PlusRecept van de dag

Altijdsuccessoep van zoete aardappel

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard
Smulpaap Maliepaard Beeld Mark van der Zouw
Smulpaap MaliepaardBeeld Mark van der Zouw

Mijn dochter is geboren op de dag voor mijn verjaardag. Dat betekent dat we in oktober altijd één weekend verjaardagsgekte hebben. We vieren het gezamenlijk, dat scheelt. We nodigen familie uit en wat vrienden met kinderen. Niet te veel, leert de ervaring, want dan ontstaat er een kudde allesvernietigende, allesverorberende kinderen die door de wijn drinkende volwassenen onmogelijk meer in toom kan worden gehouden. Dat nooit meer.

Wat ik wel in stand houd, is een tafel vol taart, soep en lekkere happen. Daar ben ik gelukkig niet meer dagen van tevoren mee bezig (ja, mensen worden toch echt wijzer met de jaren). De avond ervoor is goed genoeg, omdat ik tegenwoordig niet elke verjaardag het wiel opnieuw probeer uit te vinden, maar teruggrijp op succesnummers uit voorgaande jaren. Een stuk of 49 inmiddels.

Wat ook helpt is dat mijn kinderen geen kindjes meer zijn, maar behoorlijk handige mensen beginnen te worden – ook in de keuken. Mijn dochter maakt met een vriendin al zelf haar traktatie voor school. En samen met mijn zoon, dochter en logerend nichtje sta ik de avond voor het feest gezellig te bakken.

Dochter en nichtje maken de oud-Hollandse appeltaart van Cees Holtkamp. Ik hoef me enkel te bemoeien met het mooie ruitpatroon van deeg op de bovenkant. De rest doen ze zelf.

Met mijn zoon maak ik bananenbrood. Op zijn verzoek een beetje getweaked met chocola en hazelnoot. We bakken er ook nog een perentaart bij, want die mag geen jaar ontbreken. Van de laatste gigacourgette uit de schooltuin maak ik een flinke soep. Op de ochtend zelf maak ik mijn verjaardagsfavoriet: spicy zoete-aardappelsoep met kokosmelk. Mijn ex stuur ik een boodschappenlijstje voor brood, wijn en bier. En klaar is ons feest! Hoe ouder hoe relaxter.

Altijdsuccessoep van zoete aardappel

Ingrediënten

1 duim verse gember, geschild
2 rode pepers, zaad verwijderd
2 stengels citroengras, stugge buitenkant verwijderd
2 tl komijnzaad
3 el olie
1 kg zoete aardappel, geschild en in stukjes
5 dl groentebouillon
5 dl kokosmelk
flinke hand gehakte koriander

Bereiding

Hak gember, pepers en citroengras heel fijn. Ik raad daarvoor een keukenmachine aan of mengbeker van je staafmixer, maar met de hand kan ook. Verhit de olie in een soeppan. Bak daarin het mengsel met het komijnzaad ± 3 minuten. Voeg de blokjes zoete aardappel toe en bak ze even mee. Voeg de bouillon toe – de aardappels moeten onder water staan, dus voeg eventueel wat water toe – en laat een half uur koken. Zet het vuur uit en meng alles met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg kokosmelk toe, roer door en breng weer aan de kook. Meng de koriander erdoor en serveer.

Meer over