PlusOpen tijdens corona

Bij papierwinkel Vlieger maken ze liever mondkapjes dan een webshop

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Rob Willemsen (63) van Vlieger, voor papier en kunstenaarsbenodigdheden, verkoopt nu zelfgemaakte mondkapjes van Thais papier.

Janna Toepoel
Rob Willemsen (links) en Mick Lemminga, bedrijfsleiders van Vlieger.  Beeld Susanne Stange
Rob Willemsen (links) en Mick Lemminga, bedrijfsleiders van Vlieger.Beeld Susanne Stange

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Het is heel stil geweest de afgelopen tijd. Een groot deel van onze klantenkring bestaat uit studenten van de Rietveld, de Academie van Bouwkunst en het Amsterdam Fashion Institute. Omdat het praktijkonderwijs stillag, hoefden zij geen materialen te kopen voor kunstprojecten. Tel daarbij op dat er ook geen toeristen kwamen en je kan je voorstellen dat het hier een lege boel was.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Sinds de eerste lockdown denken we serieus na over een webshop. Voor­lopig blijft het daar nog bij. Het liefst blijven we namelijk lekker ouderwets. We zijn wars van scanners en computers: prijzen optellen doen we met de hand. Mensen waarderen dat ook. Aan de andere kant is het ­natuurlijk handig om een webshop te hebben als de winkel tijdens een eventuele volgende lockdown weer op slot moet. We zijn er nog niet uit.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“Tegenwoordig maken we onze eigen mondkapjes. Daarvoor gebruikt onze collega Karen Heuter speciaal Thais papier; dat is heel vezelig en luchtdoorlatend. De mondkapjes kosten 4,50 euro per stuk en tot nu toe lopen ze erg goed. Je merkt dat mensen tijdens deze ­crisis ook graag bij een lokale winkel kopen.”

Hoe houdt u de moed erin?

“We gaan gewoon door, vol goede moed. Het is nu alweer een stuk drukker dan een paar weken geleden. Sinds we weer helemaal open zijn krijg ik zoveel blije mensen in de zaak. Als ik afga op de reacties van mijn klanten komt het allemaal wel weer goed.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel verder wordt versoepeld?

“Dan ga ik lekker tafelen in een ­restaurant. Ik kom graag bij eetcafé ’t Vliegertje in de Scheldestraat; een naamgenoot van ons. Het is daar altijd gezellig en ze hebben waanzinnig goed kroegvoer. Dan neem ik er een lekker biertje bij... ach, maak me gek.”

Tips? open@parool.nl.

Vlieger

Amstel 34
020 6235834
vliegerpapier.nl

Meer over