Schuim

Ans Markus heeft een voorliefde voor blinddoeken

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van Masker af/Lessen uit mijn leven.

Hans van der Beek
Kunstenaar Ans Markus:
Kunstenaar Ans Markus: "Er zijn al zoveel boeken, wie gaat die van mij lezen? Nou, hopelijk mijn fanclub."Beeld Hans van der Beek

Opeens staat Ans Markus naast me. “Wist je dat ik aan handvaardigheid deed?” vraagt ze. Ik vraag wat ze bedoelt.

“Nou, dit.”

Ze wijst rond in haar atelier, want daar zijn we voor de presentatie van haar boek. We staan tussen haar schilderijen, tientallen en tientallen, portretten, van koningin Beatrix, Herman van Veen, Job Cohen, maar vooral van zichzelf en niet zelden gewikkeld in een beetje doek.

Zeker wist ik dat. Ik was zelfs al eens hier. Ik moest voor Schuim bij haar buren, uitgeverij Rubinstein, zijn en toen trok haar man me naar binnen, er was werkelijk geen ontkomen aan.

Markus: “Ja, dat doet hij.”

Ik vertel er maar niet bij dat ik tot dat moment inderdaad niet wist wat ze schilderde, en zeker niet zo technisch begaafd. Ik wist alleen dat Markus en haar man erg graag borrels bezoeken.

Ik zie nu ook een Christus aan het kruis en Markus met een hoedje van papier. Ze houdt ook erg van blinddoeken.

Wybe Tuinman, de man van Markus, komt me een A4’tje brengen. Hij wijst naar de voorgedrukte aanhef. “K. Het is Markus met een k.”

Je schrikt toch.

“Heb ik het wel eens met een c geschreven?” vraag ik, en ik maak me op voor excuses, niet mijn eerste op dit terrein.

“Dat weet ik niet,” zeg Tuinman. “Maar het is Markus met een k. Hier, neem dit papier maar mee.”

Ik bedank hem.

Daar is Sladjana Labovic van uitgeverij Unieboek. “De catering is door De Vrouw met de Baard. Ze kregen een 8,5 van Hiske.”

Je kunt dit gerust beïnvloeding noemen.

Labovic gaat speechen. “We kennen Ans Markus al ons hele leven, maar wie is ze nou? Mysterieus, stijlvol, en ze bleek ontzettend lief en benaderbaar.”

Markus staat ernaast, handen op de rug.

Labovic: “Hierbij richt ik de Ans Markusfanclub op, met mezelf als voorzitter. We zoeken nog een naam. De Markantjes of de Markante Kwasten.”

Dat wordt nog even verder brainstormen.

Het eerste exemplaar is voor Markus en het tweede voor Barbara van Beukering, die vertelt hoe ze als klein meisje bij haar oma de roddelbladen ging lezen, want die kwamen er thuis niet in. Story, Privé, ze hadden allemaal een society­rubriek met BN’ers op gala’s en ­premières.

Vaste gast in die rubrieken was een fascinerende vrouw met zwart­omlijnde ogen. Van Beukerings ­fascinatie voor Ans Markus was ­geboren.

Nu begrijp ik waarom Van Beukering meteen toen ze hoofdredacteur van Het Parool werd deze rubriek introduceerde: zo vaak mogelijk Ans Markus met een glas in de krant.

Het lukte glansrijk.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat boekpresentatie Masker af/Lessen uit mijn leven
Waar Atelier Ans Markus, Prinseneiland
Wie Ans Markus, Barbara van Beukering, Sladjana Labovic, Wybe Tuinman, Paul Schulten, Bonny Huf
Wanneer vrijdag 28 juni, 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans komt alleen Judith Osborn vaker tegen.

Wybe Tuinman, de man van Markus, en Sigrid Markus, duidelijk een dochter van haar moeder. Beeld Hans van der Beek
Wybe Tuinman, de man van Markus, en Sigrid Markus, duidelijk een dochter van haar moeder.Beeld Hans van der Beek
Oud-Paroolhoofdredacteur Barbara van Beukering schreef het voorwoord.
Oud-Paroolhoofdredacteur Barbara van Beukering schreef het voorwoord. "Ans heeft een iconisch voorkomen." Met Ton aan de Stegge, oud-Telfortdirecteur.Beeld Hans van der Beek
Sladjana Labovic en Janne Colenbrander van uitgeverij Unieboek. Labovic:
Sladjana Labovic en Janne Colenbrander van uitgeverij Unieboek. Labovic: "Ik heb nog de make-up van Ans geprobeerd, maar ik zag eruit als een panda."Beeld Hans van der Beek
Journalist Theo Temmink, Marjolein Reuver (gezondheidszorg) en Bram van der Werf en Annegreet Smit, beiden van NRC Media. Beeld Hans van der Beek
Journalist Theo Temmink, Marjolein Reuver (gezondheidszorg) en Bram van der Werf en Annegreet Smit, beiden van NRC Media.Beeld Hans van der Beek
Bonny Huf (
Bonny Huf ("Niet weduwe, gewoon vrouw van. Ik ben nog steeds zijn vrouw.") en modeontwerper Paul Schulten.Beeld Hans van der Beek
Schuim verslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuim verslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Meer over