Lijstje

5x hier wordt het eten voor je neus bereid

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: 5x hier wordt het eten voor je neus bereid.

Het Parool
Ken Sushi aan de Lootsstraat. Beeld Eva Plevier
Ken Sushi aan de Lootsstraat.Beeld Eva Plevier

Gloeiend hete plaat

Bij teppanyakirestaurant Sapporo zit je aan een grote tafel met een gloeiend hete kookplaat in het midden. Je bent hier niet alleen als dinergast, maar ook als toeschouwer van een kookspektakel. Het eten wordt aan tafel door de chef bereid. Scherpe messen, vliegensvlugge bewegingen en groot vuur worden hier niet geschuwd. Een spectaculaire manier om van wat tijgergarnalen of een stukje eendenborst te genieten.

Sapporo, Scheldestraat 99

Sushiverhalen

Dineren doe je bij Ken Sushi niet aan je eigen tafeltje, maar aan een bar waar slechts plek is voor tien gasten. Bovendien eet je wat de pot schaft: de chef heeft een vast menu geperfectioneerd en serveert niets anders. De sushi wordt onder toeziend oog van de gasten klaargemaakt. Hier verveel je je geen moment: tijdens de bereiding vertelt de chef van alles over de verschillende ingrediënten en gerechten.

Ken Sushi, Lootsstraat 5

Traditionele pizza

Niets beter dan vers bereide pizza, dat moet het motto zijn van Italiaans restaurant Mangiamore. De pizza’s worden direct na het opnemen van de bestelling belegd en gegaard in een traditionele houtoven. Dat is niet alleen te proeven, maar ook te zien: in het afhaalgedeelte van het restaurant zijn de koks in de open keuken hard aan het werk. Zowel in 2014 als 2015 werd de pizza van Mangiamore uitgeroepen tot beste pizza van Nederland. En dat terwijl het maar drie minuten duurt om de pizza te bereiden.

Mangiamore, Maasstraat 12

Open keuken

Bij het pas geopende Bar Baut, de nieuwe (en permanente) vestiging van het voormalig rondreizende pop-up-restaurant, loop je bij binnenkomst zo tegen de open keuken aan. Neem je plaats aan de grote houten stamtafel in het midden van het restaurant, dan heb je er uitzicht op. Zo kun je kritisch, of juist kwijlend, toekijken terwijl je kalfsentrecote of geroosterde spitskool wordt bereid.

Bar Baut, Stadionweg 320

Flamberen, fileren en trancheren

Tafelbereiding is onderdeel van de restaurantbeleving bij restaurant In ’t 4e Baarsje. De meeste gerechten worden in de keuken klaargemaakt, maar een aantal bijkomende sauzen wordt aan tafel bereid. Ook hier is het toekijken en toehoren, terwijl de kok kookt en ­vertelt over zijn ingrediënten. Flamberen, fileren en trancheren gebeurt ook op de ouderwetse manier: aan tafel, op een komfoor met wieltjes.

In ’t 4e Baarsje, Surinamestraat 32

Meer over