Recept van de dag

Bloemkool uit de oven

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: bloemkool uit de oven.

Samuel Levie
Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw
Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

Toen ik een jaar of twintig was, ging ik voor het eerst naar een festival. Met een clubje vrienden struinden we over een modderig terrein op zoek naar de tofste act, de leukste mensen en het lekkerste eten. Binnen die laatste categorie kwamen we niet verder dan een onwijs gore hamburger die in zoete mayo was verdronken, een klef broodje warm vlees en in de frituur maximaal mishandelde saté.

Afgelopen week was ik op Lowlands en het verschil met toen kan niet groter zijn. Vandaag de dag is het eten op een festival bijna net zo belangrijk als de muziek. Festivalorganisaties beseffen dat mensen niet alleen voor de optredens komen. Mensen zijn bereid te betalen voor een weekend lang vertier en daar is lekker eten en drinken een steeds belangrijker onderdeel van geworden. Festivals als Lowlands gaan nog een stapje verder. Zij vinden het belangrijk om hun bezoekers te inspireren bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Zo bedacht Lowlands samen met de Rabobank om het publiek vraagstukken rondom de toekomst van ons voedsel voor te schotelen. Met mijn vrienden van de Food Line-up en chef Gilbert Kolff serveerden we in Brasserie 2050 een menu vol verhalen.

Er streken duizenden mensen bij ons neer voor een kom plastic soep: een vegan vissoep waar een eetbare plastic zak in dreef. Een borrelplank waar de kaas gefermenteerde rettich bleek te zijn, huzarensalade die was samengesteld uit ingrediënten uit alle twaalf provincies of een goed gehouden Hollands kippetje. De ultieme hardloper was de geroosterde bloemkool die we knapperig roosterden aan een spit waarlangs gasten het restaurant binnen liepen. Waar je vijftien jaar geleden op een festival als vegetariër tot een broodje kaas was veroordeeld, leek nu de helft van de Lowlandsbezoekers vegetariër te zijn. Tijden veranderen en mensen duidelijk ook!

Bloemkool uit de oven

Ingrediënten
2 kleine bloemkolen
zonnebloemolie
1 teen knoflook
½ el komijn
1 tl korianderzaad
1 tl vadouvain
½ el gerookt paprikapoeder
2 tl venkelzaad
1 tl cayennepoeder
2 el olijfolie
2 dl appelsap
4 el Griekse yoghurt
bosje dragon

Bereiding
Smeer de bloemkolen in met een beetje zonnebloemolie en wrijf in met een theelepel zout. Wees niet te zuinig met het zout. Rooster de bloemkool 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Wrijf intussen de knoflook, komijn, korianderzaad, vadouvain, paprikapoeder en cayenne fijn in een vijzel. Doe hier nog een theelepel zout bij.

Bak het kruidenmengsel een paar minuten in wat olijfolie in een pannetje. Blus met het appelsap en kook het geheel minimaal 60 procent in tot een dikkere stroop ontstaat. Als de bloemkolen kleur hebben gekregen, besmeer je ze met de marinade. Zet terug in de oven en besmeer ze na tien minuten opnieuw met de marinade die een beetje begint te karamelliseren. Rooster nog tien minuten af. Snijd dragon fijn en meng met Griekse yoghurt en maak deze yoghurt aan met een snuf zout en een druppel olijfolie. Serveer de yoghurt over de bloemkolen en eet zo of met aardappeltjes en salade.

Meer over