PlusMijn Amsterdam

Arjan Bol: ‘Ik mis een plek in de stad om te dansen’

Directeur van Mastercard Nederland Arjan Bol (48) leidt midden in de Jordaan een dorps bestaan. Voor de vrijdagmiddagborrel in De Kat in de Wijngaert komt hij eerder terug van zakenreis.

Joanne van Gool
Arjan Bol Beeld Lin Woldendorp
Arjan BolBeeld Lin Woldendorp

Mijn buurt

“De Jordaan. Toen ik in Delft studeerde, begin jaren negentig, ging ik vaak bij het huis waar we nu wonen op bezoek. Het was het studentenhuis van mijn vrouw Mireille. Nu wonen we er met onze drie kinderen. Als ik de kruising van de Brouwersgracht en de Prinsengracht op fiets, voelt het net alsof ik het hekje van mijn voortuin open doe.”

Mooiste plein

“De Noordermarkt natuurijk! Het is jammer dat Finch en Bordewijk weg zijn. Ik koester prachtige herinneringen aan die plekken. Als student spaarde ik maandenlang om bij Bordewijk te kunnen eten. Bij Domenica, dat daar nu zit, heb ik twee keer gegeten. Het is goed, maar nog geen Bordewijk.”

Café

“De Kat in de Wijngaert. Toen onze oudste kinderen van de basisschool gingen, hebben we met een paar ouders een appgroep gemaakt om in contact te blijven. Elke vrijdag komen we daar samen. Soms zijn er drie mensen, soms tien. Soms gaan we om zeven uur naar huis, soms om drie uur ’s nachts. Het komt voor dat ik eerder terugkom van zakenreis om die vrijdagmiddagborrel niet te missen. Ik ben een man van gewoonten.”

Favoriete Amsterdammers

“Wim en Lidy de Mos. Zij staan al ruim vijftig jaar op de Lindengrachtmarkt met groente en fruit. Wim is heel eerlijk: dan raadt hij me af mandarijnen te kopen, omdat ze eigenlijk te duur zijn voor de kwaliteit. Mijn kinderen mogen altijd een appeltje bij ze halen. Wim en Lidy zijn echte Amsterdammers, maar kunnen ook opschieten met de yuppen in de buurt.”

Poptempel

“Ik ontdekte ongeveer vijf jaar geleden dat ik heel erg van muziek houd, maar ik ging weinig naar concerten. Dan las ik in Het Parool allerlei recensies en dacht ik: shit, weer gemist. Nu koop ik vaak vier of zes kaartjes voor concerten die me leuk lijken. Bij de tweede pilaar links heb je het mooiste zicht op het podium. Ik heb mooie herinneringen aan concerten van helden als Paul Weller, Joe Jackson, Todd Rundgren en De Dijk. Ik baal nog steeds van het concert van Prince dat ik heb gemist.”

Uitgaan

“Ik mis een plek in de stad om te dansen. Eén tot twee keer per jaar eindig ik in de Casablanca op de Zeedijk. Daar komen allerlei soorten mensen en het is dé plek voor karaoke. Ik heb ooit in Azië gewoond en vind dat sindsdien heerlijk. Ik zing altijd My Way en Zij gelooft in mij.”

Casablanca Beeld Lin Woldendorp
CasablancaBeeld Lin Woldendorp

Een avond stappen met

“Mijn vrienden Herman en Lydia. Wij gingen vaak naar concerten, maar sinds Herman ernstig ziek is, kan hij niet meer op stap. Ik kan niet wachten tot hij weer hersteld is en we samen uit kunnen.”

Lied over Amsterdam

“Niemand in de stad van De Dijk. Best een heftig lied, volgens mij gaat het over drugsdoden in de stad. Maar daardoor heeft het ook juist een ruig randje.”

Lekkerste broodje

“Een broodje beenham van Menno Fluks op de Lindengrachtmarkt. Dat broodje in combinatie met een praatje met iedereen achter de kramen is al jaren een gewoonte.”

Menno Fluks Beeld Lin Woldendorp
Menno FluksBeeld Lin Woldendorp

Wil altijd nog

“De Westertoren beklimmen. Ik woon er vlakbij, maar heb het om de een of andere reden nog nooit gedaan.”

Winkel

“In Scheltema voel ik me telkens weer als Sjakie in de chocoladefabriek. Ik kan daar uren door strips, geschiedenis- en sportboeken bladeren.”

Scheltema Beeld Lin Woldendorp
ScheltemaBeeld Lin Woldendorp

Dagelijkse boodschappen

“Voor fruit, groente, vis en kaas de zaterdagmarkt, voor brood en beleg Marqt en verder de Jumbo en Appie. Boodschappen doen is voor mij echt even loskomen van werk. Ik vind het heerlijk om ’s avonds een rondje door de supermarkt te maken.”

Amsterdam voor kinderen

“De Noorderspeeltuin, praktisch onze voortuin. Onze jongste kan er nu zelf naartoe lopen. Het is heerlijk om die kleine man met een voetbal onder zijn arm door de Jordaan te zien wandelen. Wij hebben volgens mij bijna een dorpser leven dan vrienden die buiten de stad wonen.”

Beste plek om te lunchen

“Ik moet regelmatig voor een zakelijke lunch op de Zuidas zijn, dan kies ik altijd voor De Nieuwe Poort. Een leuke sfeer en vriendelijke bediening, een zeldzaamheid op de Zuidas. Al wordt het steeds beter.”

De Nieuwe Poort Beeld Lin Woldendorp
De Nieuwe PoortBeeld Lin Woldendorp
Meer over