PlusNet open

Bij bakkerij Fort Negen maken ze alles met de hand

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: bakkerij Fort Negen.

Anna Livia de Kort
Bakkerij Fort Negen. Beeld Susanne Stange
Bakkerij Fort Negen.Beeld Susanne Stange

Op de twee grote ramen van het pand tegenover de Albert Heijn in de Jan Evertsenstraat staat met zwarte letters Fort Negen geschreven. De geur van versgebakken brood komt je tegemoet zodra je de zaak binnenstapt. In de houten vitrines liggen croissants en canelés, gebakjes, de wanden zijn bedekt met zeegroene tegels. Ter viering van de opening hangen er nog gekleurde vlaggetjes.

Klanten kunnen meekijken met het bakproces via de open keuken. Fort Negen werkt met biologische producten en de broden – allemaal desembroden – worden met de hand gemaakt.

“Het boerenbrood met getoast roggemeel van 1,2 kilo is ons meest neutrale brood en favoriet onder klanten,” zegt eigenaar Maarten Langeslag (32). Daarnaast is er speltbrood (€8 voor 1,2 kilo) en Scandinavisch brood met gekiemde granen (€12 voor 2 kilo). Ook verkoopt de bakkerij verschillende soorten croissants (€2,80-€3,30).

“Mensen uit de buurt zijn blij dat er een buurtbakker is,” zegt Langeslag. Hij bakte eerst brood in de keuken van restaurant De Kas in Oost. In 2019 begon hij Fort Negen en bezorgde aanvankelijk aan restaurants en horeca. Door corona verlegde hij zijn focus naar particulieren: hij wilde een bakkerij waarin hij klanten kon verwelkomen.

“In de drie weken dat we open zijn, hebben we al veel vaste klanten gekregen. En soms staat er wel een rij buiten van twintig mensen, dat is leuk om te zien.”

Tips? open@parool.nl.

Fort Negen

Jan Evertsenstraat 31

www.fortnegen.nl

Meer over