Review

Brotherhood/Broderskab ***

null Beeld

In de Deense film Broderskab (broederschap) viert een groep neonazi's het traditionele midzomernachtfeest met een groot kampvuur op het strand. Een van de skinheads heeft ter verhoging van de feestvreugde een pop van een moslima gemaakt, maar voor die op de brandstapel mag, moet hij van de groepsleider eerst die geinig bedoelde snor er afhalen, want 'zo lijkt ze teveel op Hitler'.

De discussie doet denken aan het meesterlijk absurdistische Adam's apples (2005), waarin een andere Deense neonazi zich staande moet houden tussen een groep idiote criminelen die door een priester gerehabiliteerd worden.

Regisseur en schrijver Anders Thomas Jensen liet geen gelegenheid onbenut om racistische en fascistische denkbeelden met gortdroge, maar dodelijke humor onderuit te halen.

Debuterend regisseur en scenarioschrijver Nicolo Donato kiest een andere methode, opgehangen aan het uit American beauty bekende filmcliché dat een potenrammer meestal een gefrustreerde homo is. Broderskab opent met een scène waarin een vermomde neonazi een cruisende homo uit de tent lokt en in elkaar slaat, en werkt toe naar het moment waarop de dader zelf aan zijn onderdrukte seksualiteit toegeeft.

Al trapt Donato een open deur in, de opzet genereert lange tijd een prikkelende spanning: is hij het wel of is hij het niet, doen ze het of doen ze het niet, komen ze op de brandstapel of komen ze ermee weg?

Ze, dat zijn Jimmy, de potenrammer en ideologisch instructeur van de groep, en Lars, een nieuwkomer die uit het leger is gestapt omdat hij op basis van 'leugens' over zijn geaardheid geen promotie kreeg.

Dankzij de uitstekende vertolkingen van David Dencik en Thure Lindhardt is het makkelijk mee te leven met de twee verwarde jongens, maar Donato had meer werk moeten maken van hun motieven om neonazi te worden.

Met de romantiek zit het wel snor, maar het blijft onbegrijpelijk waarom twee jongens zich bij een extremistische subcultuur aansluiten waarin hun geaardheid met grof geweld wordt bestreden. (BART VAN DER PUT)

Bioscoop: Kriterion
Regie Nicolo Donato
Met Thure Lindhardt, David Dencik, Nicolas Bro, Morten Holst, Claus Flygare

Meer over