PlusOpen tijdens corona

Atelier 2609WorkPlace repareert je zeldzame sneakers

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Ode tijdens corona. Vandaag: ambachtelijk schoenmaker Edgar Caufijn (26) hoopt in mei een do it yourself-sneakercursus te geven in zijn atelier 2609WorkPlace.

Ella Santhagens
Edgar Caufijn Beeld Nina Schollaardt
Edgar CaufijnBeeld Nina Schollaardt

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Ik hoefde gelukkig niet dicht, omdat mijn zaak onder reparatie valt. Wel is het een stuk rustiger in het atelier. Vroeger gingen mensen na werktijd nog aan de slag met de machines hier om eigen schoenen te maken of te repareren. Dan zaten ze hier soms tot middernacht. Door de avondklok gaat dat niet meer.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Erg druk. Er zijn veel mensen die willen dat ik een zool onder hun zeldzame sneaker zet. Ook hoop ik vanaf mei een cursus te geven waarin ik mensen leer om Air Max 1- en Air Jordan 1-schoenen te maken, dat noem je custom mades of bespoke sneakers. Daarnaast maak ik de komende maanden een documentaire over het realiseren van tien paar schoenen, dus ik ben constant bezig.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“De cursus die ik in mei wil geven, heb ik in coronatijd bedacht. Ik wilde iets origineels bedenken, omdat er al gelijksoortige cursussen bestaan en kwam op het idee om de schoenen alleen van neutraal leer te maken – in het wit of crèmekleurig. De bedoeling is dat mensen tijdens die cursus ervaring opdoen en later in mijn atelier een plekje huren om hun vaardigheden verder te ontwikkelen.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Ik heb de afgelopen jaren best wat tegenslagen gehad op het gebied van scholing en het vinden van geschikte atelierruimte. Daar heb ik veel van geleerd en ben ik sterker door geworden. Omdat het toen uiteindelijk ook is goed gekomen, heb ik nu het idee dat dit wel mijn jaar wordt.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Lesgeven in grotere groepen, met zo’n vijf mensen. Daar kijk ik heel erg naar uit; ik vind het fantastisch om het enthousiasme van mijn cursisten te zien. Er zijn veel verbitterde mensen in de schoenenwereld, maar nieuwelingen willen van alles leren en zijn erg gemotiveerd. Ik verheug me op die positieve interactie met hen.”

2609Workplace

Eerste Jan Steenstraat 83
www.2609workplace.nl
+31 6 299 21 392

open@parool.nl

Meer over