PlusMijn Amsterdam

Actrice Sinem Kavus: ‘De leukste tijd heb ik gehad in Bitterzoet’

Actrice Sinem Kavus (29) is te horen in de Storytel-luisterboekenreeks Warrior Cats en speelt in de Netflixfilm Forever Rich, die dit jaar uitkomt. Ze shopt graag in vintagewinkels, fietst zich suf en mist Café Mokum.

Josien Wolthuizen
‘Altijd als ik langs het zebrapad bij de Ten Katemarkt fiets, moet ik denken aan onze eerste kus.’ Beeld Nosh Neneh
‘Altijd als ik langs het zebrapad bij de Ten Katemarkt fiets, moet ik denken aan onze eerste kus.’Beeld Nosh Neneh

Eerste keer in Amsterdam

“De eerste keer dat ik alleen naar Amsterdam ging, kan ik me nog heel goed herinneren. Dat was toen ik een jaar of 16 was en auditie ging doen, ik geloof voor Spangas. Ik ben opgegroeid in Zeist en heb in Utrecht gewoond; Amsterdam voelde echt als een andere wereld. Mijn moeder was heel bezorgd, maar ik voelde me meteen thuis. Op mijn 21ste werd ik aangenomen op de Toneelschool Amsterdam, toen ging ik op kamers in Bos en Lommer.”

Mooiste plein

“Het Leidseplein. Omdat de Stadsschouwburg daar staat, maar ook omdat er iets romantisch over dat plein hangt. De geschiedenis van acteurs die daar hebben gespeeld, de stukken die er zijn opgevoerd. Ik heb tot nu toe alleen een keer als een standbeeld op het podium gestaan. Toen nam ik me voor dat de volgende keer met een rol in een voorstelling zou zijn.”

Favoriete markt

“Die op het Bos en Lommerplein. Is die verdwenen? Wat zonde! Ik genoot altijd van de gesprekjes die ik daar opving.”

Mijn buurt

“Ik woon nu met twee huisgenoten in Oud-West. Ik zou graag terug willen naar Bos en Lommer, maar het is allemaal zo duur. In deze buurt is minder culturele diversiteit en er wonen veel studenten. Bos en Lommer is veel rustiger en heeft meer sfeer. Aan de andere kant heb je hier wel alles, en het ligt heel centraal. Je bent overal in twintig minuten.”

Mooiste herinnering

“Het weekend voordat we in lockdown gingen, had ik een date in De Hallen. We ­hebben gezoend bij het zebrapad waar je oversteekt richting de Ten Katemarkt. Sindsdien hebben we een relatie. Altijd als ik langs dat zebrapad fiets, moet ik denken aan onze eerste kus.”

Met pek en veren de stad uit

“De hoge parkeertarieven. Als mijn ouders willen langskomen, moeten ze zes euro per uur betalen!”

Beste restaurant

“Impero Romano op de Amsteldijk. De pasta met Parmezaanse kaas en truffel is mijn favoriet. Een ander fijn restaurant is Orontes, een Turks restaurant met vestigingen in West en De Pijp. Ik hou erg van Turkse grillgerechten.”

Impero Romano op de Amsteldijk. Beeld Nosh Neneh
Impero Romano op de Amsteldijk.Beeld Nosh Neneh

Plek om te dansen

“De leukste tijd heb ik gehad in Bitterzoet. Het is een knusse club waar heel leuke mensen komen. Altijd als je daarheen gaat, weet je dat je een topavond hebt.”

Favoriete Amsterdammer

“Dat is André Hazes. Zijn muziek is echt vanuit zijn ziel en pijn gemaakt, dat raakt me. Mijn vader, een echte Turkse man die vooral van Turkse muziek houdt, is ook fan van Hazes. Ik vind het grappig dat Hazes, die zo typisch Nederlands is, zelfs hem weet te raken.”

Kroeg

“Café Mokum op het Leidseplein. De ­kroegen daar zijn ook de reden dat dit mijn favoriete plein is. Ik was er vaak te vinden. Als het in Mokum rustig was en ik kwam binnen met mijn vrienden, namen we het café echt een beetje over. Als we naar een club gingen en het tegenviel, eindigden we vaak toch weer hier.”

Ik voel me Amsterdammer, omdat...

“Ik heb nu een Swapfiets en word echt blij van fietsen. De eerste vijf jaar dat ik in Amsterdam woonde, vertikte ik het om te fietsen. Ik deed alles met de tram en kende de stad daardoor niet zo goed. Nu doe ik alles op de fiets.”

Mooiste theater

“Dat zijn er drie. De Stadsschouwburg omdat die heel mooi is van binnen, ­Frascati omdat het er heel vertrouwd voelt en ik er mijn eerste solovoorstelling speelde, en Podium Mozaïek omdat er heel divers wordt geprogrammeerd en je er ook lekker kunt eten.”

De Stadsschouwburg. Beeld Nosh Neneh
De Stadsschouwburg.Beeld Nosh Neneh

Fijnste winkel

“Vintagewinkels. In de Kinkerstraat heb je een paar fijne. Ik vind het leuk om naar de pareltjes te zoeken. Drie jaar geleden vond ik een leren jas, die nog steeds een van mijn meest gewaardeerde kledingstukken is.”

Park

“Hardlopen in het Vondelpark vind ik heerlijk. Er is een soort verbond onder hardlopers, alsof ze een community vormen. Ergens in het park is een heel mooie boom die horizontaal over het water groeit. Als ik een stressvolle periode heb, vind ik het fijn om heel dramatisch op die boom te zitten met muziek in mijn oren. Het voelt dan alsof ik midden in de natuur ben.”

Vondelpark. Beeld Nosh Neneh
Vondelpark.Beeld Nosh Neneh
Meer over