5x

5x hier wordt je eten bereid met bier

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: 5x bereid met bier.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Een vleugje bier

Bij echte ‘bierrestaurants’ wordt niet alleen het perfecte biertje geserveerd bij een gerecht, maar wordt ook gekookt met bier. Beer loves food is zo’n restaurant. Voor een snelle snack eet je hier brood met bierdip of bitterballen bereid met een bitter, blond biertje of een bierworstje. Maar ook de pulled pork sandwich bevat een vleugje bier vanwege de in bier gekarameliseerde rode ui. De in bier gegaarde kip is misschien wel het toppunt.

Beer loves food, Lange Leidsedwarsstraat 4

Vis in bierbeslag

Eet- en biercafé De Brabantse Aap is al jarenlang niet weg te denken van het Spui. Anders dan de naam doet vermoeden is het een typisch Amsterdams café, vernoemd naar een aapje dat op het Spui danste op de muziek van een Brabantse orgeldraaier. Het café heeft een uitgebreide bierkaart, maar de eetkaart doet daar niet voor onder met onder meer huisgebakken bierbrood en een in bierbeslag gebakken visje.

De Brabantse Aap, Spui 30

Bierbonbons

Bij IJver staat je gehele diner in het teken van bier: van bierbostelbrood als borrelhap tot roomijs met in honingbier gewelde rozijnen als dessert. Zelfs bij de koffie speelt bier een rol: in plaats van een simpel speculaasje krijg je er bierbonbons bij. Als voorgerecht kun je een paté van gevogelte met kriekbier nemen, als hoofdgerecht een stukje kabeljauw in botersaus van geuzebier. En daar houdt het nog niet op: snoekbaars met een saus van sour ale en hertenbiefstuk met IPA-dressing staan ook op het menu.

IJver, Scheepsbouwkade 72

Huisgebrouwen

Bij bierbrouwerij Poesiat & Kater kun je verschillende bierproeverijen doen, maar proef vooral ook van de uitgebreide eetkaart. Het menu wisselt met de seizoenen, nu is er de winterkaart. Waar mosselen vaak worden gekookt in wijn, bewijzen ze bij Poesiat & Kater dat dat ook prima in bier kan. Op het menu staat een pannetje Zeeuwse mosselen, gekookt in huisgebrouwen ­Princesse Bier.

Poesiat & Kater, Polderweg 648

Patatje pils

Met maar liefst 25 tapkranen mag Tap Zuid zich met recht bierspecialist noemen. Die expertise nemen ze mee in de receptuur van het eten: naast flammkuchen en huisgemaakte burgers serveren ze ook een patatje runderstoofvlees. Het vlees is gegaard in een kruidig biertje: Natte, van Brouwerij ’t IJ. Voor bij de borrel ­hebben ze een bierworstje van worstmakerij Olijck.

Tap Zuid, Maasstraat 70

Meer over