PlusNet open

Alles uit de Balkan komt samen bij Kalemegdan

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Kalemegdan.

Lennart van der Deure
Kalemegdan, Eerste Van der Helststraat 15a. Beeld Birgit Bijl
Kalemegdan, Eerste Van der Helststraat 15a.Beeld Birgit Bijl

“Voor zover ik weet bestaat er niets zoals dit,” zegt Zora Duvnjak (50), eigenaar van de nieuwe winkel Kalemegdan in De Pijp. Alles uit de Balkan komt er samen. De zaak is vernoemd naar het in Belgrado gelegen fort Kalemegdan, waar al eeuwen culturen elkaar inspireren. Duvnjak is in deze omgeving opgegroeid en kwam jaren geleden naar Nederland. “Veel Nederlanders denken bij de Balkan aan oorlog, terwijl er een heerlijke cultuur is.”

De winkel is een kleine supermarkt met typische streekproducten: Servisch vlees, Noord-Macedonische wijn en Kroatische olie.

In een ruimte achter de winkel heeft Duvnjak een cafeetje opgezet voor koffie en lunch. Elke week bedenkt ze een nieuw zuurdesembroodje, belegd met kenmerkende streekproducten, zoals sudzuk runderrookworst of ajvar, een geroosterde paprikaspread.

Het interieur van de zaak komt voor een aanzienlijk deel uit Balkanlanden, met als persoonlijke touch enkele zwart-witfoto’s uit haar familiecollectie. “Laatst kwam hier een twintiger uit Servië binnen, hij liep met open mond rond en raakte ontroerd van deze verzameling.”

Naast drank en spijzen verkoopt ze kettingen van de Sloveense kunstenares Teodora Fišer en wil ze in december een verkoopexpositie organiseren. “Ik moet nog even landen, aangezien ik alles helemaal zelf doe, maar er komt meer.”

Tips? open@parool.nl.

Kalemegdan

Eerste Van der Helststraat 15a
06 11397172

Meer over