Lijstje

5x thee: met bubbels of zelfgekweekt

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Vandaag: 5x thee.

Marleen ten Hoedt
5x thee Beeld -
5x theeBeeld -

Klein maar fijn

Sinds 2014 zit er in Het Kleinste Huis van Amsterdam een theewinkel. In het pand dat slechts 2,02 meter breed is en 5 meter diep, is ook een speciale thee­kamer te reserveren, waar thee wordt geschonken. Gezien de beperkte ruimte in het huisje kunnen er maximaal twaalf personen tegelijk terecht. Drink er een kopje Rooibos Chai (€3,95) of Griekse Bergthee (€2,95).

Oude Hoogstraat 22, www.hetkleinstehuis.nl

Zelfgekweekt

Kruidenthee Amsterdam is opgericht door ondernemer Sean van Oort, die zijn baan opzegde en kruiden ging kweken in een kruidentuin in Bos en Lommer. In de kruidentuin wordt gebruik gemaakt van biologische tuinaarde en compost. Er zijn theeën met namen als Welterusten Amsterdam (€7,25 voor 50 gram) met rustgevende kruiden als kamille, lavendel, valeriaan, venkel en korenbloem. Een verfrissende thee voor in de ochtend is De Frisse Amsterdammer (€5,80 voor 50 gram) met kruiden als brandnetel, zoethout, vlierbloesem, pepermunt en citroengras. Fijne bijkomstigheid: een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

www.kruidentheeamsterdam.com

Turks genot

Bij Podium Mozaïek wordt op zaterdag en zondag een Turks ontbijt geserveerd, dat bij goed weer ook op het terras kan worden opgegeten. Bij het ontbijt dat Kahvalti heet – letterlijk: voor de koffie – wordt Turkse thee ­geschonken. Die is het lekkerst met de nodige hoeveelheid suiker. De thee wordt gezet in een dubbele theepot en vervolgens geserveerd in traditionele tulpvormige glaasjes.

Bos en Lommerweg 191, www.podiummozaiek.nl

Avontuurlijke thee

Het pas geopende Arte en Zayne aan het Singel – vorige week nog in de rubriek Open – wil laten zien dat thee niet zozeer wedijvert met koffie, maar eerder met een goed glas wijn. Eigenaar van de theewinkel Arrad Eshel geeft graag advies over welke thee je het beste bij een bepaalde maaltijd kunt drinken en kan ook vertellen over de herkomst van de thee. Zo is er de blend Marrakesh Nights, die zou doen denken aan een avond in Marrakesh: een groene thee met China gunpowder, munt en natuurlijke aroma’s. De thee zit in blikjes van 100 gram (€19,95). Ook is er een thee­proeverij in samenwerking met Fromagerie Abraham Kef.

Singel 412, www.artezayne.com

Thee met bubbels

De goudgele frisdrank Club-Mate wordt ook wel Paraguaythee genoemd en wordt geacht een korte, milde energieboost te geven. De thee met maté-extract wordt voornamelijk in Zuid-Amerika gedronken, maar is ook te krijgen bij Amsterdamse zaken als Dorstlust en Sterk Amsterdam. Naast de originele Club-Mate is er ook een granaatappel- en een icetea­variant. Voor een flesje van een halve liter betaal je €1,95.

www.club-mate.nl

Meer over