De thuiswerkplek

Anna Bon: ‘Het is fijn om zelf mijn tijd in te delen’

Anna Bon (58), projectleider Afrika bij de VU, werkt aan de kampeertafel vanuit haar huis in de Plantagebuurt.

Dianne BleekerLouis Bollee en Floor Meijs
Anna Bon Beeld
Anna Bon

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Normaal reis ik zes keer per jaar naar landen in Afrika om informatiesystemen te bouwen voor de voedselzekerheid. Nu ligt dat plat en communiceer ik via Skype. In landen als Mali, Burkina Faso en Ghana doen de coronamaatregelen meer kwaad dan de kwaal zelf: de voedselzekerheid onder de armen verslechtert. Ik hoop dat ik er snel naartoe mag.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn man werkt in de studeerkamer, mijn zoon studeert aan de UvA en zit op zijn eigen kamer. Ik werk in de woonkamer aan de kampeertafel, dus we hebben geen last van elkaar.”

Wat is uw uitzicht?

“De Plantage Muidergracht en het plantsoen. Ik zie een grasveld aan de gracht, waar met mooi weer alle buren ’s middags op handdoeken recreëren. Als ik dat zie, is het onaantrekkelijk om aan mijn bureau te zitten.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Mijn kat Harry wil af en toe eten hebben, maar verder valt het wel mee. We wonen vlak naast mijn schoonmoeder, voor wie we de mantelzorg doen en we gaan elke dag raamzwaaien bij mijn gehandicapte broer.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Het is fijn om zelf mijn tijd in te delen, ik kan even buiten wandelen en hoef me niet mooi aan te kleden. Toch vind ik de nadelen groter dan de voordelen.”

Paul Steenhorst. Beeld Paul Steenhorst
Paul Steenhorst.Beeld Paul Steenhorst

Paul Steenhorst (64) werkt vanuit zijn tuinhuisje in zijn tuin van 120 vierkante meter, midden in De Pijp.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Als hoofd restauratie bij Rijks­museum Boerhaave in Leiden kan ik lang niet al mijn werk vanuit huis doen; verzekeringstechnisch kan ik onze objecten niet zomaar meenemen. Wat wel kan, is het maken van kopieën van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, voor de verkoop in onze museumwinkel.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit in ons tuinhuisje. Vroeger was dat de slaapkamer van mijn zoon, maar toen hij uit huis vertrok, heb ik het omgebouwd tot mijn werkplaats. Al mijn gereedschap hangt hier, en ik heb er mijn draaibank en een oventje, voor het edelsmidswerk dat ik in mijn vrije tijd doe.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk naar onze perenboom, twee appelbomen, een druif en een vijvertje. En het stikt van de beesten in de tuin: we hebben veel koolmeesjes en een hele berg kikkers.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, we zijn nogal een inloophuis voor vrienden en familie, omdat we in de tuin genoeg ruimte hebben om afstand van elkaar te houden.”

Elk nadeel heb se voordeel?

“Ik krijg hier van tien tot drie uur meer gedaan dan op het werk van negen tot vijf, omdat ik niet word gestoord. Ook krijg ik elke dag twee uur cadeau, waarin ik normaal gesproken onderweg zou zijn. Nu vul ik die tijd met uitgebreid de krant lezen en wandelen met mijn vrouw.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Karma Zeelenberg Beeld
Karma Zeelenberg

Karma Zeelenberg (56) is intaker in de ggz en eet gezonder nu ze vanuit huis werkt in de Spaarndammerbuurt.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het wil verrassend goed. Ik bel met mensen die een psychische aandoening hebben. Normaal hebben ze een dagbesteding en die is nu weggevallen, dus ik bel vooral om in de gaten te houden hoe mensen zich voelen en te signaleren als het niet goed gaat.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk achter mijn bureau in de woonkamer. Als ik een moeilijk gesprek heb gehad, ga ik even in de tuin zitten. Alle balkonnetjes kijken uit op de tuin, dus ik heb regelmatig contact met de buren. Er wordt nu onderhoud verricht aan het pand. Dan kan een belletje best lastig zijn.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk naar de muur met de spreuk: ‘Geef mij werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken’. Op kantoor heb ik geen vaste werkplek, nu wel en dat is fijn. Het voelt huiselijker; ik heb een foto van mijn katten Pip en Minkel neergezet.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Soms tikt de buurvrouw ineens op het raam om te vragen hoe het gaat of appen collega’s geestige filmpjes. Pauze hoort er ook bij. Je kunt niet de hele tijd alleen maar werken.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“De werkdruk is minder en ik eet beter en gezonder, omdat ik meer tijd heb om te koken. Normaal kom ik thuis van een dag werken, ben ik bekaf en bestel ik eten. Ik zou thuiswerken best nog een tijdje kunnen volhouden.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Farida Bottse Beeld
Farida Bottse

Farida Bottse (50) is beleidsadviseur bij de gemeente en werkt nu thuis op IJburg. Haar werkkamer is altijd netjes.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Voor de maatregelen werkte ik één dag per week thuis, nu vier dagen. Doordat ik zelf mijn tijd indeel, lopen de dagen wel een beetje in elkaar over. Ik heb een scheurkalender gekocht om ze bij te houden. Ik mis mijn collega’s enorm.”

Hoe zit u erbij?

“Ik heb thuis een aparte werkkamer waar het altijd netjes is. Ik houd niet van rommel. Als ik een video-overleg heb, trek ik van mijn middel tot mijn nek iets nets aan. Daaronder draag ik gewoon een joggingbroek en sloffen.”

Wat is uw uitzicht?

“Als ik uit het raam kijk, zie ik de typische moderne IJburgse architectuur. De afgelopen dagen heb ik genoten van een strakblauwe lucht. Tussen de gebouwen door zie ik het IJmeer en soms komen er bootjes voorbij.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik woon alleen en heb dus geen af­leiding van anderen. Ik ben vrij gedisciplineerd, als ik word afgeleid is dat bewust. Elk uur sta ik op om te bewegen, dan doe ik fysio-oefeningen of salsadanspasjes, voor als de dansschool weer opengaat.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Zo probeer ik er wel naar te kijken. Ik hoef niet na te denken over wat ik aan moet doen, ik kan tussen de middag warm eten en ik hoef geen discussie te voeren met collega’s over de temperatuur op kantoor: ik bepaal nu alles zelf in mijn thuiswerkkantoor.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail

Hilde Verheul Beeld
Hilde Verheul

Hilde Verheul (55) werkt voor de hr-afdeling van het Van Gogh Museum vanuit haar appartement in West.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het Van Gogh Museum is dicht, maar mijn werk gaat op volle kracht door. Ik heb een laptop van mijn werk en we vergaderen via Teams. Het gaat best goed, maar ik mis mijn collega’s erg.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan de secretaire in de woonkamer. Mijn laptop staat op een omgekeerde lade en ik heb het gezellig gemaakt met een bloemetje en een lampje. Aan het einde van de dag haal ik mijn spullen weg en klap ik de secretaire dicht; zo word ik ’s avonds niet herinnerd aan mijn werk.”

Wat is uw uitzicht?

“Recht voor me staat het fotoboek Bureaucratics van Jan Banning, met foto’s van mensen over de hele wereld in hun kantoor. Ik kies steeds een andere foto uit, zo maak ik het gemis van mijn collega’s een beetje goed. Ook heb ik een voorpagina van Het Parool opgehangen, een prachtig beeld met inspirerende uitspraken.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Dat valt mee. Ik ben misschien wel productiever dan op kantoor, omdat ik minder vaak word gestoord.”

Elk nadeel heb se voordeel?

“Ik vind het heel leuk dat ik nu met mijn man en twee kinderen veel samen ben. Het is een beetje alsof we op vakantie zijn: je spreekt niet met anderen af en bent echt met elkaar. Zo hebben we laatst mahjong gespeeld, dat hadden we al heel lang niet meer gedaan.”

Cindy Bakker Beeld
Cindy Bakker

Cindy Bakker (43) is fotograaf en communicatiespecialist. Ze woont met haar vriend in Zuid.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik werk als zzp’er en veel van mijn fotografieopdrachten liggen stil. In de buurtgroepapp heb ik aangeboden vrijwillig te fotograferen bij creatieve initiatieven, waardoor ik toch nog mensen blij maak. Dat geeft veel plezier. Thuis bewerk ik foto’s en werk ik nog acht uur per week als communicatiespecialist.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk in een kantoor om mijn foto’s te bewerken. Met mooie dagen probeer ik de laptop mee te nemen naar het dakterras. Verder ben ik veel op pad met de camera om stil Amsterdam vast te leggen of om portretten te maken. Wel op gepaste afstand natuurlijk.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanaf mijn dakterras kijk ik uit op de binnentuin. Er staan hoge groene bomen, veel kinderattributen en er vliegen groene parkieten rond. Ik zwaai vaak naar mijn buren, die ik nu beter ken dan ooit.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Eigenlijk niet. Mijn vriend werkt op kantoor, daar is hij de enige.”

Elk nadeel heb se voordeel?

“Ik vind het leuk om de onlinewereld te ontdekken, maar ik heb wel mensen om me heen nodig. Daarom doe ik nu veel vrije opdrachten. Zo heb ik laatst sfeerbeelden gemaakt van een buitenconcert van mezzosopraan Merel Huizinga. Het is verfrissend dat er allerlei creatieve ideeën ontstaan.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Micha Windgassen. Beeld -
Micha Windgassen.Beeld -

Micha Windgassen (30) is coördinator bij jongerenvereniging Entrée en woont met haar vriend in Zuidoost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Entrée hoort bij het Concertgebouw en het zijn onzekere tijden voor de podiumkunsten, dat vind ik spannend. We hebben online nu nog genoeg te organiseren en bedenken plannen voor de anderhalvemeterrichtlijnen, maar het moet niet te lang meer duren.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn vriend en ik wonen sinds zes weken samen en zijn dus ineens vierentwintig uur per dag bij elkaar. Gelukkig hebben we beiden een eigen plek; hij werkt in de werk­kamer, ik in de woonkamer. We komen elkaar tegen in de keuken bij de koffiemachine.”

Wat is uw uitzicht?

“Ons appartement op de zevende verdieping kijkt uit op de Gaasperplas en het park eromheen. Ik loop elke dag een rondje door het park en ben zelfs weer begonnen met joggen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“De zon is mijn grootste afleiding, af en toe gun ik mezelf een uurtje op het balkon.”

Elk nadeel heb se voordeel?

“Ik vind het fijn om mijn eigen ritme aan te houden. Ik kan ’s ochtends een uurtje langer blijven liggen en ’s avonds iets langer doorgaan. Verder kook ik nu ook veel uitgebreider. Ik leer curry’s maken en er staat nu een Marokkaanse kipstoof op mijn lijstje. Natuurlijk mis ik mijn collega’s wel enorm.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

null Beeld

Melissa Valk (42) is communicatie-adviseur en doet ochtendgymnastiek met haar buren in Nieuw-West.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Door alle online mogelijkheden kan ik prima op afstand werken. Mijn dochter Imane (12) doet het ook goed. Ze belt met vriendinnen en doet de vergaderingen van de kinderraad en haar schoolwerk online. Ze mist karate het meest. Dat deed ze zes keer in de week.”

Hoe zit u erbij?

“We hebben het bureau van Imane en een kleine tuintafel naar de loggia gebracht, zodat we bij elkaar zitten. De zon schijnt tot half drie naar binnen en maakt ons vrolijk.”

Wat is uw uitzicht?

“We kijken vanuit de loggia uit op het carillon van Plein ’40-’45. De bomen beginnen groene bladeren te krijgen en op de achtergrond horen we het verkeer en de markt. Schuin onder ons staan de lege terrassen, die normaal vol zouden zitten.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Dat valt mee, wel doen we vier keer in de week ochtendgymnastiek met de buren. Er gaan dan twee buren in de binnentuin staan en de rest doet mee vanaf de galerij.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Normaal zijn we gehaast en racen we van hot naar her, dan blijft er weinig tijd over voor bezinning. Die tijd hebben we nu volop. Imane mag binnenkort weer naar school, maar ik weet niet hoe we dat gaan doen in zo’n dichtbevolkte stad. Je staat toch al gauw te dicht bij ouders op het schoolplein.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Debora de Waal (46) is callcenteragent bij de gemeente Amsterdam en woont in Bos en Lommer.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Mijn kinderen Brian (11) en Leia (11) hebben veel begeleiding nodig met school, terwijl ik mailtjes moet be­antwoorden. Ik hoef gelukkig geen telefoontjes aan te nemen. Het gaat, maar het is behelpen.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit meestal met Leia aan de eet­kamertafel. Brian zet ik apart, anders krijgen ze ruzie. Leia stelt veel schoolvragen; dan ben ik ineens zinnen aan het ontleden, terwijl dat voor mij al lang geleden is. Sinds kort hebben ze een uurtje met de juf om digitaal vragen te stellen, dat is echt fijn.”

Wat is uw uitzicht?

“We kijken aan de ene kant uit op de binnentuin van het flatgebouw, met veel groen, en aan de andere kant op ons balkonnetje met vogeltjes, dat we gisteren hebben opgeruimd. We zijn nu bezig om er leuke plantjes neer te zetten en het in te richten.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Af en toe moet ik echt een koptelefoon opzetten met Spotify aan, zodat ik me beter kan focussen. Ik word veel afgeleid door mijn kinderen, de hond Lua die een knuffel wil of de vogels die uit hun kooi willen.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Voor de maatregelen zat ik tot zes uur ’s avonds op mijn werk en waren de kinderen vaak alleen thuis. Nu ben ik er om ze op te vangen. Ik zou na de coronacrisis best een combinatie willen van thuis- en op kantoor werken.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Kees Reurekas.  Beeld -
Kees Reurekas.Beeld -

Transportmanager Kees Reurekas (56) werkt nu vanaf zijn woonschip in Centrum.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het gaat fantastisch. Het werk is exact hetzelfde als wat ik normaal doe. Ik bel ’s ochtends vroeg met het Verre Oosten, dan met Europa, en naarmate de zon vordert met Noord- en Zuid-Amerika.”

Hoe zit u erbij?

“We wonen op een relatief nieuw woonschip. Mijn vrouw Hilde (56) werkt beneden in de eetkamer en ik heb het stuurhuis ingericht als kantoor. Met mooi weer sla ik de deuren naar het dek open. Als we vrij zijn, drinken we daar een borrel. Ik mis ­sociaal contact met vrienden wel.”

Wat is uw uitzicht?

“Rondom in het stuurhuis zitten ­ramen, dus ik heb een prachtig uitzicht, van de bomen op de Ooster­burgergracht tot aan de molen achter mij. Ik heb veel videovergaderingen, en het is geen wedstrijd, maar ik hoor vaak dat ik de gaafste werkplek heb.

Liggen er afleidingen op de loer?

“Nee, het is veel rustiger. Normaal is het erg druk op straat, maar nu komt er weinig verkeer langs. Alleen lijnbus 22 komt om de 12 minuten, maar ook daar zitten weinig passagiers in. Mijn vrouw en ik hebben ook geen kinderen, dus we hebben een uitstekende situatie om thuis te werken.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Focussen gaat veel beter, want ik word niet gestoord door mensen die binnenlopen en om hulp vragen. Ik houd ook meer tijd over: normaal reis ik elke dag naar Rotterdam.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Marcel Smal. Beeld
Marcel Smal.

Marcel Smal (32), online marketing-strateeg, woont in Oost en doet elke middag een dutje voor meer energie.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik dacht van tevoren dat het bijna niet te doen zou zijn om klanten en collega’s niet persoonlijk te spreken, maar met alle techniek van nu gaat het verbazend goed allemaal. Ik kan nu lekker doorwerken, maar mis het gezellige van mijn collega’s wel.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan de bar in de woonkamer, met een extra scherm en dockingstation. De barstoel waar ik op zit blijkt erg comfortabel. Mijn ene huisgenoot werkt in de keuken, de ander in zijn slaapkamer. We hebben mazzel dat we zo ruim wonen.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op onze minitafeltennis­tafel, die we meteen hebben aangeschaft toen we hoorden van de lockdown. Door het raam zie ik het buurtcentrum in onze straat.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, de voorraadkast. Ik eet elke dag een pak autodrop en een halve zak chips. Normaal gesproken fiets ik best een stuk naar mijn werk, maar die beweging mis ik nu. Omdat ik meer eet, ben ik meer gaan hardlopen. Minder autodrop eten zit er ­namelijk niet echt in.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Het lekkerste is dat ik nu elke middag een dutje van twintig minuten kan doen. Op je werk doe je dat niet, maar in de middag staat hier de zon precies op mijn bed. Megaontspannend, daarna heb ik weer nieuwe energie om verder te werken.”

Niels Klinkhamer. Beeld
Niels Klinkhamer.

Niels Klinkhamer (36) is private banker en werkt noodgedwongen in de hal van zijn huis in Slotervaart.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Normaal spreek ik fysiek met ­klanten, nu gaat alles telefonisch. Het lukt wel redelijk. Ik probeer overdag een beetje te werken, maar doe het meeste als de kinderen slapen.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn laptop ontvangt door een defect geen wifisignaal meer, waardoor ik met een internetkabel aan mijn laptop in de meterkast zit. Ik werk al een week in de hal. Als ik aan het bellen ben, galmt het enorm.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit mijn werkplek zie ik alleen de meterkast. Vanuit de andere vertrekken kijk ik uit op een Chinees ­restaurant en de binnentuin van ons appartementencomplex met veel groen en een zandbak waar mensen zonnen en kinderen spelen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, mijn drie kleine kinderen. Yves (4) zit op de vrije school en krijgt knutselpakketjes thuisgestuurd en Lotus (2) moet de hele dag worden vermaakt met bordspellen, knutselen of lego. Sammy, 8 weken oud, heeft ook veel aandacht nodig. We hebben wel afspraken gemaakt. Als ik echt moet bellen, mogen de kinderen niet in de hal komen.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Ik vind het leuk om de kinderen de hele dag om me heen te hebben. Alle dingen waar ik dertig jaar geleden zelf mee speelde, zijn nog steeds leuk om te doen: appels en peren, kleurentorentjes en mens-erger-je-niet.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Stanley Doesburg Beeld
Stanley Doesburg

Stanley Starreveld Doesburg (40) is corporatefinancespecialist en woont op Zeeburgereiland.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het lukt prima, omdat het internationale bedrijf waar ik werk al veel digitaal doet. Ik zag het virus eerst het dagelijks leven bij collega’s in Azië verstoren, dus het was geen verrassing dat dat hier ook ging gebeuren. Onze vergaderingen zijn persoonlijker geworden. De eerste tien minuten bespreken we nu hoe het met iedereen gaat, voorheen waren die vergaderingen heel zakelijk.”

Hoe zit u erbij?

“Ik woon samen met mijn man Cliffton en onze katten Aslan en Sissi. Cliffton werkt normaal bij een buitenschoolse opvang, maar werkt nu niet. Ik zit aan de eettafel in de woonkamer met een kleine belichtingsstudio voor de videovergaderingen.”

Wat is uw uitzicht?

“We kijken uit over de hele stad, van Diemen tot Noord. Prachtig, maar daardoor mis ik de stad nog meer.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Vooral Aslan is heel blij dat mijn man en ik de hele dag thuis zijn. Hij komt gewoon op mijn toetsenbord zitten. Verder doe ik wel een wasje tussendoor of drink ik koffie met Cliffton op het balkon.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Mijn productiviteit ligt hoger en ik kan makkelijker doelen stellen. Ik haal ook veel steun uit onze vriendengroep ‘het Lockdown verzet’ op WhatsApp. Aan het einde van de werkdag luiden we de avond in en drinken we een glaasje wijn.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Carmen Stobbe. Beeld Privéfoto
Carmen Stobbe.Beeld Privéfoto

Carmen Stobbe (47) is personal trainer en geeft online work-outs vanuit haar woning in Oost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Toen de lockdown inging, dacht ik even dat ik niet meer kon werken, maar al gauw ging ik online training geven. Via Zoom help ik mijn klanten met hun work-out. Dat is anders: ik kan ze niet aanraken, dus moet nu heel goed omschrijven welke houding ze moeten aannemen.”

Hoe zit u erbij?

“Gelukkig kan ik lekker staan en springen achter mijn laptop! Dat doe ik in de woonkamer, die zo ruim is dat ik geen meubels hoef te verschuiven. Ik rol mijn matje uit en begin.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit over het IJ, met aan de overkant het KNSM-eiland, waar allemaal boten liggen. Vanochtend zag ik er mensen zwemmen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“De enige echte afleiding die ik heb, is mijn hond Jackson. Als ik druk aan het bewegen ben, kijkt ze me soms aan van: wat ben jij in vredesnaam aan het doen? Af en toe loopt ze door het beeld of komt ze op mijn yogamatje liggen. Dat vinden klanten grappig, die kennen Jackson inmiddels wel.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Ik vind het leuk dat ik met mijn vrouw, die ook thuis werkt, kan lunchen. En soms brengt ze me een kopje koffie. Het mooiste is dat ik me in mijn werk nuttiger voel dan ooit. Mensen hebben in deze gekke tijden nog meer behoefte aan sporten. Ik ben blij dat ik daarbij kan helpen.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail

Machteld van der Gaag. Beeld Privéfoto
Machteld van der Gaag.Beeld Privéfoto

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Voor de coronamaatregelen werkte ik ook al thuis vanuit mijn spreekcel. Ik ga alleen niet meer naar studio’s buiten de deur toe, maar klanten bellen via Zoom. Ik krijg nu bijzondere opdrachten. Zo heb ik voor Unicef een Engels en Frans audioboekje ingesproken om aan kleine kinderen in ontwikkelingslanden uit te leggen wat corona betekent.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit in een geluiddicht hok van één bij anderhalve meter. Daar staat een bureau met een laptop, microfoon, interface en koptelefoon.”

Wat is uw uitzicht?

“Recht voor me zie ik een stoffen geïsoleerde muur. Rechts zit een langwerpig raam, waar ik vaak de katten Blixie en Wolfie doorheen zie. Via de spiegel in de woonkamer kan ik dan naar buiten kijken. Daar zie ik de buren die hun plantjes verzorgen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, ik krijg zoveel geinige filmpjes binnen via allerlei WhatsAppgroepen. Er zijn ook meer collega’s die met technische vragen komen of om hulp vragen. Ik heb nog niet de tijd gehad om mijn huis te ontspullen.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Ik vind het leven overzichtelijker en het is fijn dat je het huishouden tussendoor kunt doen. Met mijn zoons plannen we elke dag twee momentjes in dat we even samen iets doen, zoals een koffietje of een film kijken. Dat deden we voorheen niet.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Thomas Lievestro Beeld Privéfoto
Thomas LievestroBeeld Privéfoto

Thomas Lievestro (33) is creatief ­ondernemer en woont met zijn vriendin Camilla van Wirdum (24) in West.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Absoluut, ik heb het druk. Ik werk als zzp’er en ik merk dat steeds meer bedrijven hulp nodig hebben met het verplaatsen van hun hoofdproduct naar de online wereld.”

Hoe zit u erbij?

“Voor mijn verjaardag zouden we naar een camping gaan, maar dat ging niet door. Mijn vriendin heeft toen deze junglewoonkamer voor mij gecreëerd en dat beviel zo goed dat we hem zo hebben gelaten. We wisselen af met werken in de woonkamer en in onze kleine werkkamer.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit de woonkamer kijken we uit op een mooi groen stuk met veel bomen. De werkkamer heeft uitzicht op een plein met schommels. De hele dag door zijn daar mensen aan het schommelen of sporten. Wij frisbeeën elke dag op dat plein. Verder zitten we veel op het balkon.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik kan me juist beter focussen thuis. Af en toe loop ik wel even naar mijn vriendin om om feedback te vragen of te kletsen, maar ik heb minder afleiding dan normaal. We doen twee keer per week wel een work-out met ons Ultimate Frisbeeteam.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik zie mijn vriendin veel en ik ben meer aan het koken. Elk weekend koken we voor onze ouders en oma’s. We hebben al een keer een carrotcake en tiramisu gemaakt. Deze week wordt het iets gezonds.”

Eva Jongbloed (34) Beeld
Eva Jongbloed (34)

Eva Jongbloed (34) is recruiter, woont in Zuid en komt haar tijd door met paint by numbers.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik kan mijn dagen nog wel vullen, ook met projecten waar ik voorheen niet aan toekwam, maar heb het een stuk minder druk. Dat vind ik soms lastig: ik heb liever veel te doen. Door structuur aan te brengen, probeer ik mezelf te motiveren.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk in mijn logeer- en werk­kamer aan een bureautje dat van mijn oma is geweest. Tot voor kort had ik daar nog nooit aan gezeten, nu ben ik er superblij mee. Mijn laptop staat op twee dikke boeken en een tweede scherm heb ik opgehaald van mijn werk. Omdat mijn bureaustoel niet in mijn auto past, zit ik op een keukenstoel.”

Wat is uw uitzicht?

“De hele dag schijnt de zon door mijn raam, van waaruit ik op de balkons en achtertuinen van mijn buren kijk. Af en toe vang ik een gesprek op, er is meer interactie met de buurt. Ik heb al twee keer bij mijn onderbuurvrouw aangebeld omdat ik een kwast en potje water had laten vallen tijdens het schilderen op mijn balkon.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Meestal kan ik mezelf wel genoeg motiveren, maar soms ben ik meer tijd dan gepland kwijt aan sporten of koken. Ook schilder ik veel: paint by numbers vind ik een heerlijk tijd­verdrijf, en ik heb een paar meubels in de verf gezet.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ja, ik ben veel creatiever in mijn vrije tijd. Zo heb ik vorige week voor het eerst in mijn leven een citroencake gebakken. En ik wandel meer, waardoor ik delen van mijn buurt ontdek die ik nog niet kende.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Natalia Lancheeva. Beeld -
Natalia Lancheeva.Beeld -

Natalia Iancheeva (45), docent Russisch aan de UvA, woont in Zuid en geeft werkcolleges via Zoom.

Wil het een beetje, dat thuiswerken?

“Mijn lessen geef ik online via Zoom. Het zijn werkcolleges, dus ik zet studenten aan het werk en dan kom ik in groepjes kijken en feedback geven. Ik geef vooral les aan internationale studenten met allemaal een andere thuisomgeving. Sommige studenten hebben slecht internet thuis en dan is lesgeven lastig.”

Hoe zit u erbij?

“Onze zolderkamer hebben we omgebouwd tot een werkkamer voor mij. De muur is een grote boekenkast met lesboeken. Mijn man Caspar (44) heeft een stukje van de kast gevuld met zijn fotografiewerk, de rest is van mij. Aan de muur hangt een grote wereldkaart met de landen in het Russisch en aan de andere kant een whiteboard. Mijn dochter Lora (11) zit in groep 8 en is ook thuis met school bezig.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op de glazen deuren naar het dakterras. We hebben het dak­terras net opgeknapt. Er staan nu een loungeset met een parasol en heel veel planten.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Inmiddels heb ik een routine op­gebouwd. Ik kleed me aan, doe make-up op en ga dan naar zolder om te werken. Daar word ik niet gestoord. Als ik klaar ben, ga ik naar beneden. Het is wel fijn dat ik mijn werk- en leefplek gescheiden kan houden.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“De reistijd, die ik nu niet meer heb, is het enige voordeel, verder vind ik er niks aan. Zoom is een goed alternatief, maar ik mis het contact met mijn studenten en collega’s.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Bas van Beest.
 Beeld
Bas van Beest.

Personal trainer Bas van Beest geeft les via sociale media.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“In de sportstudio waar ik personal trainer ben, ligt alles stil. Normaal gesproken wordt er 150 uur per week training gegeven. Klanten kunnen nu online les volgen. Ik probeer me toch aan een ritme te houden. Ik sta op, ga douchen en geef dan elke ochtend een buikspierkwartier via Instagram. Er doen dagelijks ongeveer dertig mensen mee.”

Hoe zit u erbij?

“Met mijn vriendin Xanthe (26), die model is en gezellig meedoet, geef ik les vanuit de woonkamer. We schuiven de meubels weg, leggen een matje neer en zetten de camera aan.”

Wat is uw uitzicht?

“We kijken uit op het Rembrandt­park, dat is echt super. Naast de woonkamer is ons nieuwe dakterras in aanbouw, dus we zien ook veel bouwvakkers.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, zeker. De koelkast bijvoorbeeld, daar liep ik de eerste weken thuis wel vaker heen. Nu heb ik speciale eetmomenten ingepland per dag. Mijn telefoon is ook een afleiding en af en toe ben ik de vlonders aan het lakken of hout op het dakterras aan het schuren.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“In plaats van naar mijn werk fietsen en me ergeren aan medefietsers, maak ik nu elke ochtend een lange wandeling zodat ik fris aan mijn dag begin. Verder ben ik meer met mijn vriendin en dat vind ik ook leuk. We proberen het positieve van de situatie in te zien en vieren de leuke dingen, zoals het online gaan van de website van de sportstudio waar ik werk.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Kasper Spanjer. Beeld
Kasper Spanjer.

Kasper Spanjer (32), online marketing strateeg, overweegt een muur te verven van zijn appartement in Oost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik ben positief verrast over hoe goed mijn collega’s en ik thuis hetzelfde werk kunnen doen als normaal. Door te videobellen en chatten kan ik met collega’s en klanten heel makkelijk van gedachten wisselen. Van werk heb ik een tweede scherm, docking station en toetsenbord opgehaald, waardoor ik goed uit de voeten kan.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk aan de eettafel. Als mijn werkdag klaar is, ben ik slechts twee stappen van mijn bank verwijderd. Normaal gesproken fiets ik een half uur van werk naar huis, waarbij ik mijn gedachten kan ordenen. Nu probeer ik op een andere manier de omschakeling van werktijd naar vrije tijd te maken, bijvoorbeeld door naar de supermarkt te wandelen of een rondje te gaan hardlopen.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op metrostation Spaklerweg. Hoewel ik gewoonlijk nooit thuis ben tijdens kantooruren, heb ik het idee dat het een stuk rustiger is in de metro. En ook de treinen die voorbijrijden, zijn voor negentig ­procent leeg.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Dat valt mee. Ik merk wel dat ik wat meer opruim omdat mijn woonkamer ook mijn werkplek is. En ik denk nu meer na over de inrichting. Ik zou bijvoorbeeld graag een muur verven en wat meer planten willen.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Ik kan meer in mijn eigen tempo doorwerken. Toch mis ik het spontane contact met collega’s. Dat kan gewoon ouwehoeren zijn, maar ook van gedachten wisselen over iets werkgerelateerds. Dat doe je nu ­minder snel met elkaar.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Daantje Dammers Beeld
Daantje Dammers

Daantje Dammers (31) is algemeen directeur bij reclamebureau Natwerk. Ze werkt staand achter de keukentafel.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ja, ik heb weinig afleiding van collega’s en kan daardoor gefocust werken. Anderzijds hoort samenwerken en overleggen bij ons vak en kan dit niet meer snel tussendoor; alles gaat nu via video calls. Die moet je inplannen en dat kost weer tijd, maar het is wel gezellig om op die manier toch nog mijn collega’s te spreken.”

Hoe zit u erbij?

“Ik begon op mijn houten stoel aan de keukentafel, maar na een week wist ik niet meer hoe ik moest zitten en zat mijn hele rug vast, dus toen heb ik een Upstaa besteld, die zet je op je werkblad of je bureau, waardoor je staand kunt werken. Dat scheelt ontzettend; ik heb geen rugklachten meer.”

Wat is uw uitzicht?

“Een foto van Kate Moss en Johnny Depp aan mijn muur. Ik woon op tweehoog in Zuid en heb een balkon. Tijdens de lunch probeer ik daar in het zonnetje te zitten.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Het gevaar zit hem erin dat mijn thuis een kantoor is en andersom. Ik ben eerder non-stop aan het werk en soms vergeet ik zelfs te lunchen. ’s Avonds eet ik wel eens achter mijn laptop. Ik moet nog een balans vinden, maar dat gaat steeds beter.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Normaal ben ik altijd op pad en nu ik meer thuis ben, merk ik dat ik mijn huisje nog meer waardeer. Verder lig ik vroeger in bed, sport ik vaker en ziet niemand dat ik al twee weken lang op mijn Febosloffen loop.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Melanie Arnold (46), lerares Duits op Het Amsterdams Lyceum, geeft online les vanuit haar huis in Noord. 
 Beeld
Melanie Arnold (46), lerares Duits op Het Amsterdams Lyceum, geeft online les vanuit haar huis in Noord.

Melanie Arnold (46), lerares Duits op Het Amsterdams Lyceum, geeft online les vanuit haar huis in Noord.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Zeker, sinds 18 maart geef ik online les met behulp van Teams en Magister. Terwijl mijn twee zoons aan hun opdrachten voor school werken, beantwoord ik de vragen van leerlingen, bereid ik extra oefeningen voor of maak ik een Kahoot. Het is wel gezellig om zo bij elkaar te zitten.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit samen met mijn zoons aan de eettafel. Rond een uur of tien is het tijd voor onze ‘gymles’. Op internet vind je veel grappige oefeningen, die we samen nadoen, zoals wc-rollen stapelen of een hindernisloop door de woonkamer doen.”

Wat is uw uitzicht?

“We kijken uit op onze tuin die nu steeds groener wordt. Achter onze tuin ligt een grote speeltuin, waar het altijd heel druk is. Nu spelen er nog maar enkele kinderen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik heb juist het gevoel dat we veel geconcentreerder werken. Mijn zoons moeten nu zelfstandig werken, dus ze komen er minder makkelijk vanaf dan wanneer ze in groepjes aan de slag zijn. Ik zet wel sneller iets lekkers op tafel. Hier in huis zijn ze verslaafd aan Lebkuchen, Duitse koekjes die ik elk jaar insla voor kerst. De laatste doos is er nu doorheen.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Het scheelt me een uur reistijd heen en terug, dus ik voel me meer uitgerust. Maar ik mis de interactie met mijn leerlingen ontzettend.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Lotte van Zalingen: ‘Jammer dat ik mijn nieuwe collega’s niet meteen leer kennen’ Beeld
Lotte van Zalingen: ‘Jammer dat ik mijn nieuwe collega’s niet meteen leer kennen’

Lotte van Zalingen (27), brand- en communicatiemanager, werkt in haar kledingkamer in haar woning in Oost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik werk sinds 1 april bij mijn nieuwe werkgever, Discodippers, en dat is in deze tijden best raar. Maar ik heb genoeg focus. Het is jammer dat ik mijn nieuwe collega’s niet meteen leer kennen, maar we hebben veel contact via videogesprekken en doen ook leuke dingen met elkaar op afstand, zoals pubquizzen.”

Hoe zit je erbij?

“Ik heb een bureau gefabriceerd van een keukenkastje, maar het meeste zit ik in mijn rode stoel bij het raam. Ik werk in het kamertje waar de kledingkasten van mijn huisgenoot en mij staan. Een zelfgemaakt schilderij doet dienst als whiteboard, waar ik post-its met al mijn taken op plak.”

Wat is je uitzicht?

“Uit het raam zie ik het OLVG. Bij Albert Heijn en Bar Bukowski hadden ze spandoeken voor zorgverleners opgehangen en nu zie ik bij het OLVG ook een spandoek hangen. Ik kan alleen niet zien wat erop staat.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Dat valt mee; ik kan me goed concentreren. Wel doe ik sneller tussendoor even wat voor GetKarma, een stichting waar ik me voor inzet, die een jongere generatie enthousiasmeert voor vrijwilligerswerk.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik ervaar meer rust en het leukste vind ik dat ik met mijn huisgenoot meer gezellige momentjes heb. We kijken bijvoorbeeld dagelijks samen het NOS journaal om acht uur.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

null Beeld

Tim de Zeeuw (32) geeft via Zoom management- en salestrainingen vanuit zijn huis aan de Herengracht.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Eerst dacht ik dat ik niets meer kon, omdat ik altijd trainingen in het buitenland geef. Al snel ging ik online trainingen geven. Dat vind ik best lastig, want het is niet heel interactief. Ik focus me vooral op de betrokkenheid van mijn klanten, en heb laatst met een klant yoga en meditatie gedaan via Zoom.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk aan de eetkamertafel, maar soms zit ik lekker op de bank. Ik woon in een oud pand en koop al mijn meubels bij de kringloop. Elke dag doe ik hetzelfde: na een paar telefoontjes loop ik naar de enige twee kringloopwinkels die nog open zijn, en ga weer aan het werk. Ik sluit de dag af met een lange wandeling.”

Wat is uw uitzicht?

“De Herengracht en mijn tuin: een oude stadstuin met perkjes en een klein tuinhuisje achterin dat ik recentelijk heb opgeknapt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het tuinhuisje mijn werkplek wordt, maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Zeker, naast mijn dagelijkse wandeling naar de kringloopwinkel bak ik taarten. En ik ben erachter gekomen dat ik koken ook heel leuk vind.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Ik kan eindelijk een beetje van mijn huis genieten. Normaal gesproken vlieg ik van hot naar her, nu doe ik elke dag hetzelfde. Dat geeft een zekere rust.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Margo Fontijne. Beeld
Margo Fontijne.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik geef thuis privémuziekles aan zo’n twintig volwassen leerlingen. Er zijn hier nooit grote groepen tegelijk, maar in de les kom je al gauw dicht bij elkaar. Te groot risico, vond ik. Daarom geef ik nu lessen via Skype. Aanvankelijk was dat een beetje weird.”

“Het kost zo meer energie: ik moet me meer concentreren om te zien wat iemand doet met bijvoorbeeld stok en vingers, en ik moet door slechte verbindingen heen luisteren.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan mijn bureau, dicht op de computer. Zo kan ik een vingerzetting goed voordoen, maar het gaat me, denk ik, ook om het psychologische gevoel van nabijheid.”

Wat is uw uitzicht?

“Door het raam zie ik de magnoliaboom aan de overkant van de straat, die door het mooie weer wel ontploft lijkt. Normaal zie ik mijn leerlingen aankomen, maar nu niet.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik ben het gewend om thuis te werken, maar ik mis mijn leerlingen erg. Ik wil dat ze genoeg aandacht krijgen. Eerst was ik een beetje de kluts kwijt, maar de lessen geven vreugde en structuur. De leerlingen zijn blij, en ik kan gewoon werken. Dat is super.”

‘Elk nadeel heb z’n voordeel?’

“Mijn leerlingen en ik verlangen vreselijk naar samen muziek maken. Het mooie is dat we nu opnieuw waarderen dat we straks weer in ensemble kunnen spelen.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Tatianne Smit Lugo. Beeld
Tatianne Smit Lugo.

Tatianne Smit-Lugo (36) is productdatamanager en woont met man en hondje in Zuidoost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het is een grote verandering. De eerste week vond ik het moeilijk om verbinding te vinden met collega’s en voelde ik me vrij eenzaam. Gelukkig steunt mijn geweldige man, Juan, me. Hij is chef-kok en zit nu thuis, maar maakt elke dag fantastische maaltijden voor me. De afgelopen weken is het contact met collega’s beter geworden en doen we de wekelijkse borrel via Zoom.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn bureau staat normaal in de gastenkamer, maar daar valt weinig licht binnen, dus nu heb ik hem verplaatst naar de woonkamer. Om vijf uur ’s middags verplicht ik mezelf mijn laptop dicht te doen, want je hebt toch snel de neiging ’s avonds nog iets af te maken. Als ik klaar ben met werken, ga ik even wandelen of fietsen met Juan en Tutti, onze hond.”

Wat is uw uitzicht?

“Als ik naar buiten kijk, zie ik bomen, grachten, vogels en ik kan mijn man zien lopen als hij Tutti uitlaat. We hebben ook een balkon en een groen pleintje voor ons huis, waar ik lekker even in de zon kan zitten. Toch zou ik nu graag een tuin hebben.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Tutti leidt me altijd af. Ze brengt haar speeltjes en dan moet ik wel met haar spelen. Toch kan ik me wel meer focussen thuis dan op het werk, omdat je geen collega’s om je heen hebt die je afleiden.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik vind het lekker om uit mijn bed te rollen en meteen te beginnen met werken. Verder kan ik mijn familie meer zien, sport ik thuis en eet ik veel gezonder omdat ik niet meer lunch met vrienden in restaurants.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

De thuiswerkplek van David van Erkelens. Beeld
De thuiswerkplek van David van Erkelens.

David van Erkelens en zijn vrouw wisselen erken af met de zorg voor hun dochter van 2.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Mijn vrouw en ik werken allebei vanuit huis. Met een kind van twee is dat steeds afwisselen: wie de hoogste werkprioriteit heeft, kan een paar uurtjes werken en dan let de ander op Mila. Het is best vermoeiend. Als je naar je werk gaat, heb je een pauzemoment van het ouderschap. Thuis heb je dat nooit.”

Hoe zit u erbij?

“Onze eettafel is de werkplek, maar soms gaan we op de bank zitten. Doordat we geen auto hebben, verplaatsten we ons altijd met het openbaar vervoer. Nu is dat lastiger, dus hebben we een woezel-en-pipbakfiets gekocht. Zo is onze ontdekkingswereld toch iets groter en kunnen we eropuit met onze hond Toby.”

Wat is uw uitzicht?

“We kijken uit op onze kleurrijke tuin met een kleine zandspeelbak voor Mila, een moestuin met frambozenstruiken, een terras en veel bloemen en planten. Zo kunnen we toch nog genieten van de lente.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, zo’n meisje van twee heeft continu aandacht nodig. Ze verwacht dat papa er voor haar is als hij thuis is, dus ze kan zo tijdens een vergadering besluiten op de ophangknop te drukken. Dan gaat de laptop ook dicht en probeer ik het een halfuurtje later nog een keer. Niet heel productief, maar wel heel gezellig.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik geniet enorm van de extra tijd met de kleine. Normaal gaat ze twee dagen naar het kinderdagverblijf. Het is een voorrecht om een paar weken lang met haar door te brengen. Zeker op een leeftijd dat ze zich zo snel ontwikkelt.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Timon de Bruin. Beeld
Timon de Bruin.

Veilingmanager Timon de Bruin (51) uit Nieuw-West zwaait af en toe naar de buurman. ‘Dat schept een band.’

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik denk dat we het na deze periode ook wel met de helft minder kantoorruimte kunnen. De nadelen van thuiswerken zijn namelijk minimaal. Ik ben zelfs geneigd thuis eerder te beginnen, want ik ben toch al wakker. Als online veilingmanager kan ik mijn werk goed op afstand doen. Alleen moeten mijn vrouw en ik onze conferencecalls beter plannen, want twee tegelijk is vrij storend.”

Hoe zit u erbij?

“We zitten aan de eettafel in de woonkamer. Ik werd een beetje kriegel van het getuur op een laptop, dus hebben we grotere schermen neergezet.”

Wat is uw uitzicht?

“Als ik naar links kijk, zie ik de overbuurman, die ook thuiswerkt. Heel grappig: hij zit aan dezelfde soort eettafel en werkt dezelfde tijden. Soms zwaaien we even naar elkaar. Zo van: alles nog oké? Dat schept een band. We zitten in hetzelfde schuitje.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“We zijn redelijk gedisciplineerd, dus we laten ons niet afleiden door tv of spelcomputers. En we houden zo veel mogelijk dezelfde routine aan. Ik werk niet in driedelig pak, maar ik zit ook niet dagen in pyjama achter de computer. Mijn ochtendritueel is hetzelfde, ik ga alleen niet naar kantoor.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Het is wel gezellig zo thuis. Ik mis collega’s wel en alles gaat wat langzamer, maar je hebt wel meer tijd met je partner. Tussendoor ga je niet naar de koffieautomaat, maar doe je even snel een klusje. Zolang we elkaar aan het einde van dag niet appen wanneer de ander thuiskomt, houden we dit nog wel even vol.”

De thuiswerkplek van Joanne Bosch. Beeld
De thuiswerkplek van Joanne Bosch.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het is passen en meten met z’n tweetjes op 28 vierkante meter. Als ik een conference call heb, houdt mijn vriend Max zich rustig, en andersom. Elke dag zetten we onze keukentafel midden in de kamer; dat geeft ons het idee dat we niet zomaar thuis ­zitten. Zo houden we onszelf een beetje voor de gek, maar het werkt goed.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan de ene kant van de tafel, Max zit schuin tegenover mij. Tussen ons in hebben we een plant gezet, voor een duidelijke scheiding van onze werkplekken.”

Wat is uw uitzicht?

“Recht voor me staat een boekenkast. Als ik opzij kijk, zie ik allemaal Amsterdamse daken. We wonen op driehoog in een oud huis met grote ramen waar ’s ochtends vroeg al de zon door naar binnen schijnt.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Genoeg, maar dat is gelukkig geen probleem omdat we allebei parttime werken. Om onszelf ook bezig te houden als we niet werken, zijn we het blog www.thuisninja.nl begonnen. Hier delen we tips om het thuis gezellig te maken, fit te blijven en verveling tegen te gaan. Een gouden tip: je kunt gratis cursussen van Harvard en Yale volgen, echt heel tof!”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Zeker. Je hebt nu zoveel extra tijd, die probeer ik nuttig te besteden. Met een push-up challenge bijvoorbeeld. Het doel is om binnen veertig dagen honderd push-ups te kunnen doen. Normaal gesproken heb je daar in het weekend wel tijd voor, maar schiet het er doordeweeks bij in door alle drukte. Dat is nu wel anders.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

null Beeld

Malou van Breevoort (46) is fotograaf en zit sinds twee weken in thuisquarantaine in De Baarsjes.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Hoewel ik mij niet optimaal voel en veel last heb van kortademigheid, kan ik wel af en toe wat werken. Geraldine – een vriendin van mij die normaal op Ibiza woont – en ik hebben allebei het coronavirus opgelopen tijdens de wintersport in Tirol. Nu zieken we noodgedwongen bij mij thuis uit.”

Hoe zit u erbij?

“Ik heb gelukkig anderhalf jaar geleden een werkkamer in mijn tuinhuisje gebouwd, waar ik rustig kan zitten. Voordat ik op wintersport ging, had ik twee grote fotografieklussen die ik nu aan het bewerken ben. Als ik hiermee klaar ben, zal ik iets nieuws moeten verzinnen. Ik kan niet direct weer aan de slag in verband met de terechte maatregelen van de regering.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik heb een heel mooie tuin met bamboe aan de ene kant en houten panelen met bloemen aan de andere kant. Vanuit het tuinhuisje heb ik ook zicht op het bankje onder het afdakje. Ik ben heel blij met mijn tuin en moet er niet aan denken op driehoog in een flat in quarantaine te zitten.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Eerder de verveling. Al mijn ­opdrachten zijn gecanceld of opgeschort. Ik vraag me elke dag weer af hoe ik de dag doorkom. We hebben gelukkig heel lieve vrienden die onze boodschappen doen.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Nee, echt niet. Mijn huis is echt mijn gevangenis geworden. Even een rondje door het park zit er niet in. Ik ben me heel bewust geworden van mijn vrijheid, die nu is ingeperkt.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

null Beeld

Bas van der Meij (38) is wiskundedocent. Hij werkt vanuit huis in Weesp.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik begin de dag met een mentoruur om te kijken hoe de vlag erbij hangt. Hebben de leerlingen nog motivatie? Dat is nu nog erg leuk. Je krijgt zo een kijkje in de kamer van de leerlingen. De ene zit er met piekfijn gelakte nagels bij, de ander ligt nog in badjas in bed. Best intiem. Daarna geef ik vier blokken wiskunde, aan klassen van dertig leerlingen. Tenzij ze een vraag hebben, staan ze allemaal op mute, dus het is nog nooit zo rustig geweest.”

Hoe zit u erbij?

“Ik sta bij de eettafel voor een statisch whiteboardvel. Dat is mijn beweegruimte. In de pauze probeer ik mijn vrouw te ondersteunen, want die houdt met onze drie kinderen nu veel wind uit de zeilen.”

Wat is uw uitzicht?

“De box, het speelkleed, de speelkeuken en de Legohoek. Het is bijna Småland. Elke avond sta ik puin te ruimen. Dat voelt weleens als Groundhog Day, haha.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Soms loop ik even uit beeld omdat een van de kinderen bijvoorbeeld heeft gespuugd. Dan moet ik even optreden. Maar ik geef echt niet dagelijks les met Jip, Nina en Lot in beeld.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Voor de leerlingen zijn de lessen nu extreem gestructureerd. Je kunt niet blijven hangen op de gang of je boek vergeten in je kluisje. De les begint en eindigt precies op tijd. En de online lesplanners zijn heel nauwkeurig. Maar persoonlijk heb ik liever minder structuur. Dat maakt lesgeven namelijk leuk en interessant.”

null Beeld

Willemijn Overweel (40) is projectmanager en werkt met haar zoon Fedde de Jong (10) thuis in Bos en Lommer.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“We hebben een schema gemaakt en daar proberen we ons aan te houden. Ik ga bijvoorbeeld een uurtje werken en dan even hardlopen. Fedde is dan een uur met rekenen bezig en mag daarna Roblox spelen met zijn klasgenoten. Tot nu toe gaat het prima. Af en toe hoor je een muziekje van de buren, maar we hebben nog geen overlast gehad.”

Hoe zit u erbij?

“We hebben de tafel verdeeld. Ik werk achter mijn laptop aan de ene kant en Fedde heeft zijn schoolspullen en laptop aan de andere kant. Als Fedde zich even wil afzonderen, kan hij naar de hoekbank en tv aan de andere kant van de woonkamer. We hebben goed contact met onze bovenburen, daar heb ik deze week nog een kopje koffie op het dakterras gedronken. Wel op afstand natuurlijk.”

Wat is uw uitzicht?

“We kijken uit op de Boomkerk, een grote kerk met twee boompjes ervoor – een prachtig uitzicht.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Nogal. Ik bel veel met familie en vrienden. Verder ben ik soms meer met Fedde zijn schoolwerk bezig dan met mijn eigen werk en doe ik soms een wasje tussendoor.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik vind het heel leuk om Fedde te helpen met school. Normaal heb ik daar geen inzicht in. Nu kan ik hem ook iets leren. Ik vind het fijn dat ik daaraan kan bijdragen.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Niels Oostenbrink (32) is client director bij een pr-bureau, maar ziet nu helemaal niemand, in zijn thuiskantoor op het KNSM-eiland. Beeld
Niels Oostenbrink (32) is client director bij een pr-bureau, maar ziet nu helemaal niemand, in zijn thuiskantoor op het KNSM-eiland.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik werk normaliter in een grote showroom vol met de nieuwste ­kleding, accessoires, gadgets en beautyproducten. Elke dag komen er tientallen stylisten, influencers, BN’ers en andere kleurrijke types langs. Nu zit ik ineens alleen in de woonkamer. Ik probeer er met Face­time en telefoneren het beste van te maken.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan tafel en heb het huis opgeruimd en gezellig gemaakt met verse bloemen. Afgelopen weekend zou ik eigenlijk mijn verjaardag vieren, dus ik heb genoeg snacks en wijn in huis.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kan af en toe een frisse neus halen op mijn fijne balkon. Daar hangt een werk van fotograaf Jasper Abels: een portret van model Ton Heukels, naakt op een paard. Dat is een leuk uitzicht.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik heb geen huisdier of kinderen – dat scheelt. Soms neig ik naar een wasje draaien, maar eigenlijk heb ik nergens tijd voor. Er ligt veel werk, dus ik maak nu eerder overuren. Aan het einde van de dag leg ik mijn com­puter uit het zicht. Dan is het kantoor voor mij ook echt gesloten.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Niet echt. Ik mis mijn grote team en de verkleedpartijtjes. Ik kleed me wel elke dag leuk aan, want telkens op ­Facetime in dezelfde trui verschijnen vind ik stom.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Karsu Dönmez (29) is zangeres. Ze werkt achter haar vleugel in haar ­appartement in De Baarsjes.

Karsu Dönmez. Beeld
Karsu Dönmez.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“De lege Concertgebouwstoelen in de woonkamer geven de sfeer wel een beetje aan. Ik zou volgende week in Marrakech zijn voor mijn tour. In april stond een bijna uitverkochte tour door Amerika en Canada gepland, maar alles ligt stil. Nu zit ik de hele dag in de woonkamer achter de piano. Ik hoop dat mijn eerste keer Paradiso op 26 september doorgaat.”

Hoe zit u erbij?

“Normaal staat de vleugel aan de zijkant van de woonkamer, maar ik heb ’m nu pontificaal midden in de kamer gezet. Ik heb thuis een live­studio gebouwd met telefonische hulp van mijn technici. Mijn vriend heeft een aparte werkkamer. We ­hebben onze geluiddempende kop­telefoons nog niet gebruikt.”

Wat is uw uitzicht?

“Mijn giga gedeelde tuin. De magnoliabomen zijn vol in bloei. Mijn kat Cocos heeft daar meer vrijheid dan ik deze week heb gehad.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, alles. De kat, de was, de boodschappen en de keuken. Ik ben de hele dag lijstjes aan het maken en veel aan het videobellen met familie, collega’s en vrienden.”

Elk nadeel heb z’n voordeel?

“Ik heb voor het eerst een liveconcert gegeven op YouTube en Instagram. Daar keken in totaal zo’n 100.000 mensen naar. Mijn grootste zaal was vorige maand 2500, dus dit was on­gekend voor mij.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Meer over