Lijstje

5x hier haal je lekkere hapjes voor een picknick

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: picknicken

Het Parool
5x de beste adresjes om je picknickmand te vullen.  Beeld Shutterstock
5x de beste adresjes om je picknickmand te vullen.Beeld Shutterstock

Eén bowl met alles

Als het meer dan vijftien graden is, wordt het tijd om een geblokt kleed uit de kast te halen, je rieten picknickmand af te stoffen en lekker eten te regelen om het park mee in te duiken. Voor wie altijd maar weer terugkomt bij de tomaat-mozzarellasalade van de supermarkt, zou Back Food een alternatief kunnen zijn. Vlak naast het Sarphatipark kan je daar uit drie maten bakjes (€9,50, €11,50 of €13,50) kiezen, die je kunt vullen met een gezonde maaltijd. Er is keuze uit kip, sla, paprika, ei, avocado, courgette, quinoa, zalm, pompoen, asperge, cherrytomaatjes, paddenstoelen en meer.

Back Food, Ceintuurbaan 344

Parel onder traiteurs

Wie liever neerstrijkt in het Vondelpark, kan een verse, gezonde en simpele picknick kopen bij Peperwortel. Dit cateringbedrijf is al bijna 25 jaar niet weg te denken uit de buurt rond het Vondelpark. De gerechten wisselen dagelijks, maar verschillende quiches, bijvoorbeeld met spinazie en geitenkaas (€9), zijn meestal verkrijgbaar. Peperwortel werd door Johannes van Dam als ‘parel onder de traiteurs’ bestempeld, onder meer vanwege de citroentaart. Zo kan een simpele picknick in het park zonder al te veel moeite luxueus op z’n ­Amsterdams worden.

Peperwortel, Overtoom 140

Superchique schoolkantine

Aan de oostkant van de stad, slechts vijf minuten van het Oosterpark, huist Spirit. In het restaurant – dat wel iets wegheeft van een superchique privéschoolkantine – kan je zelf je eten opscheppen. Je hebt de keus uit een groot buffet vol verse groenten, salades en bijgerechten. Afhankelijk van het seizoen hebben ze aspergers, fruitsalades, shiitakeburgers of spinazie met tofu-tahindressing. Je rekent af per honderd gram: €2,95 tussen 11.00 en 22.00 uur als je het daar opeet, €2,75 als je het meeneemt.

Spirit, Czaar Peterstraat 2a

Italiaanse picknick

Wanneer het uitkomt om te picknicken in Oud-Zuid is het Beatrixpark een goede uitkomst. Op een paar minuten fietsen afstand, in de Scheldestraat, zit Italiaanse traiteur Feduzzi. De prijzen zijn aan de hoge kant, maar dan krijg je wel echte Italiaanse salades, broodjes, bijvoorbeeld met vitello tonnato (€8) of coppa di parma (€7), en antipasti. Zonder ook maar een minuut in de keuken te staan.

Feduzzi, Scheldestraat 63

Glutenvrije pokébowl en broodje bal

In de buurt van het Westerpark zitten drie Stachs. Voor minder dan tien euro verkoopt Stach grote salades, ­bijvoorbeeld een caesarsalade met boerenkool of een glutenvrije pokébowl met zwarte rijst. Voor mensen die wel gluten verdragen en liever met een oud-Hollands broodje in het park zitten, heeft Stach een broodje ­gehaktbal (€4,95) met mosterdmayonaise en rucola. Met vers wortel-gember-kurkumasap kan ook dat broodje bal prima door voor een gezonde picknick.

Stach, o.a. Haarlemmerstraat 150, Bilderdijkstraat 313 en Admiraal de Ruijterweg 77

Meer over