Aldus

Amsterdam goed vertegenwoordigd bij ANWB-prijs voor leukste uitje

Donderdag wordt bekend wat ANWB’s Leukste uitje van Nederland is. Volgens vakjurylid Marlies
Ellenbroek (44) staat Amsterdam er goed op.

Alice Boothby
ANWB uitje Beeld Shutterstock
ANWB uitjeBeeld Shutterstock

Dit jaar is het natuurlijk allemaal even anders.

“Dat klopt. We organiseren deze verkiezing voor de elfde keer. We beginnen rond mei met de voorbereiding. Toen zaten we in lockdown, maar hadden we de hoop dat dat in het najaar over was. De meeste uitjes op de lijst konden het grootste gedeelte van 2020 niet plaatsvinden. Daarom hebben we gekozen voor een andere insteek. Normaal zeggen we: stem op je favoriete uitje, nu hebben we daaraan toegevoegd: en steun je favoriete uitje.”

Levert dat wat op?

“Er hebben meer ANWB-leden dan vorig jaar gestemd, zo’n 81.000.”

De genomineerden in Amsterdam zijn het Scheepvaartmuseum, Eye, Artis Micropia, This is Holland en Museum Het Schip.

“Amsterdam is goed vertegenwoordigd.”

Heeft u zelf een favoriet?

“Ik probeer als vakjurylid met ANWB-ogen naar alle uitjes te kijken. Het leukste vind ik als je verrast wordt. Iedereen kent de Efteling en de Apenheul wel. Maar een uitje naar een stoomtrein, daar kom je misschien niet zo snel op. Dat vind ik nou leuke uitjes.”

Wat krijgt de winnaar?

“De titel. We hebben goud, zilver en brons. Dat embleem mag je gedurende het hele jaar voeren. De winnaars krijgen naast een award ook raamstickers. Sommige uitjes die al vaker wonnen hebben zelfs al hun prijzen uitgestald in een prijzenkast.”

Krijgen de typische ANWB-stelletjes korting?

“Als ze ANWB-lid zijn, wel ja. En als platinum lid al helemaal. Dan ben je al meer dan 25 jaar lid. Sommigen koketteren daar graag mee.”

Meer over