Weekendtips

7x de beste weekendtips: van waterspelen tot Drumcode

Geen plannen? Geen zorgen! De zon gaat schijnen en dit zijn de beste events uit de Amsterdamse culturele agenda.

Het Parool
Het Marineterrein is dit weekend het decor voor de Amsterdamse Waterspelen. Beeld Lin Woldendorp
Het Marineterrein is dit weekend het decor voor de Amsterdamse Waterspelen.Beeld Lin Woldendorp

De Amsterdamse Waterspelen

Op mooie dagen is het Marineterrein inmiddels stervensdruk: de Amsterdamse waterrat laat er maar wat graag zijn zwemkunsten zien, al blijft het voornamelijk bij bommetjes en slordige borstcrawls. Dit weekend wordt er professioneel gezwommen, tijdens de Waterspelen. Er zijn competities x-diving (een combinatie van schoonspringen en freerunnen), waterpolo en synchroonzwemmen. Elegante stadsgenoten mogen meedoen. Iets lompere Amsterdammers kunnen deelnemen aan het Open Mokums Kampioenschap Bommetje. Niet spectaculair genoeg? Er wordt ook een metershoge schans gebouwd voor de waterskibaan.
Vrijdag 23 t/m zondag 25 augustus
Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5-7

Afrikaanse mode

De vijfde editie van de jaarlijkse Africa Fashion Week Amsterdam (AFWA) staat in het teken van het Afrikaanse masker. Honderden outfits gaan de catwalk over, allemaal van ontwerpers uit onder andere Kenia en Namibië. Er zijn diverse modeshows en expo’s. Meer weten over Afrikaanse mode? Er is een vertoning van Elie Séonnets documentaire Wax in the City, bomvol stoffen van Nederlandse stoffenicoon Vlisco.
Donderdag 22 en vrijdag 23 augustus, vanaf €15,43
De Koning Party & Events, Isolatorweg 29

Africa Fashion Week. Beeld George Alexandre
Africa Fashion Week.Beeld George Alexandre

Creatief met Bauhaus

Met de hele familie knutselen onder toeziend oog van kunstdocenten: dat kan aankomend weekend in het Van Eesteren Museum. Tijdens de workshop Zeitgeist Bauhaus wordt iedereen aangemoedigd creatief te zijn met verf, keramiek, boetseren, rubber en plexiglas. Alles mag, als het maar geïnspireerd is op Bauhaus.
Zaterdag 24 en zondag 25 augustus, 15.00-16.30 uur, €7,5
Van Eesteren paviljoen, Noordzijde 31

Knallend de zomer uit

Het festivalseizoen loopt langzaam op zijn einde. Hoe kun je dit beter afsluiten dan met keiharde techno? Zweeds technolabel Drumcode slaat opnieuw de handen ineen met ‘ons’ Awakenings voor het Drumcode Festival. Dat deed vorig jaar de NDSM-werf nog stevig op de grondvesten trillen. Maak je op voor headliners als Adam Beyer, Monika Kruse, Joris Voorn en Pan-Pot, om er maar een paar te noemen.
Zaterdag 24 en zondag 25 augustus, €36,5
NDSM, T.T. Neveritaweg 15

Drumcode Festival. Beeld Simon Trel
Drumcode Festival.Beeld Simon Trel

Omarm de imperfectie

Het jaarlijkse IcarusFestival nodigt mensen uit héél even niet perfect te zijn. Dat is wel nodig, want prestatiedruk, perfectionisme en onrealistische verwachtingen van liefde: volgens initiatiefnemer Simeon Karsten maken we het allemaal dagelijks mee. Het IcarusFestival moet dus een veilige plek zijn om te ontsnappen aan de druk.
Op het terrein van de Ceuvel zijn tien podia met workshops (o.a. tapdance), een lezing over burn-outs, menselijk geluk en schrijver Jan Drost brengt een ode aan het gebroken hart.
Zaterdag 24 augustus, 14.00-03.00 uur, €15
De Ceuvel, Korte Papaverweg 2

Ja, bij De Ceuvel wordt de imperfectie gevierd, maar het weer is wél perfect. Beeld Jesper Boot
Ja, bij De Ceuvel wordt de imperfectie gevierd, maar het weer is wél perfect.Beeld Jesper Boot

Draaien met de heupen

Dit weekend is het ideaal weer voor een kleinschalig festival vol zomerse dansmuziek. Met de Gaasperplas op de achtergrond kan Amsterdam twee dagen de heupen losdraaien op het Reggae Lake Festival. Daar wordt niet alleen reggae gedraaid, maar ook dancehall en dub. Grote headliner is Ziggy – zoon van – Marley, de Jamaicaanse reggaeheld die de voetjes wel van de grond krijgt.
Zaterdag 24 en zondag 25 augustus, 13.00-23.00 uur
Gaasperpark

Buitenbios

Van de Bijlmer tot de Sloterplas, en van FC Hyena tot het Stenen Hoofd: deze zomer zijn weer op tientallen plekken buiten films te kijken. Aankomend weekend bijvoorbeeld bij Pluk de Nacht en het Ketelhuis. Check voor aanvangstijden en de programmering ons overzicht.
Diverse locaties

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Uit-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @hetparool op Instagram.

Meer over