PlusAldus

Abel de Jager (15) stond in de Superballfinale in Praag

Amsterdammer Abel de Jager (15) werd afgelopen weekeinde tweede in de rookiefinale van het freestylevoetbaltoernooi in Praag. Wat gaat er door hem heen?

Dylan van Eijkeren
null Beeld

Gefeliciteerd met uw tweede plaats bij de Superball, bent u blij en tevreden?

“Aan de ene kant wel, maar ik had de finale van de Zuid-Koreaan Kang ook kunnen winnen. Daar baal ik wel een beetje van. Maar verder ben ik best tevreden.”

Grote prijs gewonnen?

“Geen geld of zo, ik kreeg een bal.”

Wat is freestylevoetbal eigenlijk?

“Het is een vrij nieuwe sport. Eigenlijk is het gewoon trucjes doen met een bal, je bent vrij om te doen wat je wil. In een battle speel je tegen iemand anders in drie rondes van dertig seconden. Een jury bepaalt dan wie de beste is.”

Hoe bent u ermee begonnen?

“Ik zat op gewoon voetbal en zette een video waarop ik een balletje hooghoud en een paar andere trucs doe op YouTube en Instagram. Toen werd ik gevraagd mee te komen trainen met een stel andere freestylers.”

U speelde in Praag in de rookiecompetitie, is dat leeftijdsgebonden?

“Dat dacht ik eerst ook, maar aangezien mijn tegenstander in de finale aardig wat ouder was dan ik, lijkt het me eerder een categorie voor nieuwe freestylers. Ik doe dit pas drie jaar en heb nog niet zo vaak gebatteld, dus ik dacht dat de rookies wel wat voor mij was.”

In de finale verraste u mij, en de commentatoren, door ineens met uw lippen te gaan voetballen.

“De lip stall, ja, dat is een leuke truc. Ik ben niet de uitvinder ervan hoor, er zijn er meer die het kunnen, maar ik gebruik ’m best vaak.”