Plus

Bij het Wereldkerstcircus komt het beste van om de hoek

Bij het Wereldkerstcircus vallen de Chinese en Noord-Koreaanse acts dit jaar tegen. Het meest interessante van de avond komt van om de hoek: de act van Amsterdammer Menno van Dyke krijgt een magisch karakter.

Patrick van den Hanenberg
Housch-ma-Housch. De clown stelt teleur Beeld Remko de Waal/ANP
Housch-ma-Housch. De clown stelt teleurBeeld Remko de Waal/ANP

Voor het jaarlijkse circusfeest in Carré haalt Henk van der Meijden acts uit de hele wereld. Het spektakel komt meestal uit zijn Chinese en Noord-Koreaanse netwerk.

Helaas valt de buit uit die regio dit jaar tegen. De Noord-Koreaanse luchttrapeze ontbreekt volledig en de Chinese afvaardiging lijkt wel erg bang voor concurrentie uit de hoek van het theatercircus à la Cirque du Soleil.

Acrobatische ode
Dat Canadese circus heeft het genre flink opgeschud door modern visueel en muzikaal theater aan het traditionele circus toe te voegen. De twee nummers van het Groot Chinees Staatscircus Xinjiang - een dans- en springact met lasso's en een tamelijk tuttige acrobatische ode aan het ­Zwanenmeer - schieten wel erg door in esthetische schoonheid.

Choreografie lijkt steeds belangrijker te worden. In dat proces worden nogal eens rare keuzes gemaakt, zoals de ronduit infantiele jarendertig­aankleding en dansjes van de Russische Yarovs Groep met het knappe perche-nummer, de klimpaal.

Ook de met veel bombarie aangekondigde Oekraïens-Duitse clown Housch-ma-Housch, hij prijkt pontificaal op het affiche, stelt teleur. Zijn veel te lange beatboxnummer en het makkelijke spel met (vooral de kale hoofden van) het publiek brengen het ritme van de avond om zeep.

Achilleshiel
Het programmaboekje opent trots met de opmerking: 'Clowns vormen altijd de ziel van ons Wereldkerstcircus.' ­Helaas vormen dezelfde clowns vaak tegelijkertijd de achilleshiel.

Hebben de producenten dan op alle fronten de plank misgeslagen, 130 jaar na de eerste show van Oscar Carré aan de Amstel? Oh nee, allerminst.

Wereldkerstcircus

Door Stardust Circus International en Interpresario
Gezien 21/12, Carré
Te zien t/m 7/1
***

Het supersnelle rolschaatsnummer uit Spanje: geweldig. Het kamasutraluchtballet van het Canadese koppel 2-Zen-O: opwindend. De soepele krachtpatsers van White Gothic: indrukwekkend.

Perfecte combinatie
Misschien wel het meest interessante van de avond komt van om de hoek. De Amsterdammer Menno van Dyke is niet alleen een bijzondere tempojongleur, maar zijn act krijgt een magisch karakter door de tango die hij danst met zijn Franse partner Emily Weisse.

Dit is de perfecte combinatie van traditioneel en modern circus. Datzelfde geldt voor de Mexicaans-Amerikaanse Guerrero's, een sensatie op de hoge draad. Dansend, springend, fietsend én zingend dwarrelt het gezelschap door de nok.

Bij de Guerrero's worden eventuele missers nog opgevangen door een stevig luchtkussen (het bleek niet ­nodig!), de Braziliaan Alex Michael opent de avond met een luchttrapeze-act zonder net. Iemand in het publiek mompelde: 'Jezus, zelfs Epke Zonderland grijpt weleens mis.' Dat kost Zonderland punten, maar Michael zijn leven. Gruwelijk spannend.

Meer over