PlusMijn Amsterdam

Acteur Gijs Blom (24) groeide op in de Watergraafsmeer: ‘Ik word onrustig als ik de stad uit ga’

Gijs Blom: ‘Na twee weken Los Angeles besefte ik weer hoe mooi Amsterdam is.’ Beeld Nina Schollaardt
Gijs Blom: ‘Na twee weken Los Angeles besefte ik weer hoe mooi Amsterdam is.’Beeld Nina Schollaardt

Acteur Gijs Blom (24), bekend van De Slag om de Schelde, is bezig met de opnames van de internationale serie Bestseller Boy. Hij groeide op in Watergraafsmeer, vindt Eye ‘supervet’ en wordt vrolijk van een broodje olijven.

Dianne Bleeker

Mijn buurt

“Ik ben opgegroeid in de Watergraafsmeer, dus die buurt heeft wel een plek in mijn hart. Een fantastische buurt met veel leeftijdsgenoten. Mijn beste vrienden woonden bij mij op het Voltaplein. Het was echt een dorp binnen de stad. Ik ben blij dat ik mijn jeugd daar heb gehad.”

Ik voel me Amsterdammer...

“Omdat ik vrij onrustig ben als ik de stad uitga. In een Berlijnse nachtclub heb ik tinnitus opgelopen: ik hoor permanent een oorsuis. In de stad is zo veel afleiding. Ik ben gewend aan de reuring en de chaos en daarin heb ik de stilte gevonden.”

Favoriete vervoermiddel

“De fiets is gewoon het mooiste vervoers­middel. Als ik in de auto over de grachten moet rijden, ben ik zo onrustig. Ik heb een oude Koga Miyata, een racefiets. Daar kan ik lekker op terugschakelen als ik de bruggen in het centrum over fiets, heel fijn.”

Mooiste brug

“Vroeger sprong ik altijd met mijn vrienden van de rode brug af, in Oost. Je mag daar niet zwemmen, maar iedereen doet het. Er hing lange tijd een touw onder de brug, maar dat is weggehaald. Of ik het de mooiste brug van Amsterdam vind, weet ik niet, maar het is in elk geval de leukste.”

Fijnste bioscoop

“Ik vind Eye echt supervet. Het gebouw is heel apart en de bioscoopzalen hebben de beste beeldkwaliteit in Amsterdam. Je kunt daar 70mm-film kijken. Ik was heel blij dat De Slag om de Schelde ook een paar screenings in Eye had. In Tuschinski worden altijd de premières gehouden en ze hebben laatst nog een prijs gewonnen voor mooiste bioscoop ter wereld. Qua gebouw snap ik dat, maar de kwaliteit van het scherm is echt slecht.”

Eye Filmmuseum. Beeld Nina Schollaardt
Eye Filmmuseum.Beeld Nina Schollaardt

Café

“Van Wou vind ik een prachtig café, een ontzettend iconische plek. De sfeer is romantisch, maar ook dramatisch. Er staan twee gokkasten waar altijd iemand stil achter zit te gokken. Ik heb het gevoel dat dit nog een authentiek stukje is in een totaal veryupte Pijp.”

Restaurant

“Ik heb in de horeca gewerkt, bij FC Hyena. In dat gebied in Noord zijn heel veel vergelijkbare tenten opgezet, zoals de Goudfazant, Skatecafé en Garage Noord. Die hele hoek vind ik interessant omdat je echt op een industrieterrein zit tussen staal en steunbalken, maar het eten toch heel lekker is.”

Lekkerste broodje

“Bij Twin Olives op de Albert Cuyp, een tapenade- en olijvenkraam die ik net heb ontdekt. Er staan twee leuke gasten achter die jong zijn, maar echt dat authentieke marktkarakter hebben. Ik word daar heel vrolijk van. Ze hebben een broodje olijven en dat is echt fucking lekker.”

Twin Olives op de Albert Cuypmarkt. Beeld Nina Schollaardt
Twin Olives op de Albert Cuypmarkt.Beeld Nina Schollaardt

Mooiste plek in Amsterdam

Voor de zomer woonde ik nog in De Pijp en moest ik elke ochtend over de Amstel langs Carré en de Stopera fietsen. Dat heb ik een hele tijd argeloos gedaan, tot ik twee weken in Los Angeles was, waar alles ver uit elkaar ligt en fietsen echt geen optie is. Toen ik daarna weer langs de Amstel fietste, werden mijn ogen geopend. Ik begreep ineens weer dat toeristen dit een speelgoedstadje vinden met al die scheve hoge huizen, grachten en smalle straatjes. Nu besef ik weer hoe mooi Amsterdam is.”

Mooiste herinnering

“Met twee vrienden ben ik midden in de winter met een opblaasbare kano van het centrum naar de NDSM gaan varen. Dan zit je in een opblaasbootje, veel te dicht bij elkaar, met een grote kan glühwein. Bijna exact midden op het IJ zijn we omgekieperd. Het water was ijskoud. Ik zou het niet weer doen, maar het was wel een mooie ervaring.”

Plek om te sporten

“Toen we De Slag om de Schelde gingen draaien, wilde ik graag mager en in ­con­ditie zijn. Ik ben gaan hardlopen en begon met zes kilometer in het Sarphatipark, daarna zeven kilometer in het Oosterpark, en eindigde met zeventien kilometer in het Vondelpark. Een week voordat we gingen draaien in Litouwen ging ik hardlopen en had ik meteen een blessure. Ik heb drie weken lang met een heel pijnlijke knie al die actiescènes moeten draaien.”

Standbeeld

Love or Generosity, bij de nieuwe rechtbank in Zuid. Het beeld van een grote reus in een sportbroek, die omlaag buigt en in zijn hand een uiltje heeft. Dat beeld op die plek trekt elke keer weer mijn aandacht. Het is een gewaagde keuze, allesbehalve klassiek. Ik vind het ontroerend: de reus doet me denken aan de GVR. Het heeft iets sprookjesachtigs met een simpele boodschap: de grote macht die zich ontfermt over het welzijn van het kleine.”

Love or Generosity van Nicole Eisenman bij de Rechtbank aan de Parnassusweg. Beeld Nina Schollaardt
Love or Generosity van Nicole Eisenman bij de Rechtbank aan de Parnassusweg.Beeld Nina Schollaardt
Meer over