PlusProefwerk

Bij Hangar maakt de keuken de belofte van de locatie niet waar (5+)

Hangar in de Aambeeldstraat in Noord is een sympathieke zaak op een oogverblindende plek aan het IJ, maar het eten zit slecht in elkaar.

Hiske Versprille
Hangar is op het eerste gezicht een zaak van de jaren tien Beeld Mats van Soolingen
Hangar is op het eerste gezicht een zaak van de jaren tienBeeld Mats van Soolingen

Toen ik de naam Tim Immers hoorde - hij is de eigenaar van Hangar in Noord - ging er achter in mijn geheugen een kastje open waaruit de halve jaren negentig naar ­beneden kwamen vallen: een hawaïshirt, twee Björk-knotjes, de openingstune van Fort Alpha, Ross & Iba en een velletje glimstickers die je op je voorhoofd moet plakken. Het gekke aan beroemdheden die op een gegeven moment stoppen met beroemd zijn, is dat je ergens het idee hebt dat die mensen niet ouder worden; ze blijven rondwandelen in je vervlogen puberteit.

De avond van ons bezoek aan Hangar was de eigenaar afwezig, dus ik kan nog steeds de gedachte niet van me afschudden dat Tim Immers eigenlijk in 1996 woont, waar hij tot in de eeuwigheid samen met Danny Rook de Rabo Top 40 presenteert vanaf de Megafestatie. Kolder natuurlijk: de blonde soapie/presentator/zanger is gewoon een gerespecteerde veertiger met een gezin en een carrière - hij runt ook Bar Moustache in de Utrechtsestraat.

Sfeervolle zaak
Hangar is op het eerste gezicht ook typisch een zaak van de jaren tien: een golfplaten loods in Noord op het ­afgelegen terrein waar ook nouveau ruig-oudgediende Hotel de Goudfazant huist. Als je met het oostpontje komt, kun je vanaf het KNSM-eiland het enorme lichtgevende Peroni-bord op het dak al zien. Het interieur is sfeervol, met grote lampen, retromeubilair en een lange bar. Er zitten opvallend veel groepjes jongedames en uit de speakers kwelen Norah Jones en Frank Sinatra.

Aan het IJ, waar je prachtig over uitkijkt, staan al de contouren van een groot terras - daar lijkt het me op zomeravonden heerlijk toeven. We worden hartelijk ontvangen en bediend door twee alleraardigste jongens, die ons voorzien van een lekker grote karaf water, een drankje en een bordje warm, maar ook nogal droog brood. De menukaart is Italiaansig, met naast vis- en vleesgerechten ook een aantal pasta's en risotto.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg
Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

We besluiten tot allereerst een antipasto misto (€22), een grote schaal met van alle voorgerechten een beetje. Het is nogal een rommeltje van uiteenlopende ditjes en datjes tussen plukken sla en plakjes salami: een vet stukje gefrituurde witlof, een flauw tonnetje prei met frambozensaus, een hoopje zeevruchtensalade die niet meer helemaal vers smaakt. Wat bietensalade die prima is met een dot geitenkaasschuim uit een kidde. Ook krijgen we een mini-pompoensoepje met kerrie en kokos - die smaken misstaan een beetje, maar de smaak van de soep is redelijk. De plakjes porchetta zijn even op de grill gelegd en daar compleet uitgedroogd. De vitello tonnato van kalfssucade, een normaal gesproken eindeloos sappige, verrukkelijk decadente bereiding van zacht stoofvlees met zilte tonijnmayonaise, is te snel gegaard en daardoor draderig en droog. Jammer: het is allemaal niet per se slecht, maar wel erg slordig.

Bekocht
Daarna delen we een halve portie van de ravioli met kreeft (€9,50, hele €19). Op het menu staan opvallend veel gerechten met kreeft, en nu blijkt waarom: de staart wordt apart als hoofdgerecht verkocht, de scharen gaan in een voorgerechtsalade, en bij onze ravioli liggen alleen de knietjes. Daar voelen we ons wel een klein beetje mee bekocht, en kwalijker is dat de ravioli bij lange na niet gaar is. De vulling smaakt meer naar sinaasappelrasp dan naar kreeft en de tomatensaus is zo ver ingekookt dat hij doet denken aan die miniblikjes puree - op de achtergrond smaakt hij zelfs een beetje aangebrand.

Hangar

Aambeeldstraat 36
1021 KB Amsterdam
Dagelijks open
vanaf 10.00 uur
020 3638657
www.hangar.amsterdam

Best
De parelhoen met knoflook en chilipeper is niet heel spannend, maar wel in orde.
Minder
De tiramisu is echt niet lekker: het lijkt meer een soort lauwwarme vlaflip met verkruimelde koffiekoekjes.
Opvallend
Hangar bevindt zich op een prachtige plek met uitzicht over het IJ: in de zomer is het er vast goed toeven.

De kalfssucade in het hoofdgerecht (€19) heeft dezelfde makke als die in het voorgerecht, en de dikke plas donkerbruine rozijnen-portjus is véél te zoet. De suprème van gegrilde parelhoen (€19) met knoflook en chilipeper is wat saai, maar in orde.

Rommelig
Op beide borden ligt hetzelfde rommelige garnituur: een hoopje heel vette gesauteerde kool, tomaatjes uit de oven, een lik pompoenpuree met gember en knoflook, en basilicumolie: de groenten passen niet bij elkaar en ook bij geen van beide gerechten. Troepig.

Het lopende chocoladetaartje (€7) loopt bijkans het IJ in, omdat hij van binnen nog zó rauw is dat we de rulle bloem tegen ons gehemelte voelen schuren. De tiramisu (€5,50) is de vreemdste ooit: een soort chocoladevla met gemalen koffiekoekjes erdoor en daarop een laag room met, zo te proeven, wat eidooier erdoor. Het lijkt niet eens op een tiramisu, en is ook helemaal niet lekker.

Hangar is een fijne zaak, maar de keuken kan de belofte van de locatie niet waarmaken. Gerechten zijn deels echt mislukt, en de gerechten die wel oké zijn ontstijgen nergens het niveau eetcafé. Jammer.

Meer over