Aldus

Architect André van Stigt wint erfgoedprijs voor Hotel Mai

Architect André van Stigt (61) won de erfgoedprijs van de gemeente Amsterdam, de Geurt Brinkgreve ­Bokaal, voor Hotel Mai.

Dylan Van Eijkeren
null Beeld Hans Kuiper Gemeente Amsterdam
Beeld Hans Kuiper Gemeente Amsterdam

Is het een mooie bokaal?

“Het is een glazen zandloper met daarin gegraveerd de twintig projecten die de prijs tot op heden hebben gewonnen.”

Bent u trots op uw zege?

“Met de renovatie van deze panden en pakhuizen hebben we niet alleen een hotel met 85 kamers gebouwd, we geven ook een stukje stad terug aan de Amsterdammers. Twintig jaar geleden zijn we de verpaupering tegen­gegaan door de Sint-Olofskapel te renoveren en op termijn gaat de Krom­elleboogsteeg weer open, waardoor de sociale controle in de buurt toeneemt.”

Wat is er zo bijzonder aan Hotel Mai?

“Het bestaat voor een groot deel uit de oude pakhuizen van de toko’s van de familie Dun, die via een glazen loopbrug verbonden zijn met een paar panden van de NV Zeedijk (een organisatie die panden in de Amsterdamse binnenstad koopt, red.). Er zijn vier plekken voor Chinese artists-in-residence en in het publieke deel is een galerie. Bewoners kunnen er dus echt gebruik van maken.”

Ik begrijp dat het hotel vooruitstrevend is gebouwd?

“We hebben het een voorbeeldfunctie gegeven: ook zonder dwang en regels kan duurzaam kan worden gebouwd. Zo is het volledig gasloos en is 90 procent van alle bouwmate­rialen af- en aangevoerd over het water, om de stad te ontlasten van zwaar bouwverkeer.”

Zet u de bokaal thuis boven de haard?

“Hij komt op de begane grond van het hotel te staan. Erbij komt een tekst over de totstandkoming van Hotel Mai, en een historische kaart waarop te zien is hoe het gebouw de Geldersekade verbindt met de Zeedijk.”

De Geurt Brinkgreve ­Bokaal Beeld
De Geurt Brinkgreve ­Bokaal
Meer over