Weekendtips

9 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast negen evenementen. Eet terwijl je wordt gemasseerd of kijk met je kinderen naar een eigentijds sprookje.

Lisa Lubberts
null Beeld

Expo: Grootmoeders recept

Arturo Kameya is een jonge kunstenaar van de Rijksakademie die deze zomer zijn expositie Grandma’s Cooking Recipes tentoonstelt in de Grimm Gallery. Kameya is van Peruaanse en Japanse afkomst. Zijn schilderwerk is een reflectie op zijn culturen en achtergrond. In de tentoonstelling grijpt hij terug naar de tijd die voor de vorming van Peru heel belangrijk geweest is. Zijn schilderijen kenmerken zich door een verbleking; alsof de zon er veertig jaar op heeft geschenen.
Donderdag t/m zaterdag, 11.00-18.00 uur, gratis, Grimm Gallery, Van Baerlestraat 80

Eten: Skin Hunger

null Beeld Anisa Xhomaqi
Beeld Anisa Xhomaqi

Fysieke intimiteit is door het coronavirus bijna onmogelijk geworden. Media­matic onderzoekt met chef Alice Héron en kunstenares Margherita Soldati de raakvlakken tussen eten en aanrakingen. Bij Skin Hunger, dat onderdeel is van de serie Neo Futurist Dinners, krijg je vijf gerechtjes voorgeschoteld terwijl je gemasseerd wordt met verschillende attributen. Coronaproof in een kasje aan de waterkant.
Donderdag t/m zondag, tussen 9.00 en 12.15 uur, €40, Mediamatic Serre Séparées, Dijksgracht 6

Film: Pleincinema

null Beeld Saamaka-Karel Doing
Beeld Saamaka-Karel Doing

Pleintheater organiseert dit weekend in samenwerking met Cineblend een openluchtfilmweekend: Pleincinema. Dat sluit aan op de theatrale installatie Swart Gat, met dezelfde actuele thematiek. Vier avonden staat de erfenis van de slavernij in Suriname en Nederland centraal, met verschillende filmvertoningen en nagesprekken. De eerste twee avonden gaan over de Marroncultuur. De film van zaterdag is van de onlangs overleden Surinaams-Nederlandse filmmaakster Cindy Kerseborn, die de schrijver Edgar Cairo portretteerde.
Donderdag t/m zondag, 21.30-23.00 uur, €5, Sajetplein 39

Kindertheater: Rosa en de draak

null Beeld

Rosa en de draak is een eigentijds sprookje over een eigenzinnige prinses die niet met de slome prins Pauw wil trouwen. Ze ontsnapt uit haar torentje en ontmoet een draak, met wie ze bevriend raakt. Prins Pauw en de draak gaan het gevecht aan. Wie wint? Een spannend verhaal voor kinderen van vier tot tien jaar, ook leuk voor ouders.
Zaterdag en zondag, 14.30-15.30 uur, €8 voor kinderen, €9 voor volwassenen, Nederlands Marionettentheater

Muziek: Zomersessie

null Beeld

Vrijdag brengen zangeres Shirma Rouse en stertrompettist Jan van Duikeren hun werelden samen in de ZomerSessie, georganiseerd door het Concertgebouw. Met hun band vullen ze een programma vol eigen werk en inspiratiebronnen als Ella Fitzgerald en Aretha Franklin. De jazzartiesten delen hun lievelingsmuziek met elkaar en het publiek. Verwacht een swingende mix van jazz, soul en pop.
Vrijdag, 19.00-20.00 uur en 21.00-22.00 uur, vanaf €35, Concertgebouw

Buurtexpo: Kijken of kopen

Tentoonstellingsruimte MLB Galerie organiseert een buurtexpositie, mogelijk gemaakt door zeventien creatieve buurtgenoten die hun passie willen delen. Je vindt hier kaarten, tekeningen, schilderijen, sieraden, borduursels en meer. Om elkaar te ontmoeten, een praatje te maken en een drankje te drinken, of iets moois te kopen.
Donderdag t/m zaterdag, 13.00-18.00 uur, zondag tot 16.00 uur, gratis, MLB Galerie, Witte de Withstraat 32A

Kinderplezier: Aapje spelen

null Beeld Saam de Mooij
Beeld Saam de Mooij

Hangt jouw kind thuis altijd het aapje uit, klimt je dochter of zoon graag in de gordijnen? Misschien is de proefles bij Stichting Aapjeskooi in Amsterdam Noord een idee. Kinderen vanaf circa 1,5 jaar oud kunnen zich uitleven op de gymtoestellen en uitdagende spellen spelen. Rennen, springen, klimmen, rollen – alles mag. Je dreumes hoeft zich niet te vervelen. Aanmelden kan via www.aapjeskooi.nl
Zaterdag en 29 aug., 09.30 en 10.15 uur, €7,50, Gymzaal MKC de Amstel (Oost)

Film: Green Book

null Beeld

Deze zomer hoef je je auto niet uit om een film te zien, dankzij de Pathé drive-inbioscoop. Zaterdag draait Green Book, op een ledscherm van 16 bij 8 meter: een hartverwarmend, waar­gebeurd verhaal over vriendschap tussen uitsmijter Tony en concertpianist Don. Tijdens de reis van hun leven botsen hun tegengestelde persoonlijkheden. Via een fm-zender ontvang je het geluid van de film.
Zaterdag, 19.30 -21.40 uur, €22,50 per auto (ticket vooraf kopen), Borchland Zuidoost

Theater: Stamboom Monologen

null Beeld Isabelle Renate la Poutré
Beeld Isabelle Renate la Poutré

Joy Delima, nieuw lid van het ITA-ensemble, schreef tijdens haar opleiding aan de ArtEZ Toneelschool een monoloog over racisme, uitsluiting en haar politieke bewustwording daarvan. Delima vertelt over haar roots en ervaringen als donkere vrouw in Nederland. De vraag ‘Wie ben ik?’ staat centraal. Laatste weekend van het theaterstuk.
Donderdag t/m zaterdag, 19.00-20.00 uur, vanaf €10, Internationaal Theater Amsterdam

Meer over