PlusNet open

Bij Sagardi komen alle gerechten uit het Baskenland

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Sagardi.

Dianne Bleeker
Sagardi, Spuistraat 304. Beeld Jakob van Vliet
Sagardi, Spuistraat 304.Beeld Jakob van Vliet

De Baskische chefs Iñaki en Mikel López de Viñaspre openden de allereerste Sagardi in 1996 in Barcelona. Afgelopen maart zou een vestiging in Amsterdam openen, maar de corona-uitbraak gooide roet in het eten. Nadat de broers hun werkzaamheden hadden stilgelegd om 5000 ­gratis driegangenmaaltijden per dag te maken voor kwetsbare ouderen in hun getroffen thuisland, pakten ze in juni de draad in de Spuistraat op.

Bij binnenkomst zie je direct de grote houten pintxosbar, waar gasten voor 2,75 euro per stuk van de kleine hapjes kunnen genieten. Zo zijn er gilda, groene pepertjes in azijn, ansjovis en olijven, en sobrasada met gekarameliseerde appel, honing en een krokantje van kaas.

Aan de voor- en achterkant van het restaurant zijn twee terrassen. Achter de bar is het dinergedeelte. “Bij Sagardi kun je gezellig een avondje komen borrelen met vrienden en teren op pintxos, maar je kunt ook à la carte komen eten,” zegt manager Vincent de Nooijer (33).

In het restaurant staat een koelcel waar grote stukken rund hangen die gerijpt worden volgens de eeuwen­oude Txuletontraditie. Vis- en vleesliefhebbers kunnen bijvoorbeeld ­kiezen uit eendenborst uit Iparralde met ciderappels (€18) of inktvis met seizoensgroenten (€24).

“We zijn niet afhankelijk van lokale leveranciers. Alles wordt uit het Baskenland geïmporteerd, zelfs de wijn. Alleen de vis komt vers uit de Noordzee.”

Sagardi

Spuistraat 304
010 2004317
sagardi.nl

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl.

Meer over