PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Afslag Armenië: auberginestoof en muhammara

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: Armeense auberginestoof en muhammara.

Meneer & mevrouw Hamersma
null Beeld

Na me een tijdje middle-of-the-road te hebben bewogen omdat er een stroom aan usual suspects (met name uit de supermarkten) geproefd diende te worden, was het heerlijk de afslag Armenië en Georgië te zien opdoemen. Wie denkt dat de wijnindustrie daar in de kinderschoenen staat, vergist zich ­overigens.

Ruim zesduizend jaar voor Christus waren ze in die postcodes al serieus met wijndruiven in de weer. Beide landen eisen zelfs de eer op dat zij de rechten hebben op de oorsprong van het wijn maken. Enfin, laat ze maar lekker bakkeleien zolang het maar niet ten koste gaat van de kwaliteit. En dat is niet het geval. Een nieuwe generatie wijnbouwers biedt vaak in ­vergetelheid dreigende autochtone druiven een podium. Via oude technieken (onder andere door het wijn maken in amfora’s) worden de eigentijdse smaakpapillen gevonden.

Met name de zogeheten orange wines die daar vandaan komen, zijn geliefd in restaurants waar jonge sommeliers de scepter zwaaien. Daarbij vormen ze een ideale tafelgenoot voor de thuisgerechten van Ottolenghi.

Harolds tip

Er is een aantal wijnimporteurs gespecialiseerd in Centraal- en Zuidoost-Europa, de Zwarte Zee en de Kaukasus. Naast het assortiment van Drinkrituals heb ik onlangs ook de wijnen geproefd van Delicroatia, AndereWijn en Ghvino. Verwacht geen kassakoopjes, maar veelal zijn deze wijnen buitengewoon goed.

De oorsprong

Toch zag ik mij voor een uitdaging gesteld. Ik diende permanent te bladeren in de 1200 ­pagina’s tellende druivenbijbel Wine Grapes om tussen de 1368 daarin beschreven druiven de oorsprong te traceren van variëteiten als voskehat en khindogni.

Mijn laptop raakte van slag door de lettertekens uit het Armeense en Georgische alfabet die met veel moeite in de krochten van de software waren te vinden. Vervolgens dreven die de database waarin ik mijn bevindingen opsla tot wanhoop: deze weigerde ze te op te slaan, waardoor ik in een scène van de comedyserie Little ­Britain belandde: computer ­says no.

Beiroet van Merijn Tol. Nijgh & Van Ditmar, €25. Beeld
Beiroet van Merijn Tol. Nijgh & Van Ditmar, €25.

Niet veel later zei een Armeense stoofschotel overigens volmondig ‘ja’ toen deze gecombineerd werd met rood van de lokale areni noir-druif. Mevrouw Hamersma had het recept gevonden in Beiroet, een kookboek van de Amsterdamse kookboekenschrijfster Merijn Tol die lang in de Libanese hoofdstad heeft gewoond. Haar daar woonachtige Armeense vriendin Tamar kon haar niet blijer maken dan door dit gerecht te maken. En mevrouw Hamersma en ik toonden ons ook verre van ontevreden.

Olijke jeugdzuren

Armenië trakteerde op een doorkijk-fluwelen-rode: slanke kersen, lichte bessen, frivolende braam, een kopje van de katjesdrop en olijke jeugdzuren.

Erg lekker, aansluitend bij de paprika en de tomaat. Verrassend genoeg zette een restje witte Châteauneuf-du-Pape de toon voor een geslaagd experiment. Deze blend van verschillende Rhônedruiven werkte wonderwel als er ook in de muhammara werd gedipt.

Zou het ook werken als ik wit van onder meer die druiven maar dan van elders uit de regio erbij schonk? vroeg ik mij af. Niet veel later zei niet alleen de computer ‘yes.’

Tamars Armeense auberginestoof en muhammara (4-6 personen)

Ingrediënten
1 kg aubergine, in de lengte gehalveerd en in stukken van 2-3 cm
1 bol knoflook
½ kg rijpe tomaten
olijfolie
3 groene paprika’s
1 groene peper
zout

Voor de muhammara (paprika-walnootdip)
1 ui, heel fijn gesneden
400 g walnoten, gepeld en gestampt
1-2 el komijnzaad, geroosterd
400 g zoete paprikapasta (tatli biber; Turkse winkel)
zout
olijfolie

Bereiding
Breek de steel van de aubergines, snijd het topje eraf en snijd ze in grove stukken. Pel de tenen knoflook, maar laat deze heel. Snijd de tomaten in plakjes.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan op laag vuur. Bak de aubergines rondom. Haal uit de pan. Bak de knoflooktenen. Voeg de hele paprika’s en peper toe en bak ongeveer 15 minuten. Voeg de aubergine weer toe. Doe de tomaat erbij. Breng goed op smaak met zout.

Laat op heel laag vuur 45 tot 60 minuten stoven. Voeg eventueel nog wat water toe en aan het eind wat olijfolie.

Voor de muhammara: meng driekwart van de walnoten en komijn met de paprikapasta en ui. Breng op smaak met zout. Schep in een schaaltje, en bestrooi met de rest van de walnoten en komijn. Besprenkel met olijfolie.

Serveer het gerecht met platbrood.

Wijnen

Online
Trinity Canyon Vineyards 2018
Areni Noir ‘6100’, Vayots Dzor, Armenië
€16,50 (rood; biologisch)
www.drinkrituals.nl

Speciaalzaak
Château Rochecolombe 2018
Clairette, Côtes du Rhône, Frankrijk
€12,95 (wit; biologisch)
Bilderdijk Wijnhuys, Bilderdijkstraat 59, Wine & Roses, Van Woustraat 163, Organic Food For You, Cornelis Schuytstraat 26

Supermarkt
La Capelude 2019
Viognier Grenache, Pays d’Oc, Frankrijk
€3,99 (wit)
Aldi, www.aldi.nl

Meer over