Lijstje

Bij deze thuiskoks in Amsterdam kun je heerlijke gerechten afhalen

Het eten van deze thuiskoks vind je niet via Thuisbezorgd. Ze bereiden op kleine schaal de lekkerste snacks en gerechten, die je kunt afhalen of laten bezorgen.

null Beeld

Yola Mexican Bakery

Yolanda Rateike (28) van Yola Mexican Bakery groeide op in een dorpje in het zuiden van Mexico. Haar passie voor koken heeft ze overgenomen van haar moeder. “Onze keuken rook altijd naar suiker, bloem, vanille en boter.” Toen ze in Amsterdam kwam wonen besloot ze haar eigen Mexicaanse bakkerij te beginnen. Rateike maakt onder andere concha’s (€2), zoete broodjes die in Mexico ontzettend populair zijn. Je kunt ze bestellen via haar online shop.
www.yolamexicanbakery.com

Caseificio Paestum

Bij mozzarellafabriek Caseificio Paestum in Nieuw-West wordt mozzarella op de traditionele Italiaanse manier gemaakt. Eigenaar Pietro de Simone (73) levert zijn mozzarella (€5), ricotta (€5) en burrata (€6) aan restaurants en broodjeszaken, maar ook aan particulieren. Je kunt de producten bestellen via de site. De Simone: “Italianen die in Nederland wonen vallen ons bij wijze van spreken huilend in de armen, omdat onze mozzarella net zo is als in Italië.”
www.caseificiopaestum.nl

null Beeld

Mange-tout

Ondanks de naam kun je bij Mange-Tout niet alleen maar Franse gerechten bestellen. Eigenaar Erica Egberts (63): “Ik ben helemaal gek op Frans eten, maar kook net zo lief Thais of Italiaans. Het is maar net wat mensen graag willen.” Bij Mange-Tout kookt en serveert Egberts het eten op welke plek je maar wil. Er is een breed scala aan luxueuze suggesties: van een langzaam gegaarde reuze-ui tot een terrine van paling. Een driegangenmenu is exclusief wijn en kost tussen de 25 en 30 euro.
www.mangetout-amsterdam.nl

Zeeburgerdish Beeld
Zeeburgerdish

ZeeburgerDish

Rob Aarts (45) is al 25 jaar chef-kok. Toen hij tijdens de eerste lockdown thuis kwam te zitten, besloot hij samen met zijn vrouw Suzanne Arbeid (40) elke zaterdag een gerecht te bereiden dat mensen kunnen ophalen. “De twee grote ramen van ons huis aan de straatkant gooien we open, waardoor het net een loket wordt,” zegt Arbeid. Het menu wisselt, van gegrilde zeebaarsfilet tot confit de canard en Hollandse asperges (allemaal €17,50). Bestellen kan door te mailen naar zeeburgerdish@hotmail.com.
www.zeeburgerdish.com

Catering Roos

Het eten dat Fayza Ouayat (46) in buurthuizen kookt, werd zo goed ontvangen dat ze een catering begon. Meestal schaft de pot Marokkaans, ­zoals couscous (€15) of harira (€3,50), maar ze bereidt ook Surinaams en ­Nederlands eten. “Ik kook het eten zo kort mogelijk voordat het wordt opgehaald, zodat alles lekker vers blijft.” ­Bestellingen kun je plaatsen via haar ­Facebookaccount en kunnen bij haar thuis worden opgehaald in Diemen.
www.facebook.com/jara.rim.92

null Beeld

Not just hummus

De reden dat Nour el Barraj (28) met koken begon, was omdat ze merkte dat mensen in Nederland maar weinig kennis hebben over eten uit het Midden-Oosten. “Er is veel meer dan alleen hummus en falafel. Ik wil mensen laten kennismaken met minder bekend eten uit die regio, zoals bepaald gebak,” zegt El Barraj. Via Instagram verkoopt ze desserts zoals knafeh, een filodeeggebakje met zoete kaas en pistaches, en namoura, cake met amandelen (beide €15 voor zes stuks).
@notjusthummus

Meer over