jochem ging kijken in Carré en dat hij mij na afloop het podium optrok, toen de zaal al leeg was, en zei: ‘Kijk eens even jongen, over vijf jaar sta jij hier ook.’ Hij heeft toch gelijk gekregen.”

Café

“Het is fijn om een plek te hebben waar iedereen weet wie je bent als je binnenkomt. Dat heb ik bij Volt. Die kroeg voelt voor mij als thuiskomen. Ik heb een tijd in de Gerard Doustraat gewoond en café Volt ligt daar praktisch naast. Elke vrijdag ging ik met Jordi van de Bovenkamp, een goede vriend van mij, daar bier drinken. Op een gegeven moment kwamen de donderdagen en dinsdagen er ook bij. Remco, de eigenaar, is ook een goede vriend geworden.”

Volt eten en drinken. Beeld Nina Schollaardt
Volt eten en drinken.Beeld Nina Schollaardt

Kunstwerk

“Ik woon vlak bij een tunneltje tussen de Wibautstraat en de Transvaalbuurt, tegenover het Volkshotel. In dat tunneltje heb je een kunstwerk dat bestaat uit twee led-wanden. Daar projecteren ze de dieren van de Big Five op. Het kunstwerk heet Into the Shadow en is mijn favoriete kunstwerk in Amsterdam. Als ik boodschappen moet doen, loop ik tussen de grote wilde dieren.”

Beste plek om te ontspannen

“Ontspannen is voor mij met mijn vriendinnetje een wandeling maken door de stad. Ik heb in het weekend een vast wandelrondje vanuit Oost: via het Sarphatipark, hondjes kijken, richting De Pijp. Dan halen we daar een ontbijtje ergens rond de Albert Cuyp en wandelen we weer terug.”

Mist in coronatijd

“De avondklok. Er loopt bij ons in de wijk een gast rond en die is niet helemaal goed. Mijn vriendin en ik noemen hem altijd de Ajaxschreeuwer. Hij laat zijn hondje altijd uit rond drie uur ’s nachts en half 7 ’s ochtends. Dan loopt hij door het tunneltje, waar wij vlak naast wonen, en schreeuwt hij: ‘Ajax, Ajax!’ Met de avondklok was dat helemaal weg en heb ik echt de beste nachten geslapen.”

Wil altijd nog...

“Ze zeggen altijd ‘als je maar lang genoeg in New York woont, dan kom je ooit een keer Woody Allen tegen in Central Park’. Een vriend van mij zegt dat er in het Vondelpark een man rondschaatst met een roze handtas met een hondje erin. Ik woon nu vijf jaar in Amsterdam, maar heb hem nog nooit gezien, maar het schijnt een vrij iconisch figuur te zijn. Ik hoop dat hij de Woody Allen van het Vondelpark is en als ik maar lang genoeg in Amsterdam woon, ik hem een keer tegenkom. Vanaf dat moment kan ik mezelf een echte Amsterdammer noemen.”

Eerste keer in Amsterdam

“De eerste keer dat ik ging optreden in Toomler, vijftien jaar geleden. Ik woonde nog in Schipluiden bij mijn ouders, echte dorpsmensen. Van mijn moeder kreeg ik de tip mee om wel het frontje van de autoradio eraf te klikken als ik ging parkeren in Amsterdam. Na de show zat ik met een vrouw aan de bar te praten. Ze werd gebeld en ik hoorde: ‘Wat wil hij precies? O nee, gadverdamme, dat doen we niet hoor. We zijn geen hoeren, we zijn een escortbureau.’ Toen ik thuiskwam, vertelde ik tegen mijn moeder dat ik met een hoer had gepraat.”

Park

“Ik vind het Oosterpark fantastisch. Het heeft alles wat het Vondelpark ook heeft, maar dan rustig. Op een eilandje midden in het park, stond een hele tijd Dinosaur Sanctuary, een rondreizend kunstwerk van steigerhouten dinosaurussen. In de herfst en winter kon je die heel goed zien, omdat er dan geen begroeiing was. Stiekem ben ik nog een klein jongetje.”

Het Oosterpark. Beeld Nina Schollaardt
Het Oosterpark.Beeld Nina Schollaardt

Met pek en veren de stad uit

“Flitsbezorgers van Gorillas, Zapp of Flink, eigenlijk iedereen die fietst met een kubus op zijn rug. De concurrentiestrijd van die bedrijven wordt uitgevochten op het fietspad en onschuldige fietsers zoals ik worden daar het slachtoffer van. Ik kan echt geen stap zetten zonder dat ik omvergereden word. Het is belachelijk, en het zijn er zo ontzettend veel. Amsterdam wordt lui. Het levert een hoop gezeik op straat op.”

Favoriete lunchplek

“The Cottage in Oost. Zij hebben echt de beste eitjes. Mijn favoriete broodje is die met gepocheerde eitjes en ansjovisboter. Het is een Engels georiënteerd cafeetje met elke dag verse scones.”

The Cottage. Beeld Nina Schollaardt
The Cottage.Beeld Nina Schollaardt
Meer over