PlusUitgelicht

Aandacht voor Moria in het Stedelijk Museum

null Beeld Lea Rosner
Beeld Lea Rosner
Jan Pieter Ekker

Met POST/NO/BILLS geeft het Stedelijk Museum een podium aan het collectief Now You See Me Moria. In de gangen tussen de entree en de trappen naar de Erezaal zijn niet alleen foto’s te zien die zijn gemaakt door bewoners van vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, maar ook de activistische posters die grafisch vormgevers op basis van die beelden hebben gemaakt.

null Beeld Josephine Dishoni
Beeld Josephine Dishoni

Now You See Me Moria is geïnitieerd door de in Nederland wonende en werkende Spaanse beeldredacteur Noemí. Haar vielen de foto’s op van Amir, een jonge Afghaanse vluchteling en fotograaf die al een jaar in het vluchtelingenkamp woonde. Noemí stelde voor zijn werk een groot podium te geven om aandacht te vragen voor de onmenselijke situatie in Moria. Vier andere fotografen sloten zich aan – Mustafa en Ali uit Afghanistan, Qutaeba uit Syrië en Reza uit Iran – en later gingen nog meer bewoners hun omstandigheden fotograferen. Instagram­account @now_you_see_me_moria heeft inmiddels tienduizenden volgers en trekt de aandacht van internationale media en organisaties.

Museumbezoekers kunnen kosteloos een poster printen, waarmee aandacht gevraagd kan worden voor deze humanitaire crisis. Er is ook een ‘actieboek’ dat fungeert als een kant-en-klaar protestobject. Het bevat 446 posters, 15 foto’s en het Now You See Me Moria-manifest.

Tot en met 13 maart in het Stedelijk Museum

Meer over