Aldus

Accordeonist Harry Lakenman houdt Amsterdamse smartlappen in ere

Normaal zou het Jordaan Festival vandaag beginnen. Accordeonist Harry Lakenman (61) houdt oude Amsterdamse liedjes graag in ere.

Noor Lagendijk
Mary Servaes, alias de Zangeres zonder naam Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Mary Servaes, alias de Zangeres zonder naamBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Jordaan Festival of niet; u zingt het hele jaar door smartlappen.

“Dat massale is niet echt mijn ding, maar ik vind het leuk om smartlappen te zingen in een kleine setting. Inhoudelijk gaat een smartlap namelijk vaak over ellende en eenzaamheid en dat kan een aanknopingspunt zijn. Je wilt niet weten hoe vaak ik De vlieger heb gedaan en mensen in tranen zijn uitgebarsten.”

De zogeheten zielenpijn.

“Precies. Los van wat je zegt over de inhoud, roept een smartlap altijd een bepaalde herinnering op. Samen zingen en gekkigheid maken; dat maakt het zo mooi. Ik denk niet dat dat zo is bij een cursus bonbons maken.”

Zijn ze nog wel een beetje bekend onder de Amsterdammers van nu?

“Het valt me op dat populaire liedjes uit de jaren zeventig ook door jongeren worden meegezongen. De vlieger of liedjes van de Zangeres Zonder Naam. Voor kenners van echt oude liedjes –zoals De dievenwagen of De afgekeurde woning – moet je wel op een heel Amsterdams feestje zijn.”

Wat is het geheim voor het succesvol zingen van een smartlap?

“Er wordt gezegd dat je er een lekkere snik in moet gooien. Hoe je iets zingt, zit hem vooral in de vraag: wat maakt iets nou een goed lied? Het nummer moet je raken, misschien. Alle keren dat ik Malle Babbe hoorde, zei het me niets. Tot ik het Boudewijn de Groot hoorde zingen. Ik verdiepte me in het nummer en begreep hoe het bedoeld werd. Schitterend.”

U kent er duidelijk heel wat. Wat vindt u nu echt een pareltje?

“Dat is een prachtig liedje van Drs. P, Het hart eener deerne. Bijna niemand kent dat, maar we mogen het niet vergeten. Het gaat over dicht bij jezelf blijven.”

Meer over