Azul

Gevarieerd Portugees

Geen uitgaansgebied, het straatje tussen Nieuwezijds en Nieuwendijk. Restaurant Azul mikt op grote gezelschappen met klipviskroketjes, kip piripiri en andere Portugese gerechten.

Na de grote zaak Saigon City, op een locatie waar veel horeca-exploitanten hun tanden op braken, een qua afmetingen vergelijkbaar bedrijf, met veel trappetjes, achterzaaltjes voor gezelschappen en plaats voor zeker 128 gasten. Niet in een druk uitgaansgebied zoals de Leidsestraat, maar in een steeg tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en de Nieuwendijk, de Sint Nicolaasstraat. Daar is het ooit begonnen met een ambitieus visrestaurant, 't Seelant, dat wat ongelukkig was opgezet en niet goed liep.

Vervolgens kwam er Werkendam, een zaak van Liesbeth Mijnlief (bekend van restaurant Amsterdam), waarvoor het interieur weer helemaal werd omgegooid. Werkendam scoorde weliswaar een 8-, maar hield het toch ook niet lang vol. Daarna raakte ik het spoor een beetje bijster - wie niet.

Nu zit er Portugees restaurant Azul en het ziet er weer net iets anders uit. De keuken zit nog steeds midden in de zaak, aan de straatkant, maar je hebt tenminste geen last meer van rookwolken. Het is er nu wel behoorlijk koud: we eten met een sjaal om en de jas over de achterleuning van de stoel en dan nóg.

De verder goede afzuiginstallatie is ook wel noodzakelijk, want ze hebben een duchtig vlammende en rokende houtskoolgrill. Zuigt die die koude lucht soms aan? Dat zal in de zomer wel handig zijn, maar nu niet. Desondanks nemen we een glas vinho verde van de tap (€3,25), als fris aperitief. Het mineraalwater en zelfs de goede broodjes komen ook uit Portugal.

Onder de tonen van meestal behoorlijke jazz beginnen we met de tapas variadas (€14,50), met een goed klipviskroketje, daarnaast 'een garnalenkroket' - iets wat we vroeger een rissole noemden en in Portugal misschien rissóis: een deegkorst met ragoutvulling. Lekker! Er ligt een octopustentakeltje dat mals en sappig is (één van de specialiteiten hier), en verder treffen we onder andere Ibericoham en pittige worst (chouriço) aan.

De soep van de dag is groentesoep, wat van alles kan zijn. Hier is het een wat huiselijke soep van fijngemalen groenten, gevuld met prei (€6,50).

Ook als voorgerecht staat hier op de kaart één van mijn favorieten: amêijoas a Bulhão Pato, een schelpengerecht dat is vernoemd naar een Portugese dichter, met knoflook, witte wijn en korianderblad (€13,50). Op de website (www.restaurantazul.nl) staat een video over de bereiding van dit gerecht en andere vaste gerechten. Het is als vanzelfsprekend heerlijk.

Twee typisch Portugese gerechten laten we als hoofdgerecht aanrukken. De kip piripiri, gemarineerd, op die grill bereid en met hete saus geserveerd, is pittig en lekker (€14,50). Dit gerecht vergt tijd en het andere wilden ze eigenlijk eerder serveren; de timing is hier een probleem.

Dat andere gerecht is bacalhau na telha, klipvis op een dakpan, geserveerd met ui, paprika en aardappel (€21,00). Een fors stuk mooie klipvis (dat is dus gezouten gedroogde en geweekte vis; stokvis is ongezouten!). Ook dit is buitengewoon lekker. Apart bestel je er bijvoorbeeld krieltjes uit de oven bij (€3,20) en salade (€2,50), beide oké. De prijs wordt door deze supplementen natuurlijk wel wat hoger.

En zo komen we aan de desserts. ''Wilt u even pauzeren?'' is de vraag. Nee dus, maar even later komt de aap uit de mouw: het bestelde dessert, een pastel de nata, het beroemde Portugese met custard gevulde gebakje, is nog niet klaar. Na een kwartier komt het, gloeiend heet, uit de oven. Maar wel lekker (met een kopje koffie €7,00).

Het andere dessert is een vijgenmousse - zelf bedacht, zegt de vriendelijke man die ons bedient en soms ook wat kookt. Het is meer een vormeloos aangemaakt prakje van gedroogde vijgen, versierd met overheersende cacaosaus uit een flesje. Als hij alleen maar de moeite had genomen die prak in een knapperig bakje te doen en die cacaosaus weg te laten of te vervangen

door een andere saus (port dringt zich op), had het nog wat geleken. Dit is echt helemaal niets (€6,00).

Temperatuur en timing, daar schort het hier nogal aan, en het is misschien beter het bij echt traditionele gerechten te houden. Maar verder heel aardig als je met een groot gezelschap uit wilt. O ja, er is natuurlijk ook een tapasbar.

8-

Meer over