PlusAchtergrond

Bezoek aan vakopleidingen: goedkoop naar de tandarts of kapper

Ben je platzak het nieuwe jaar ingegaan, maar wil je wel leuke dingen doen en er verzorgd bij lopen? Van fine dining tot de tandarts: bij deze vakopleidingen kun je goedkoop of zelfs gratis terecht.

Juliët Boogaard
In de restaurants van de culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff eet je maaltijden die zijn bereid door scholieren, hier onder leiding van ­docent Michel Moinat. Beeld renate beense
In de restaurants van de culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff eet je maaltijden die zijn bereid door scholieren, hier onder leiding van ­docent Michel Moinat.Beeld renate beense

Wisselend menu

Wie na de feestdagen nog niet genoeg heeft van chique ­diners kan zijn hart ophalen in de restaurants van Hotelschool The Hague. Ook in de vestiging in Amsterdam, in de Jan Evertsenstraat, bedienen eerstejaarsstudenten, die ervaring opdoen onder leiding van tweedejaars- en derdejaarsstudenten. Het menu wisselt; de leidinggevende studenten mogen zelf nieuwe menu’s samenstellen.

Het betekent fine dining tegen een aantrekkelijke prijs. Hester van den Bovenkamp, teamleider Food & Beverage: “Waar je in een sterrenrestaurant al gauw 500 euro kwijt bent, betaal je hier 29,50 euro voor een viergangendiner. Het verschil is dat je in het sterrenrestaurant mag verwachten dat alles perfect is, hier kan weleens wat misgaan.” Toch valt volgens Van den Bovenkamp over de kwaliteit niet te twisten: ervaren instructeurs bewaken die. Momenteel staan onder meer paddenstoelenravioli en varkenswangetjes op het menu.

Ook de hotels, die net als de restaurants in hetzelfde ­gebouw zijn gevestigd als de school, worden deels draaiende gehouden door studenten. Voor een overnachting in de hoofdstad is er Skotel Amsterdam (€90-€150 per nacht). Leuk voor een nachtje toerist in eigen stad.

Jan Evertsenstraat 171, www.hotelschool.nl

Een ervaring rijker

Studenten van de klassieke kunstacademie Wackers Academie worden opgeleid in tekenen, schilderen en beeldhouwen. Je kunt hier een lesje model staan voor de studenten, al moet je dan wel eerst het selectieproces doorkomen. Daar word je niet alleen een ervaring rijker van; elk model krijgt een kleine vrijwilligersvergoeding. Een les duurt gemiddeld drie uur.

Het resultaat is studiemateriaal voor de studenten, maar als je geluk hebt, krijg je een schets van jezelf mee naar huis. In de loop van januari beginnen weer nieuwe cursussen. Ben je een wiebelkont? Dan is dit niet echt iets voor jou. Goed kunnen stilstaan en -zitten zijn een must.

Eerste Helmersstraat 271, www.wackersacademie.nl

Gratis kunst snuiven

De Gerrit Rietveld Academie, de hogeschool voor beeldende kunst en vormgeving, organiseert geregeld exposities en shows die gratis te bezoeken zijn. Hier zijn werken van studenten en/of alumni te zien. Momenteel zijn er geen exposities, maar van 25 tot en met 28 maart organiseert Studium Generale Rietveld Academie de conferentie Relating (to) colour in het Stedelijk Museum, over kleur op het doek én in de maatschappij.

De Rietveld Academie heeft ook een doorlopende expositieruimte in de binnenstad: Eight Cubic Meters, ­bestaande uit de ramen in de Sint Nicolaasstraat – dag en nacht gratis te bezichtigen. Vanaf donderdag hangt I owe you a debacle of uniqueness er in de ramen, een samenwerking tussen studenten Jelly Hogendorp en Vivian Mac Gillavry. De expositie behandelt thema’s als autonomie, controle en visuele dialoog aan de hand van tekeningen.

Daarnaast is er jaarlijks een open dag waarop je met je ­eigen talenten aan de gang kunt. Alle werkplaatsen zijn open en studenten zijn er aan het werk. Communicatiemedewerker Sophia Zürcher: “De dag is toegankelijk voor iedereen.” Op verschillende afdelingen worden workshops georganiseerd. Dit jaar is de open dag 31 januari.

Fred. Roeskestraat 96, www.rietveldacademie.nl

Modebewust

Als je wel wat modeadvies kunt gebruiken, maar geen dure stylist wilt inhuren, ben je bij de Nederlandse Beauty School aan het juiste adres. Hier kun je model staan voor de stylisten in spé, die je van gratis advies voorzien. Zo weet je zeker dat je er piekfijn bijloopt. Een dagje model staan duurt, inclusief make-up en een shoot, ongeveer drie tot vier uur.

Heb je zelf al een onberispelijk gevoel voor stijl, maar kan je huid wel wat extra verzorging gebruiken? Ook de schoonheidsspecialisten hebben geregeld modellen ­nodig. Of je kiest voor een beginnend nagelstylist, visagist, grime-artiest of kapper.

Singel 300, www.nederlandse-beautyschool.nl

Mond vol tanden

Doen je tanden pijn van alle chocoladeletters, kerstkoekjes en oliebollen? Bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam doen studenten ervaring op door ­patiënten te behandelen onder toeziend oog van een ­begeleidende tandarts.

Een controle duurt wat langer dan een reguliere tandarts­afspraak (45 minuten tot een uur), maar is wel goedkoper (€15,25 voor een periodieke controle) én draagt bij aan de kennis en kunde van de nieuwe generatie tandartsen.

Gustav Mahlerlaan 3004, www.acta.nl

Kiekjes kijken

Heb je een nieuwe profielfoto nodig of wil je een foto van jezelf aan de muur hangen? Daar kan het Fotohuis bij helpen. Hier worden verschillende fotografiecursussen en -opleidingen aangeboden. Het Fotohuis bestaat uit Fotogram (cursussen), Fotoschool (opleiding op mbo-niveau) en de Fotoacademie (opleiding op hbo-niveau). Ariane James, directeur van Fotogram en Fotoschool : “Wij zijn er voor iedereen met een passie voor fotografie.”

Studenten van Fotoschool hebben regelmatig modellen nodig voor opdrachten. Na je aanmelding wordt een match gezocht met een student. Voor een portretfoto ben je als model ongeveer twee uur bezig, waarna je de foto’s gratis toegestuurd kunt krijgen. Er wordt gewerkt in professionele fotostudio’s; een uitgelezen kans om eens een professionele shoot mee te maken.

Kijk je niet graag naar foto’s van jezelf maar wel naar die van anderen, dan kun je naar een van de gratis exposities in het Fotohuis. Hier presenteren studenten hun werk. Vanaf 9 januari hangt er bijvoorbeeld een expositie van eindexamenwerk van studenten van de Fotoacademie. Vanaf 17 april presenteert een groep vergevorderde Fotogramcursisten een expositie met conceptuele fotografie: fotografie waarbij de focus ligt op het verhaal dat een foto vertelt.

Sarphatistraat 35, www.fotohuis.nl

Happy new hair

Een nieuw jaar vraagt om een nieuw kapsel. Bij de Nederlandse Kappersakademie bieden ze voordelige knipbeurten (vanaf €13,95) aan van kappers in opleiding. Ook hier zit je wat langer in de stoel (één tot anderhalf uur), maar daar staat wel gratis advies van de studenten tegenover. En voor wie het lot van de hoofdharen toch niet compleet in de handen van een beginner wil leggen: ervaren docenten controleren je haar.

Weteringschans 167, www.kappersakademie.nl

Jong geleerd

In de restaurants van de culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff worden de maaltijden bereid en geserveerd door middelbare scholieren. Je kunt er op weekdagen terecht voor lunch en diner.

In Restaurant Délicieux kun je voor 11 euro lunchen met een driegangenmenu en voor 16 euro à la carte dineren met een viergangenmenu inclusief amuse. Voor een los hoofdgerecht betaal je 8 euro. Het wisselende menu bestaat momenteel onder meer uit in boter gebakken diamanthaas of een stoommandje met Noordzeevis en schaaldierenjus.

De school heeft ook Grand Café Sud, waar scholieren vanaf de tweede klas kunnen stagelopen. Daar doen zij ­ervaring op in verschillende culinaire ambachten; er is ­zowel een banketbakker als een traiteur. Je kunt er natuurlijk ook heen voor alleen een kopje koffie.

Betuwestraat 29, www.hubertusberkhoff.nl

Meer over