Bescherming Goudse kaas met wereldfaam

Goudse kaas is goed voor bijna de helft van de Nederlandse kaasproductie en -export. Foto ANP Beeld
Goudse kaas is goed voor bijna de helft van de Nederlandse kaasproductie en -export. Foto ANP

EDAM - Nog even wachten en de twee bekendste Nederlandse kazen, Edammer en Goudse, zijn een beschermd product. Net als Griekse feta en ham uit Parma bij voorbeeld. Alleen als ze van Nederlandse bodem komen, mogen ze straks 'Edam Holland' of 'Gouda Holland' heten. De Europese Commissie staat positief tegenover een aanvraag hiertoe vanuit de Nederlandse zuivelindustrie.

Economisch gezien is de bescherming vooral voor de Goudse kaas interessant. Die is goed voor bijna de helft van de Nederlandse kaasproductie en -export. De Edammer is vergeleken daarbij een kleintje. Het wat droge, scherpe kaasje verliest in Nederland al jaren terrein en wordt tegenwoordig nog maar op één plek geproduceerd. Niet in Edam, zelfs niet in Noord-Holland, maar in het Groningse Marum, in een fabriek van FrieslandCampina.

Toch verdient de Edammer zeker erkenning, want het bolronde kaasje heeft wereldfaam. Dat begon in de Gouden Eeuw, toen de kaas veel werd geëxporteerd en verhandeld tegen andere goederen. Zo kwam de Edammer in Oost-Europa terecht, waar hij nu het hoofdingrediënt van een bekende Tsjechische snack is.

Dankzij de overzeese activiteiten van de Nederlanders reikt de roem nog veel verder. In Mexico is Edammer kaas een geliefd ingrediënt van de lokale keuken. 'Queso de bola' (kaasbol) heet de lokale variant die daar wordt geproduceerd. Ook op de Filipijnen kent iedereen de rode kaasbol als vast onderdeel van het traditionele kerstmenu.

Buitenlandse Edammer-varianten zijn er in allerlei soorten. Van gele rechthoekige blokken 'Edamer Käse' uit Oostenrijk tot in rood plastic gehulde bolletjes smakeloze kaas van het Franse Babybel. Maar ver weg in Mississippi worden met veel respect Edammers van hoge kwaliteit gemaakt.

In 1938 liet Professor Herzer van de Mississippi State University tien originele houten Edammer kaasvormen overkomen om daarmee een educatieve kaasmakerij te beginnen. Nu maakt de universiteit honderden Edammers per dag. Wetenschappelijk verantwoord. Maar níet uit Holland. (GPD)

Meer over